'İKÖ' savaşı! | " /> 'İKÖ' savaşı! | "/>

En Sıcak Konular

ABD ile Rusya'nın 'İKÖ' savaşı!

2 Nisan 2008 20:45 tsi
ABD ile Rusya'nın 'İKÖ' savaşı!
Irak, Afganistan ve Çeçenistan'da müslümanlara savaş açan ABD ile Rusya'yı şimdi de tutkulu bir "İslam aşkı" sardı. ABD ile Rusya şaşırtıcı bir biçimde müslümanların hamiliğine soyundu. Neden mi? İşte yanıtı…

Bir taraftan müslümanlara açtıkları savaşlara en acımasız şekilde devam eden bu iki ülke, öte taraftan da İslam dünyasını yanına çekmek için yaptıkları uluslararası manevralarla şaşırttı.

Her iki ülkenin "nüfuz" oluşturmak için odaklandıkları adres aynı... Her ikisinin de odaklandığı kurum İslam Konferansı Örgütü (İKÖ)'ydü.

Bu anlamda ilk adım ABD'den geldi. ABD Başkanı George W. Bush, geçtiğimiz Şubat ayında Karaçi doğumlu Pakistan kökenli Amerikalı Sada Cumber'i İslam Konferans Örgütü'nün ilk ABD temsilcisi olarak atadı.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Dana Perino Bush'un İKÖ'yü önemli bir teşkilat olarak düşündüğünü ve bu yüzden özel bir temsilci tayin ettiğini açıklamış ve, "İKÖ dünyada yapıcı bir rol oynamakta ve örgüt kadar dünyadaki tüm Müslümanlarla da daha fazla diyalog kurma isteğimizin mesajını veriyor" demişti.

ABD'nin İKÖ kartı ve Kosova

İKÖ 39 yıldır var. Neden şimdi? İşte en can alıcı soru bu... Ama bu sorunun yanıtını vermeden önce ABD'nin, İKÖ kartı üzerinden gerçekletirdiği en önemli hamleye bakmakta fayda var. Kosova bağımsızlığını ilan ettiği dönemde, Avrupa'nın kalbinde kurulan bu İslam ülkesini ilk tanıyan ülke ABD olmuştu. Hatta bir nev'i hami konumunu bile üstlenmişti denebilir.

Şimdi Irak savaşı sürecinde İslam dünyasına "Haçlı Seferi" başlatan ABD'nin bu ilgisinin nedenine gelelim... Fazla uzatmaya gerek yok. ABD'nin bu ilgisinin nedeni şudur: ABD, İKÖ'yü kullanarak İslam dünyası üzerindeki çıkarlarını korumak ve bu çıkarları başka süper bir güçle paylaşmamak hesabı yapıyor.

İKÖ AK Parti iktidarıyla birlikte, Türkiye'nin devreye girmesiyle 39 yıllık tarihinin en etkin dönemine kavuştu. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Genel Sekreterlik görevine gelmesi ve sonrasında yaptığı çalışmalar, İKÖ'nün İslam dünyası üzerindeki etkinirliliğini açık bir şekilde ortaya koydu.

Kosava'da, İKÖ'nün nüfuz oluşturan bir mekanizma olarak öne çıkmış olması da buna en iyi kanıttı. ABD, Irak savaşında çuvalladığında, "artık bu topraklar üzerinde güç yoluyla istediğini elde edemeyeceğini" anladı. Bu nedenle, bir taraftan savaşırken öte taraftan da menfaatlerini "uzlaşma" yoluyla koruması en akıllıca yöntemdi. İKÖ'ye gösterilen ilginin nedeni de buydu.

Rusya durur mu?

ABD bunu yaparken beklenmedik karşı bir hamle gördü. Rusya, kendi menfaatleri doğrultusunda Kosova'nın bağımsızlığının tanınması sürecinde bir ayrık otu gibi öne çıkıp, bağımsızlığa taş koyduysa da, uzun vadeli çıkarları için o da İKÖ kanalıyla şaşırtıcı bir şekilde, "İslam dünyasının sorunlarına olumlu yaklaşan bir politika" ile öne çıktı.

Soğuk savaş sonrası süreçte toparlandıktan sonra en büyük düşman olarak yine ABD'yi hedef seçen Rusya, ezeli rakibini ekarte etmek için, onun kullandığı "İKÖ kartı"na sarıldı.

Kosova'nın bağımsızlığı sürecinde tepkisini ortaya koyan Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, bir süre sonra politika değişikliğine giderek 12 Mart'ta Dakar'da yapılan İKÖ zirvesine gözlemci olarak katıldı.

Ve burada İslamafobia'ya karşı ortak mücadele konusunda bir iyi niyet ortaya koydu. Daha sonra Irak Savaşı ve Filistin meselesinde de, ABD'nin pek hoşuna gitmeyecek olumlu atraksiyonlar gerçekleştiren Rusya, "İKÖ kartı”nı ele geçirdi.

Peki bunları Allah rızası için mi yaptı Rusya? Elbette hayır... Rusya, bu adımlarıyla ABD'yi birçok noktada devre dışı bırakıp silah sattı ve çok önemli petrol anlaşmalarına imza attı.

ABD ile Rusya arasında "İKÖ kartı" üzerinden yürütülen bu çatışmayı Hindistan Dış İşleri Servisi diplomatı M. K. Bhadrakumar, değerlendirdi.

timeturk



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,494 µs