En Sıcak Konular

Erdoğan bu krizi aşar

2 Nisan 2008 15:39 tsi
Ruşen Çakır, Tayyip ERdoğan'ın krizin üstesinden gelebileceğini düşünüyor.

Ruşen Çakır / Vatan

Erdoğan’ın krizin üstesinden gelme şansı hiç de az değil 


Bazı meslektaşlar Başbakan Erdoğan’ın dün partisinin TBMM Grubu’nda yaptığı konuşmayı “Anlaşılan AKP Anayasa’yı değiştirme yoluna gitmeyecek” diye yorumladılar. Aynı fikirde değilim. En yukardan en aşağıya kadar AKP’lilerin ezici bir çoğunluğu, bugünkü Anayasa ve bugünkü Anayasa Mahkemesi yapısıyla partilerinin kapatılıp Erdoğan başta çok sayıda partilinin yasaklı haline geleceğine kesin gözüyle bakıyorlar. Dolayısıyla, bazı köşe yazarları tarafından dillendirilip Erdoğan tarafından da benimsenenen deyişle AKP’liler “başlarını giyotine uzatacağa” benzemiyorlar. Yani Mahkeme’nin yapısına dokunma şansı olmayan AKP’nin Anayasa’yı değiştirmek için elinden geleni yapacağını rahatlıkla öngörebiliriz.
Grup toplantısından çıkışta kendisine de belirttiğim gibi Başbakan, dünkü konuşmasında yeni açılımlar dile getirmesini bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattı. Pek yeni bir şey söylemedi, ancak üslubunun son günlere kıyasla hayli yumuşak olması; gerilimi tırmandıracak sözler sarf etmemeye özen göstermesi krizden sağduyuyla çıkılmasını arzulayanlar tarafından olumlu adımlar olarak kaydedildi.
AKP’liler önlerini göremiyor
Dün TBMM kulislerinde AKP’li milletvekilleri ve bakanlarla yaptığım sohbetler pek verimli geçmedi. Bunda Erdoğan’ın davayla ilgili uluorta konuşulmaması talimatının yanısıra kimsenin önünü görememesinin de etkisi var. Bu nedenle sorulara cevap vermedikleri, veremedikleri gibi, samimi bir şekilde “durumu nasıl görüyorsun?” , “ne dersin partiyi kapatacaklar mı?” gibi soruları peş peşe sıralıyorlar. Bazıları bütün bu olup bitenlerden (her zaman olduğu gibi) medyayı, dolayısıyla biz gazetecileri sorumlu tutuyorlar. Bu yüzden, benim gibi parti kapatılma fikrine karşı çıkan, AKP İddianamesi’ni ülke gerçeklerinden kopuk ve zayıf bulan bir gazeteci de olsanız bazı AKP’lilerin “gözünüz aydın”, “sizin sayenizde” gibi serzenişlerini de duyuyorsunuz.
AKP’lilerle sohbetlerimde en çok iktidar partisinin “referandum” iddiasında ne derece ciddi ve kararlı olduğunu anlamaya çalıştım. Gördüğüm kadarıyla milletvekillerinin önemli bir bölümü referanduma ilk, belki de tek seçenek olarak bakıyor. Bunun nedeni CHP ile uzlaşmanın imkansızdan da öte bir şey olduğuna ve MHP’nin bu sefer yardım eli uzatmayacağına inanmaları. Referandum için gerekli olan 330 oya ulaşmada sorunla karşılaşılacağından kaygılanan herhangi bir AKP’li ile karşılaşmadım. Hele Cumhurbaşkanı Gül’ün eski partisiyle ters düşüp ülkeyi referanduma götürmeme olasılığı hiç akıllara getirilmiyor. Ancak bana göre AKP duruma göre 330’u bulmada zorlanabilir veya Gül doğabilecek riskler nedeniyle referanduma yanaşmayabilir.
Erdoğan’ın performansı
AKP’lilerle referandumun doğurabileceği yeni krizleri de tartışma imkanım oldu. Daha önce CHP lideri Baykal “Anayasa değişikliklerinin referanduma sunulması laikliğin oylanması olur” demişti. Dün de MHP lideri Bahçeli referandumun “Türkiye’yi çok büyük sarsıntı ve bölünmelere sürükleyeceği” ve yeni “tehdit ve tehlikelere” yol açacağı uyarısında bulundu. Ancak AKP’liler referanduma tamamen teknik bir konu olarak bakıyor, halkın çoğunun tercihini değişiklikler lehine yapacağına inanıyor ve rejimin geleceği hakkında yapılan bu türden ikazlara pek kulak asmıyorlar.
Peki bundan sonra ne olur?
Dün Ankara’daki temaslarımdan edindiğim izlenimler ışığında AKP’nin stratejisi hakkında şu öngörülerde bulunabilirim: İktidar partisi çok gürültü çıkarmadan Anayasa değişiklikleri formülleri üzerinde çalışacak; bu arada CHP dahil tüm partilerle açık veya örtük temasları zorlayacak; referandum kozunu hep elinde tutacak ama kullanmayacak; değişiklikler hiç olmayacakmış gibi iddialı bir savunma üzerinde çalışacak ve kapatma ihtimaline karşı yeni parti, yeni yönetim, yeni hükümet gibi her türden hazırlığı son güne bırakmayacak.
Çok karmaşık, zor ve inişi-çıkışı bol olacağa benzeyen bir sürece girdik. Daha önce benzer krizleri iyi yönetemeyen AKP bakalım bu sefer ne yapacak? Erdoğan dava açıldığından beri istikrarsız bir grafik izliyor ama doğrusu ve yanlışıyla bir bütün olarak baktığımda bu krizin üstesinden gelme şansının hiç de az olmadığını düşünüyordum. Kendisinin dün Meclis’teki performansının bu düşüncemin pekişmesine yol açtığını söyleyebilirim.
 



Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,006 µs