En Sıcak Konular

Makarnacılar fırıncılara isyan etti!

3 Nisan 2008 09:11 tsi
En pahalı makarnanın kilo fiyatı bile 2 lirayken, ekmeğin kilosu bazı illerde 3 liraya ulaştı. Makarna üreticileri,“Buğdayı daha çok kullanan biziz ama zammı yapan fırıncılar” diyor.

Buğday fiyatlarının, kuraklık ve spekülasyon nedeniyle artmasını gerekçe gösteren fırıncılar arka arkaya zam yapınca makarnacılar ayaklandı. Son zamlarla bazı illerde ekmeğin kilo fiyatının 3 liraya ulaştığını söyleyen üreticiler, “Ekmek artık makarnanın yanında iyice lüks kalacak” diyor.

En pahalı makarnanın bile kilo fiyatı 2 lirayken, ekmeğin kilogramı bazı illerde 3 liraya ulaştı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, maliyetlerdeki artışlar nedeniyle esnaf odalarına yeni maliyetler ve fiyat tarifelerinin gönderildiğini söylemiş, bir gün sonra da 300 gramlık ekmeğin fiyatı 75 kuruşa yükselmişti. Oysa 500 gramlık makarnanın fiyatı ise markasına göre 50 kuruş ile 1 YTL arasında değişiyor. Yani kiloya vurunca ekmek 2.4, makarna ise 1.5-2 liraya geliyor.

YARIM KİLO MAKARNA DOYURUR

Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Murat Bozkurt, 1 kilogram makarnanın ortalama fiyatının 2 YTL olduğunu belirterek “Yarım kilo makarna, mütevazı bir sosla 4 kişinin karnını doyurabilir ama yarım kilo ekmekle kimse doymaz” diyor.

YÜZDE 30 ZAM YAPTIK

TOPRAK Mahsulleri Ofisi verilerine göre ekmeğin maliyetinin yaklaşık yüzde 35’inin buğdaydan oluştuğunu söyleyen Murat Bozkurt “Oysa makarnanın yüzde 70’i buğdaydan oluşuyor. Dolayısıyla bizim ekmekçilerden daha fazla zam yapmamız gerekirdi. Ancak bizim zam oranlarımız bir yılda yüzde 30’a ulaştı” dedi. Bozkurt “Makarnanın yüzde 65’i, ekmeğin ise yüzde 35’i undan yapılıyor. Makarnadaki su oranı yüzde 14, ekmekte ise yüzde 35. Sanıyorum fırıncıların kâr marjı yüksek, bu nedenle bizden daha fazla zam yapıyorlar” dedi.

akşam
 



Bu haber 451 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,393 µs