'TUZ koktu! Hukuk zaten perişan’< | " /> 'TUZ koktu! Hukuk zaten perişan’< | "/>

En Sıcak Konular

'TUZ koktu! Hukuk zaten perişan’<

2 Nisan 2008 11:02 tsi
'TUZ koktu! Hukuk zaten perişan’ Türk siyasetinin tecrübeli simalarından Hasan Celal Güzel, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı son kararı ‘Artık tuzu bile koktu’ sözüyle değerlendirdi. Bundan sonraki muhtemel senaryoları iyibilgi için yorumlayan Güzel, Gül’ün Çankaya

Türkiye’nin bir ‘partiler mezarlığı’ olduğu dillere pelesenk edilmiş bir söz. Bu durumun canlı şahitlerinden biri Hasan Celal Güzel.

Türk siyasetinin renkli ve tecrübeli simalarından Güzel, kırılmalarla kevgire çevrilen Türk siyasetinin yaşayan en yakın tanıklarından biri.

AKP’ye açılan kapatma davası iddianamesinin Anayasa Mahkemesi'nce kabulü ile Türk siyaset hayatında yeni bir dönemeç daha geçildi.

En son ‘Cumhurbaşkanlığı için 367 şarttır’ diyerek güven zedeleyen Anayasa Mahkemesi, önceki gün de Cumhurbaşkanına siyaset yasağı getirmeyi öngören iddianameyi kabul ederek bir ilke daha imza attı.

Aynı zamanda Radikal Gazetesi’nde de yazan Hasan Celal Güzel’in sürece ilişkin söyleyecekleri var. iyibilgi’nin konuştuğu Güzel, politikadaki sıkışmışlığı ve muhtemel çözüm yollarını anlattı.

Bundan sonra ne olacak?

Bugün köşemde de yazdım. O kadar çok ihtimal var ki. İnsan, Allah'tan sonra hukuk ve adalete güvenir. Ama bugün Türkiye'de yargı iflas etmiş durumda. Hukuk adamları kendi peşin siyasî ve ideolojik yargılarından sıyrılıp objektif ve tarafsız karar veremediler. Jakoben ön yargılarla vatan kurtarmaya giriştiler.

ARTIK TUZ KOKTU

Şu an demokrasiden yana olanlar ne yapmalı?

Bundan sonra ne yapılabilir gerçekten bilmiyorum. Ben bu karara hiç mi hiç şaşırmadım. Aslında, İddianamenin reddi için gereken bütün sebepler mevcuttu:
- Raportör, İddianamenin reddi gerektiğini gerekçeli bir şekilde raporuna yazmıştı.
- İddianamenin içeriğinde, lâikliğe karşı odak oluşturduğu ileri sürülen hiçbir fiil ve odaklaşma yoktu.
- Fiil diye iddia edilen beyanlar delillendirilmemişlerdi.
- Cumhurbaşkanı'nın önceki beyanlarının suç isnadı olarak değerlendirilmesi, başlıbaşına bir skandaldı.
Ama ne olduysa oldu ve Anayasa Mahkemezi bu iddianameyi kabul etti.

Sizce mahkeme ne karar verecek?

Anayasa Mahkemesi, AK Parti'yi kapatma kararı verecektir. Ama bu arada TBMM, Siyasî Partiler Kanunu'nu değiştirecek ve Anayasa tâdiline gidecektir. Ancak, aynı peşin hükümlü üyeler, önce CHP'nin SPK'da değişiklik itirazını haklı görerek ya da kendiliğinden bu değişikliği iptal edecektir.

JAKOBENLER TÜM YOLLARI KAPATTI

Yani hukuk yolları kapalı mı?

Öyle değil! Hukuk yolları demokrasi için tümüyle açık ama jakobenler bu yolların hepsini kapıyorlar. Anayasa değişiklik kanunu da, başörtüsü yasağında olduğu gibi, yetki gaspıyla esastan ele alınacaktır. Bu hukuk skandalının sonunda, ya referanduma gidilecek ya da buna da taş konulursa erken genel seçimden başka çözüm yolu kalmayacaktır.

Seçim bu işi çözer mi?

Darbe olmadığı takdirde çözer. Bu seçimlerden sonra da, hâlâ AK Parti'nin kapatılması söz konusu olursa, yerine PAK Parti kurulur; bu defa yüzde 60'ın üzerinde oy alarak tek başına iktidara gelir. CHP, parlamento dışında kalır; MHP ise AK Parti'ye destek verip vermemesine göre, ya oylarını arttırır veya o da Meclis dışında kalır.

GÜL ÇANKAYA’DAN AYRILACAK SENARYOSU

Şu andan itibaren siyasette farklı ihtimalleri ve hamleleri düşünmenin zamanıdır. Örneğin Erdoğan’a siyaset yasağı gelmesi, Gül’e ise gelmemesi ihtimali karşısında Gül’ün Çankaya’dan ayrılıp partinin başına geçme ihtimali iddia ediliyor. Böyle bir şey olabilir mi?
 
Olabilir ama bunun gerçekleşme ihtimali çok zayıf. Çankaya’ya çıkan pek çok isim için bu konuşulmuştur. Ama Gül’ün bu ortamda böyle bir gereksiz tablonun içinde yer alacağını sanmıyorum.

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 3,160 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,350 µs