En Sıcak Konular

Basra'yı kan gölüne çeviren ziyaret!

2 Nisan 2008 09:54 tsi
Basra'yı kan gölüne çeviren ziyaret! Irak'ın petrol kenti Basra'da son bir hafta içinde yılın en kanlı çatışmaları yaşandı. Kanlı olayların arkasına önemli bir ismin olduğu iddia edildi. İşte o isim...

Irak hükümetinden yapılan açıklamalara göre şu ana kadar 210 direnişçi çatışmalarda hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin çoğu da direniş liderlerinden Mukteda Sadr'ın silahlı adamları.

Mukteda Sadr ile hükümet arasında şu ana kadar yaşanan en kanlı çatışma bu oldu.

Çatışmalar sırasında Mukteda Sadr'ın defalarca müzakere teklif etmesine rağmen cevap vermeyen Maliki'nin tavrının neden bir türlü anlaşılamamıştı. Ancak, Washington'dan bildiren Süreyya Seyyahoğlu'nun konu hakkındaki Haber Analiz'i birçok karanlık noktayı aydınlatacak nitelikte.

OLAYIN PERDE ARKASINDA CHENEY VAR

Irak'ın en büyük Şii gücü Mukteda Sadr ile bir Sadr'ın desteğini alarak hükümeti kuran Nuri El Maliki'nin arasında yaşanan gerginliğini perde arkasında ABD Başkanı Yardımcısı Dick Cheney'in olduğu öne sürülüyor.

Seyyahoğlu, kentteki çatışmaların çıkma sebebi için, "Cheney'nin Irak'ı ziyaretinin ardından Maliki Hükümeti'nin Sadr taraftarlarına saldırması şaşırtıcıydı" diyor.

Seyyahoğlu hiç bir neden olmadan operasyonların başladığını belirterek "Zira Irak'ta şiddetin düşmesinden yana olup, kayıpları mümkün olduğunca minimum düzeyde tutmaya çalışan hükümetin ortada tetikleyici bir etken olmadan bu saldırıya girişmesi dikkatleri çekti. Sadr ile Maliki'nin arasının çok gergin olduğu zamanlarda dahi taraflar arasındaki gerginlik çatışmaya dönüşmemişti" yorumunda bulunuyor.

Seyyahoğlu, Sadr ve Maliki'nin aynı görüşlere sahip olduğunu belireterek aralarındaki tek farkı şu şekilde ifade ediyor: "İki güçlü Şii grup arasındaki çatışma, ne mezhep çatışması şablonuna ne de etnik çatışmaya benziyordu. Aradaki en önemli fark Maliki'nin ABD taraftarı, Sadr'ın ise ABD karşıtı olmasına dayanıyordu. Ve elbette Sadr'ın İran'la giderek artan ilişkileri. Bu fark da akıllara tek takıntısı İran olan Cheney faktörünü getirdi."

dunyabulteni
 



Bu haber 437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,522 µs