En Sıcak Konular

Lokmacı Kapısı bugün açılıyor

3 Nisan 2008 09:19 tsi
Kıbrıs'ta toplumsal çatışmaların başladığı 1963 yılından bu yana 45 yıldır kapalı bulunan Lefkoşa'daki Lokmacı Kapısı (Ledra Caddesi), bugün sabah saatlerinde düzenlenecek törenle, KKTC ile Kıbrıs Rum kesimi arasında yaya geçişine açılıyor.

KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki karşılık geçişlerin başladığı 23 Nisan 2003 tarihinden beri sürekli tartışma konusu olan Lokmacı'nın açılışı dolayısıyla bölgede tören düzenlenecek.

Törene, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın BM ve AB ile müzakerelerden sorumlu temsilcisi Özdil Nami, Rum yönetimi başkanlık danışmanı Yorgo Yakovu, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğluları, Lefkoşa Rum Belediyesi Başkanı Eleni Mavro, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilci Vekili Elizabeth Sphere ve BM Kalkınma Programı (UNDP) yöneticisi Titiana Zennaro katılacak.

Resmi törenin ardından karşılıklı geçişlerin başlaması bekleniyor. Kıbrıs'ta, 2003'ten sonra açılacak 5'inci geçiş kapısı olan Lokmacı bölgesi, 45 yıllık terk edilmişlik nedeniyle yoğun tadilatın ardından geçişlere açılıyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında 21 Mart'ta yapılan ilk görüşmede varılan mutabakat uyarınca bölgede çalışmalara başlayan Lefkoşa Türk ve Rum belediyeleri, binaların tadilatından asfaltlama ve temizliğe kadar günlerden beri yoğun çalışma yapıyor.

Belediyelerin bölgedeki çalışmalarının bugün de geç saatlere kadar devam etmesi bekleniyor.

Lokmacı'yı açma çalışmaları 2005'in sonunda başladı

Lokmacı kapsını açma çalışmaları 2005'in son aylarında başladı. Kıbrıs'ta 2005'in sonlarına doğru, Lokmacı kapısının açılması konusuyla ilgili tartışmalar gündemi meşgul etti.

KKTC yönetimi, kapının açılması için kasım ayında bölgede çalışmalara başladı ve Lokmacı'daki duvarı 24 Kasım 2005 gecesi yıktı.

Bölgeye, geçişlerde, nöbet yerine giden askerle yayaların karşılaşmaması için üst geçit yapıldı.

Üst geçidin yapılmasına 12 Aralık'ta başlandı ve 24 Aralık 2005'te üst geçit bitirildi. Üst geçidin yapımı için yaklaşık 1 milyon YTL harcandı ve bunun yarısını Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği karşıladı.

Kapının açılmasına önce destek veren Rum yönetimi, Türk tarafının çalışmalarının "ara bölgeyi ihlal" olduğu gerekçesiyle bu desteğini geri çektiği ve Türk tarafının, kapının açılmasına yönelik bölgedeki çalışmalarını BM'ye şikayet etti.

BM Barış Gücü (UNFICYP) sözcülüğü, Türk tarafının çalışmasının "ara bölgeyi ihlal olmadığını" açıkladı.

UNFICYP 8 Aralık 2005'te yaptığıyazılı açıklamada ise "İki tarafın rızası olmadan, Lokmacı kapısının (Ledra Sokağı) açılmasına destek olamayacağını" belirterek, Türk tarafının çalışmaları durdurmasını istedi. Yeşil Hat tüzüğü kapsamındada olan Lokmacı kapısı 2005'te açılamadı.

Üst geçit 9 Ocak 2007'de kaldırıldı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum tarafının, kapının açılmasına bahane olarak gösterdiği Lokmacı barikatındaki üst geçidin kaldırılmasına karar verdi.

Talat, Sözcüsü Hasan Erçakıca aracılığıyla 28 Aralık 2006'da yaptığı açıklamada, "Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının, 2007 yılının ilk çeyreği içinde kapsamlı çözüm müzakerelerini başlatma kararlarına ve iki halkın işbirliği duygularının geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla Lokmacı kapısının açılmasına engel olduğu ileri sürülen üst geçidi nkaldırılmasına karar verdiğini" duyurdu.

Kıbrıs Türk tarafının bu tutumu, bir mektupla Birleşmiş Milletler'e de iletildi.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ın üst geçidi kaldırma kararını, ABD'nin güney Lefkoşa Büyükelçiliği ve İngiliz Yüksek Komiserliği de memnuniyetle karşıladığını bildirdi. KKTC, Lokmacı'daki üst geçidi 9 Ocak 2007'de kaldırdı.

Rum tarafı direndi

Lokmacı kapısının açılmasına en başından beri isteksiz olan Kıbrıs Rum yönetimi, sürekli koşullar öne sürerek, kapının açılmasına direndi. Rum tarafı, üst geçidin yıkılmasını "olumlu bir adım" olarak görmekle birlikte "üst geçidin kaldırılmasının, kapının açılması için yeterli olmadığını, tüm engelleri ortadan kaldırmadığını" açıkladı.

Rum tarafı, üst geçidin kaldırılmasının yanında, bölgedeki bayraklarınkaldırılmasını, askerin bölgeden uzaklaşmasını, sınır niteliğikazandıran düzenlemelerin ve sembollerin kaldırılmasını da istedi.

"Lefkoşa'yı ikiye ayıran duvar"

Kıbrıs Rum yönetimi, çeşitli bahaneler öne sürerek, açmaya yanaşmadığı barikatın Rum tarafındaki duvarı, ani bir kararla KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ın Azerbaycan'da, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer'in de Almanya'da olduğu bir dönemde, 8 Mart 2007 gece yarısı yıktı.

Rum tarafının "Lefkoşa'yı ikiye ayıran duvar" olarak nitelenen Lokmacı'daki duvarı yıkması, Lokmacı kapısının geçişlere açılmasına yetmedi. Rum yönetimi, kapının açılması için öne sürdüğü koşullarda ısrar etti.

Açılması en çok esnafa yarayacak

Lokmacı kapısının KKTC ile Güney Kıbrıs arasında geçişlere açılması en çok bölgedeki esnafın işine yarayacak. Kıbrıslı Rumlar, Türk tarafına geçtiğinde, en çok Lefkoşa'daki Arasta çarşısında alışveriş yapıyor.

Çarşı esnafı, Lokmacı kapsının açılması ile mesafenin kısalmış olması nedeniyle kendilerine daha çok Rum müşteri geleceğine ve çarşının canlanacağına inanıyor.

Lokmacı kapısının karşılıklı geçişlere açılmasının diğer önemli bir yanıda Kıbrıs'ın ilk bölündüğü yerden, iki tarafın başkenti Lefkoşa"birleştirilmiş" olacak. Lokmacı kapsının, gerekli teknik hazırlıklar tamamlandıktan sonra, 31 Mart ya da 1 Nisan'da adaya gelmesi öngörülen, BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Lyn Pascoe'nun ziyareti sırasında açılması bekleniyor.

milliyet



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,631 µs