'DEŞİFRE'si: 'Hala' anlaş | " /> 'DEŞİFRE'si: 'Hala' anlaş | "/>

En Sıcak Konular

Hürriyet’in 'DEŞİFRE'si: 'Hala' anlaş

3 Nisan 2008 09:15 tsi
Hürriyet’in 'DEŞİFRE'si: 'Hala' anlaş Hürriyet dün, Erdoğan’ın ağzından dökülen sözlerle 'tozpembe' bir manşetle çıkarak ‘karşı cephe’ye umulmadık bir 'zeytin dalı' uzattı. Hürriyet’in son 'kart'ını iyibilgi için yorumlayan Mümtaz-er Türköne, dün yapılan bir 'aç

Türban düzenlemesi için meclisin aldığı kararı ‘411 el kaosa kalktı’ manşeti ile veren, Anayasa Mahkemesi’nin AKP’nin kapatılma iddianamesini kabulünü ‘Oy birliğiyle’ başlığı ile gören Hürriyet’in dünkü manşeti okurları şaşırttı.

Aylardır gerilim söylemini dillendiren gazete, Başbakan Erdoğan’ın dünkü grup konuşmasından yola çıkarak bugün pembe bir ekonomik tablo çizdi.

‘Türkiye artık birinci ligde’ manşeti ile çıkan gazeteyi başyazar Oktay Ekşi’nin ‘AKP ileri gelenleri düzgün laflar’ ettiler’ sözleri bütünledi.

Tabi bu durum biraz şaşırtıcı. Düne kadar hükümeti sert bir dille eleştiren Hürriyet’teki bu değişimi Gazi Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim üyesi Mümtaz-er Türköne’ye sorduk.

Aynı zamanda Zaman Gazetesi Yazarı olan Türköne şunları söyledi:

SAFLAR NETLEŞİYOR

Tim Başkanı Oğuz Satıcı’nın sözlerini burada hatırlamakta fayda var. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı ‘K. Kore olmak istiyoruz’ dedi. Bu sözü bir defa not edelim. Şimdi bu kapatma davası ile kutuplaşmanın safları netleşiyor.

İki şey olabilir Türkiye’de. 28 Şubat’taki gibi AKP’nin tasfiyesi için medya ve kurumlar birleşebilirdi. Ama bugün tablo vahim. Totaliter bir dünyada toplumu tepeden planlayan yaklaşım ile tüm dünyada geçerli olan özgürlüklerin nimetlerinden faydalanan bir model karşı karşıya geliyor.

Bugün artık kimse elindekileri kaybetmek istemiyor. Buna Doğan Grubu medyası da, TÜSİAD da dahil. Dikkat ederseniz iddianamenin kabulünün ardından kutuplaşma giderek bu eksende yoğunlaşıyor. TOBB’un ortak akıl çağrısı, TÜSİAD’ın girişimleri hepsini gösteriyor.

'DERİN'LERDEN BİR SES!

Sanki çok derinlerden, mezardan gelen bir ses soğuk savaş döneminin ideolojik kalıpları ile Türkiye’yi bir girdaba, bir cenderenin sokmak istiyor.

Buna karşılık çıkarları, planları farklı bile olsa ortak paydası özgürlükler olan sivil toplum, sermaye, siyasetçiler birleşiyor. Böyle bir tablo netleşiyor.

Geriye gidişi, totaliter ve ilkel gidişi pek çok kesim istemiyor. Burada artık laik-anti laik ekseni yok. Burada artık devlet içinde iktidar mücadelesi içinde olan farklı çıkar grupları arazında çatışma yok.

Burada açıkça devletin içinde kafaları soğuk savaş döneminden kalmış, karma ekonomi modeline takılı kalmış, biraz sosyalist, epeyce totaliter, çağdışı bir ideolojik yaklaşım ile çağa uygun, medeni, ilerici güçler arasında bir saflaşma var.

'İRTİCA'YI ÇEKTİLER

Ben buradan bakarak açıkçası Hürriyet’in bugünkü manşetini garipsemedim. Merkez medyanın tavır değişikliğinin, çıkarları gereği olduğunu düşünüyorum. Örneğin dün Hürriyet ve Milliyet’in internet sitesindeki irtica haberleri internet sitesinden çekildi.

Onlar da  hükümet ile bir kavga yürütüyorlar ama bugün o kavgayı bir kenara bırakıp kendi objektif çıkarlarına sarılmayı tercih etmiş görünüyorlar. Tabi bu iyi bir şey Türkiye için.

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal

http://www.iyibilgi.com/images/haber/22199.jpg



Bu haber 8,078 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,123 µs