En Sıcak Konular

GATA Komutanı intihal mi yaptı?

2 Nisan 2008 11:32 tsi
GATA Komutanı intihal mi yaptı? GATA'nın mezuniyet töreninde Abdullah Gül'e "Sayın Cumhurbaşkanı" diyerek hitap eden GATA komutanının bilimsel hırsızlık olarak bilinen intihal yaptığı ortaya çıktı. Taraf Gazetesi'nin haberinin çok ilginç sunuşuyla işte o haber...

Cumhurbaşkanı Gül'e "M" tepkisiyle tanınan Gata Komutanı Tümgeneral Bayraktar'ın bir isim hilesi yaparak nasıl tırmandığını TARAF Gazetesi yakaladı.
 
GATA'daki törende Gül'e “Cumhurbaşkanım” yerine ısrarla “cumhurbaşkanı” diye hitap eden Tümgeneral Bayraktar, kariyerini de ilk adının kısaltması olan “M'yi buharlaştırarak sağlamış.

Tümgeneral M. Zeki Bayraktar'ın göz doktoru Zerrin Bayraktar'ın uluslar arası bir dergide yayınlanan iki makalesini kendi yayınıymış gibi göstererek önce terfi ettiği, ardından profesör olduğu ve bu yayınlar sayesinde rakiplerinden daha fazla puan alarak GATA dekanlığına getirildiği ileri sürüldü.

ZERRİN OLDU ZEKİ
Uluslararası dergilerdeki makaleler, sahibinin ön adının sadece baş harfi ile açık soyadı yazılarak yayımlanıyor. Bu nedenle Zeki Bayraktar'ın kendisi gibi göz doktoru olan Zerrin Bayraktar'ın, Z. Bayraktar adıyla yayımlanan makalelerini kendisine aitmiş gibi gösterdiği ve 2005 ve 2006'da iki kez dosyasına koyduğu bu makalelerle, 88 puan aldığı iddia edildi.

HERKES BİLİYOR AMA SUSUYOR
Uluslararası yayınlardaki birden fazla imzalı makalelerde yüksek puanı ilk imza sahibi alıyor. Zeki Bayraktar'ın ise hiç ilk imzalı makalesi olmaması dolayısıyla bu yola başvurduğu yorumu yapılıyor. Bayraktar'ın kendisine ait olmayan makaleleri kendisine aitmiş gibi göstermesi ise aylar önce kasım 2007'(de Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere, ilgili askeri kurumlara yazılı bir ihbar mektubuyla bildirilmesine rağmen, bugüne kadar soruşturma açılmadığı öğrenildi.

İŞTE HALEN GÖREVDE OLAN BİR DEKANIN İNTİHAL ÖYKÜSÜ...

Makaleler onun değil
Üniversitelerde ve GATA'da terfi edebilmek için SCI'da (Science Citation Index) yayınlanmış 1. isim bir makale sahibi olmak gerekiyor. Bu makale ve makalelerle yükselme sınavına giren rakiplere puan ve yayın sayısı yönüyle fark atılıyor. Ayrıca olgu sunumu (Case Report) makalesi de terfilerde önemli olduğu için, Gata Dekanı M. Zeki Bayraktar'ın kendisine ait olmayan olgu sunumu da listesinde gösterdiği söyleniyor.

Z. Bayraktar O Değil
Uluslar arası makalelerde kişinin isminin baş harfi yazılıp, daha sonra soyismi yazılıyor. M. Zeki Bayraktar'ın kendisi gibi göz doktoru olan ve halen İstanbul Etiler Dünya Göz Merkezi'nde çalışan Doç. Dr. Zerrin Bayraktar'ın ilk isim olarak iki kişiyle ortak yazdığı makalesini kullandığı iddia ediliyor. Z. Bayraktar imzasını kendisine ait gibi göstererek “GATA Profesörlüğe Yükseltme, Doçentlik ve Profesörlük Kadrolarına Atamada Kullanılacak Aday Değerlendirme Formu'na, Araştırmaya Dayalı Yayın Faaliyetleri bölümünde üçüncü sıradan koyduğu ve 40 puan aldığı savunuluyor.

İlk isimli makalesi yok
Bu bölümde beş yayını görün Bayraktar'ın bu yayından başka ilk isimli hiç makalesi yok. Bayraktar anlaşılmaması için de diğer isminin baş harfi olan “M” harfini forma koymamış. Çünkü makalelerin kime ait olduğunu gösteren üniversite ve YÖK'teki webofsighs sistemine M.Z. Bayraktar yazıldığında bu iki makale görünmüyor. Ancak Z. Bayraktar yazıldığında bu makaleler ortaya çıkıyor ve sanki Zeki Bayraktar'ınmış gibi algılanıyor.

Şükrü'yü de çıkarttı
Bayraktar'ın aynı makaledeki üç isimden birini, Zerrin Bayraktar'ın eşi Şükrü Bayraktar'ın da ismini çıkarttığı öne sürülüyor. Şükrü Bayraktar Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde halen şef olarak çalışıyor.

İsim Azalt Puan Artsın
2002'de uluslar arası Retina Dergisi'nde Zerrin Bayraktar, eşi Şükrü Bayraktar ve Nilay Alacalı “Diabetic Papillopathy in Type II Diabetic Patients” adlı makaleyi ortak yayımlıyor. GATA Dekanı Zeki Bayraktar'ın, listesine koyduğu makaleden Şükrü Bayraktar'ın ismini çıkartarak, isim sayısını ikiye düşürdüğü böylece otomatik olarak daha fazla puan aldığı iddia ediliyor.

Bu makale ona ait değil
Dekan Bayraktar'ın Zerrin Bayraktar'ın üç arkadaşıyla beraber 2004 yılında Ophthalmol Dergisi'nde yayımladıkları bir başka makaleyi de listesine koyduğu savunuluyor. “Pigmanted Congenital Vitreus Cyst” adlı bu makaleyi yazanlar arasında Z. Kapran ve S. Özdoğan da var. Dekan Bayraktar'ın bu yayını da SCI bölümünde birinci sıraya koyarak 18 puan aldığı öne sürülüyor. GATA Dekanı M. Zeki Bayraktar, Zerrin Bayraktar'ın bu iki makaleyi kendisininmiş gibi göstererek rakipleri Tabip Tuğgeneral Harun Tatar ve Tabip Tuğgeneral İbrahim Somuncu gibi Tuğgenerallerle puan farkı atarak, Tümgeneralliğe getirildi.
Taraf



Bu haber 3,393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,409 µs