Bu dava yargıçlar darbesidir! | " /> Bu dava yargıçlar darbesidir! | "/>

En Sıcak Konular

Avrupa medyası: Bu dava yargıçlar darbesidir!

2 Nisan 2008 09:38 tsi
Avrupa medyası: Bu dava yargıçlar darbesidir! AK Parti hakkındaki iddianamenin Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmesi, dünya medyasında geniş yer buldu.

Kapatma davasının, Türkiye'deki siyasi ve ekonomik istikrarı riske attığını belirten yabancı basın, Avrupa Birliği sürecinin de darbe yiyebileceğini vurguladı. Almanya'da yayınlanan Süddeutsche Zeitung (SZ) gazetesi, konuyla ilgili haberinde "AKP'ye saldırı: Hâkimlerin darbesi" başlığını kullandı. Geçtiğimiz sene yarım kalan darbeyi hâkimlerin tamamlamak istediğini iddia eden gazete, kapatmaya gerekçe gösterilen başörtüsünün Avrupa'daki hiçbir üniversitede yasaklanmadığını hatırlattı. İngiliz The Guardian, 'ülkenin krize atıldığı' yorumunu yaparken, Financial Times, davanın halkı kamplara ayırıp, piyasalar üzerinde olumsuz etki oluşturduğuna dikkat çekti.
Dünya basınının, kapatma davasına ilişkin yaptığı değerlendirmeler özetle şöyle:

Independent (İngiltere): Gelişmeyi, "Türkiye'nin iktidar partisi 'fazla dindar' olduğu için yargılanacak" başlığıyla veren gazete, Anayasa Mahkemesi'nin kapatma talebini ele alma kararıyla Türkiye'de halkın seçtiği hükümetler ile laikler arasında '50 yıldan bu yana sürmekte olan savaşta en amansız mücadelenin yolunu açtığını' yazdı. Davanın 6 ay sürmesinin beklendiği, bu durumun reform sürecine darbe indireceğine dair korkular bulunduğu kaydedildi. Gazete, parti kapatılmasını güçleştirmek için yapılacak anayasa değişikliğinin uzmanlarca, hukuken tartışmalı ve politik olarak da tehlikeli olarak değerlendirildiğini bildirdi. Muhtemel değişikliğin, referanduma götürülmesi durumunda da bunun, laiklik üzerinde yapılmış bir oylama gibi algılanarak askerî darbeyi tetiklemesi ihtimali bulunduğunu savundu.

Guardian (İngiltere): Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile "ülkenin krize atıldığı" yorumunu yapan Guardian, "Ankara'nın laik elit ile yeni sınıf muhafazakar reformcu Müslümanlar arasındaki güç mücadelesinin Türkiye'nin AB iddiasına zedeleyeceğini ve yabancı sermayeyi caydıracağını" yazdı.

Financial Times (İngiltere): Davanın Türkiye'de halkı kamplara ayırıp, piyasalar üzerinde olumsuz etki oluşturduğuna dikkat çeken gazete, yabancı yatırımcıların, Türkiye'deki siyasi risklerin artması korkusuna kapılması ihtimali bulunduğu uyarısı yaptı. Haberde, gelişmeler üniversitelerdeki başörtüsü kısıtlamalarının kaldırılması yolunda atılan adımlarla ilişkilendirildi.

Die Zeit (Almanya): Almanya'nın en ciddi gazetelerinden Die Zeit, kararla ilgili haberinde, "Türkiye'de savcılar parti yasaklama konusunda ustalar. 40 yılda 24 parti yasaklayarak, demokrasinin ilerlemesini engellediler." ifadesini kullandı.

Süddeutsche Zeitung (Almanya): "AK Parti'ye saldırı: Hâkimlerin darbesi" yorumunu yaptı. "İktidar partisi AKP'ye gerçekten yasak gelirse; bu darbeden başka bir şey değildir." diyen gazete, hâkimlerin bu kez geçen sene yarım kalan darbeyi tamamlamak istediklerini belirtti. İktidar partisinin "seküler devlet düzenini değiştirmekle" suçlandığını kaydeden gazete, buna gerekçe olarak başörtüsü yasağını kaldırma girişiminin gösterildiğini vurguladı. "Bu İslamcılık mıdır? Tabii ki değildir, Avrupa'nın hiçbir üniversitesinde -buna laik Fransa da dâhil- bu yönde bir yasak yoktur." diyen gazete, AKP'nin merkez partisi olduğunu ve pek çok liberal reformu hayata geçirdiğini vurguladı.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (Almanya): "Anayasa Mahkemesi iktidar partisi AKP'yi kapatmayı inceliyor" başlıklı haberinde, Başbakan Erdoğan'ın mahkemenin bu tutumuna karşı anayasa değişikliğine gitmeyi planladığını aktarırken, Avrupa Birliği cephesinden de mahkemeye sert tepki geldiğini yazdı. Gazete yazarı Wolfgang Günther Lerch ise, "Türk sınavı" adlı yorumunda, "elitler ve orta sınıf arasında bir çekişme yaşandığını" belirtti. Elitlerin 1990'lı yıllarda ülkeyi enkaza çevirdiklerini söyleyen yazar, elitlerin şimdikinden çok farklı bir halk tasavvurları olduğu görüşlerine yer verdi.

El Mundo (İspanya): "Türk Anayasası, hükümetin laikliğe karşı hareket edip etmediğini yargılayacak" başlığı altında, "AB, aday olan bu ülkedeki gelişmelere kaygıyla bakıyor" ifadesini kullandı.

El Pais (İspanya): "Son 5 yılda ekonominin büyümesini teşvik eden, siyasi reformlar yapan iktidar partisinin yasaklanma ihtimali, piyasaları sinirlendirip, AB'den eleştiri aldı." yorumunda bulundu.

zaman



Bu haber 304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,809 µs