En Sıcak Konular

Gül'ü yargılanmaktan kurtaracak formül!

2 Nisan 2008 08:01 tsi
Gül'ü yargılanmaktan kurtaracak formül! AK Parti'nin hazırladığı sivil anayasanın mimarı Prof. Dr. Özbudun, "Hazırladığımız taslak cumhurbaşkanına şahsi dokunulmazlık zırhı getiriyor. Kabul edilseydi Gül bugün yargılanmayacaktı” dedi. İşte sivil anayasanın mimarı Özbudun'un o teklifi:

Önerim kabul edilseydi Gül yargılanmazdı
 

Prof. Dr. Ergun Özbudun'dan Abdullah Gül'ün AK Parti hakkında açılan kapatma davasına dahil edilmesine ilişkin önemli bir açıklama geldi.

Yaptığı açıklamada AK Parti için hazırladıkları sivil anayasa taslağına Cumhurbaşkanı'nın "Sorumluluk ve sorumsuzluk hali"nin yeni bir madde şeklinde düzenlediğini kaydeden Özbudun, "Cumhurbaşkanının 'kişisel suçlarından doğan sorumluluğu yasama dokunulmazlığı hükümlerine tabidir' ibaresi Anayasa'ya girecekti.

TBMM'NİN İZNİNE BAĞLI

Böylece, cumhurbaşkanının kişisel suçlarından dolayı yasama dokunulmazlığı hükümlerine tabi olacağı hükme bağlanarak mevcut belirsizlik ortadan kaldırılacaktı. Yani, Cumhurbaşkanı hakkında herhangi bir soruşturma açılması için TBMM'den izin alınması şartı getirilecekti" dedi. Değişiklik teklifini hazırlayan Anayasa Profesörü Özbudun, şunları söyledi:

"550 milletvekiline, hatta dışarıdan atanan kabine üyelerine bile verdiğimiz dokunulmazlık hakkını, Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanından esirgeyemeyiz. Gene Cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açılabilir. Ama, Meclis dokunulmazlığını kaldırmadıkça yargılanamayacak. Bugün orada belirsizlik var. Cumhurbaşkanı seçilince, milletvekilliği sona erdiği için, biçimsel olarak yorum yapanlar, 'dokunulmazlığı yok' diyorlar. En basit suçtan dolayı bile cumhurbaşkanı sorguya çekilebilir, yargılanabilir, gibi bir sonuç ortaya çıkıyor. Biz bu tartışmalara son noktayı koymak istiyoruz. Cumhurbaşkanının yargılanmasını TBMM'nin iznine bağlıyoruz." AK

PARTİ PAKETE ALABİLİR

Ak Parti'nin parti kapatmaya ilişkin hazırlamayı planladığı anayasa değişiklik paketine Ergun Özbudun'un cumhurbaşkanlığı dokunulmazlığına ilişkin teklifinin eklenebileceği belirtiliyor. Böylece parti kapatmaların zorlaştırılmasının yan ısıra, cumhurbaşkanının dokunulmazlığına ilişkin belirsizlik ve tartışmalar da tarihe karışacak.

ATATÜRK İÇİN UYGULANMIŞTI

Cumhurbaşkanlarına yasama dokunulmazlığı zırhı ilk kez 1. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk için uygulamaya konulan ve 1924 Anayasası'nda yer almıştı. 1924 Anayasası'na göre, Cumhurbaşkanının kişisel suçlarından dolayı, milletvekilleri gibi yasama dokunulmazlığı hükümlerine tabi olacağı hükmü bulunuyordu.

İŞTE ÖZBUDUN'UN O TEKLİFİ

Sorumluluk ve sorumsuzluk hali:

1 - Cumhurbaşkanının Anayasa'da tek başına yapabileceği belirtilen işlemleri dışındaki bütün kararları, Başbakan ve ilgili bakanlarca imzalanır. Bu kararlardan Başbakan ve ilgili bakan sorumludur.

2 - Cumhurbaşkanı, ancak vatana ihanetten dolayı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte birinin teklifi üzerine, üye tamsayısının en az dörtte üçünün vereceği kararla suçlandırılır. Yüce Divana sevk edilen Cumhurbaşkanının görevi sona erer. Hangi fiillerin vatana ihanet suçu oluşturacağı kanunla belirlenir.

3 - Cumhurbaşkanının kişisel suçlarından doğan sorumluluğu yasama dokunulmazlığı hükümlerine tabidir.

İŞTE MEVCUT DÜZENLEME

Sorumluluk ve sorumsuzluk hali: nMADDE 105. Cumhurbaşkanının, Anayasa ve diğer kanunlarda Başbakan ve ilgili bakanın imzalarına gerek olmaksızın tek başına yapabileceği belirtilen işlemleri dışındaki bütün kararları, Başbakan ve ilgili bakanlarca imzalanır; bu kararlardan Başbakan ve ilgili bakan sorumludur.

Cumhurbaşkanının resen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine Anayasa Mahkemesi dahil, yargı mercilerine başvurulamaz.

Cumhurbaşkanı, vatana ihanetten dolayı, TBMM üye tamsayısının en az üçte birinin teklifi üzerine, üye tamsayısının en az dörtte üçünün vereceği kararla suçlandırılır. Özbudun'un hazırladığı teklifte cumhurbaşkanının Yüce Divana sevkedilmesi durumunda görevinin sona erip ermeyeceği konusundaki belirsizliğe de son verilerek, "Yüce Divana sevk edilen cumhurbaşkanının görevi sona erer" hükmü getirilecekti. Ayrıca Cumhurbaşkanının sorumluluğu konusunda hangi suçların vatana ihanet suçu teşkil edeceğinin kanunla belirlenmesi öngörülerek, suç ve cezaların kanuniliği ilkesine uygunluk sağlanacaktı.

bugün



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,703 µs