En Sıcak Konular

Horoz 'anne' dedi kesilmekten kurtuldu

1 Nisan 2008 18:31 tsi
Muğla’nın Marmaris İlçesi’ne bağlı Selimiye Köyü’nde zamansız öttüğü için kesilmek üzere olan horoz "anne'' diye bağırınca canını kurtardı.

Mehmet Ali ismi verilen horoz, kümesinden elle tutulup her çıkarıldığında “anne anne'' diye bağırmaya başladı.

Veteriner Hekim Alev Kan Baltacıgül, görenlerin hayretle izlediği durum hakkında “Horozların her kuş cinsi gibi ses taklit etme yeteneği vardır. Ancak daha önce başka horozların konuştuğu yönünde haberler okudum ama ilk kez duyuyorum. Tek kelime öğrenemeyen papağanımdan daha kabiliyetli'' şeklinde konuştu.

İlginç gelişmeler, Marmaris’e 42 kilometre uzaklıkta bulunan Selimiye’de yaşayan, balıkçılıkla geçinen Mete ailesinin bahçesinde geçen hafta başladı. Anne, baba iki oğul, gelinler ve çocuklarla birlikte ailenin 9 üyesinin barındığı iki katlı evin bahçesindeki kümesin tek horozu, zamansız ötmeye başladı. Horozun zamansız ötüşü, başta evin en küçük bireyi bir yaşındaki Leyla olmak üzere herkesi rahatsız etti. Horoz sesiyle uyanan, Leyla’nın ağlamaları sıklaştı, evdeki huzursuzluk arttı.

Toplanan aile meclisi, horozu kesme kararı aldı. Kesim için görevlendirilen Mehmet Ali Mete, (34) kafese girip tuttuğu horozu bahçeye çıkarttı. Tam bu sırada, bahçede bulunanları şok eden bir gelişme yaşandı, horoz defalarca “anne'' diye haykırdı. Mehmet Ali Mete’nin yakın arkadaşı Şaban Keleş’in cep telefonunun kamerasına da yansıyan olay karşısında horoz kesimi kararından vazgeçildi. “Mehmet Ali'' ismi verilen horoz, 10 tavuğun bulunduğu kümesin yeniden paşası oldu. Kümesten elle tutulup her çıkartıldığında da “anne'' diye bağırmaya başladı.

Kendi adını taşıyan horozu kesmek için eline aldığında duyduğu seslere inanamadığını belirten, Mehmet Ali Mete, “Horozumuz 1.5 yaşında, daha öncede çok kez elime almıştım ama kesmek için tuttuğumda korkusundan olsa gerek “anne'' diye ötmeye başladı. O an ne yapacağımı şaşırdım. Onu kesmemeye karar verdik'' dedi.

"PAPAĞANIMDAN İYİ KONUŞUYOR''

Horozların her kuş cinsi gibi ses taklit etme yeteneği olduğunu Veteriner Hekim Alev Kan Baltacıgül, görenlerin hayretle izlediği durumu şu sözlerle açıkladı:

“Horozların ses taklit etme yeteneği olduğunu biliyorum. Daha önce başka horozların konuştuğu yönünde haberler okudum ama ilk kez duyuyorum. “Anne'' diye bir ses algılanıyor ama tabi ki, horoz için sesin manası bu değil elbette, bir haykırma. İki yıldır beslediğim papağanım `Canko' tek kelime öğrenemedi. Bu horoz, papağanımdan daha kabiliyetli'' şeklinde konuştu.


hürriyet
 



Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,466 µs