En Sıcak Konular

Kızılay'da gergin protesto

1 Nisan 2008 16:28 tsi
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nı protesto eden çalışanlar, Türkiye genelinde iş bırakma eylemi yapıyor. TBMM'ye yürümek isteyen DİSK ve TMMOB üyeleri polis ekipleri tarafından engellendi.

Tasarıyı protesto eden DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Türk Diş Hekimleri Birliği öğle saatleri itibarıyla tüm Türkiye'de kitlesel eylemler gerçekleştiriyor.

Genel-İş Sendikası önünde toplanan DİSK ve TMMOB üyeleri Yüksel ve Akay Caddeleri istikametini takip ederek, TBMM'ye yürümek istedi.

Yasa tasarısını protesto eden sloganlar atan protestocular, Akay Caddesi'nin Atatürk Bulvarı ile kesiştiği köşede barikat kuran polislerce engellendi. Panzerlerle yolu kapatan polis ekipleri, DİSK ve TMMOB üyelerinin TBMM'ye yürümesine izin vermedi.

Bu sırada, bazı DTP ve CHP'li milletvekilleri eyleme destek vermek üzere Akay Caddesi'ne geldi.

CHP milletvekilleri Çetin Soysal, Durdu Özpolat ve Yaşar Ağyüz yürüyüşe izin vermeleri konusunda bir süre polis yetkilileriyle görüştü. Polis yetkililerinin toplu halde yürüyüşe izin vermeyeceklerini bildirmeleri üzerine milletvekilleri telefonla Ankara Valisi Kemal Önal'a ulaşmaya çalıştı.

Burada açıklama yapan Çetin Soysal, hükümeti eleştirerek, "Bu antidemokratik bir uygulamadır. Özgürlükten dem vuranlar hak arayışındakileri barikatlarla durdurmamalılar. Buradakiler asiller, bizse TBMM'de onların vekilleriyiz. Ne yazık ki asillerin vekillere ulaşması engelleniyor" dedi.

Milletvekilleri açıklamaların ardından TBMM'ye döndü. DİSK ve TMMOB üyelerinin Akay Caddesi'ndeki bekleyişleri sürüyor.

Eyleme destek veren sendika sayısı da arttı. Çoğunluğunu Türk-İş'e bağlı sendikaların oluşturduğu Ankara Şubeler Platformu, Türkiye Gazeteciler Sendikası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) da eylemlere katılıyor.

TBMM'YE YÜRÜMEK İSTEYEN EYLEMCİLERLE POLİS ARASINDA ARBEDE YAŞANDI

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyelerinin, Numune Hastanesi'nden TBMM'ye yürümek istemeleri üzerine eylemcilerle polis arasında arbede yaşandı.

SES'e üye bir grup, Numune Hastanesi önünde toplanarak Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın 'geri çekilmesi' istemiyle iş bıraktı.

Buradan TBMM'ye yürümek isteyen gruba, 'farklı güzergahtan gitmek istedikleri gerekçesiyle' polis tarafından izin verilmedi.

Eylemcilerin önünde bariyer kuran çevik kuvvetle göstericiler arasında çıkan gerginlik üzerine olay yerine takviye ekipler ve panzerler geldi.

Güvenlik Şube Müdürü Vedat Koyuncu, göstericilerin TBMM'ye yürümekte ısrar etmeleri üzerine, 'Yaptığınız eylem kanunsuzdur. Devam ederseniz güç kullanarak sizi gözaltına almak zorunda kalacağız. Lütfen güç kullanmak zorunda bırakmayın' şeklinde uyarıda bulundu.

Göstericiler, burada yaklaşık 1.5 saat bekletildi. Daha sonra göstericilerin güzergah konusunda ikna edilmesi üzerine yürüyüşlerine izin verileceği belirtildi. Bu sırada, yürüyüşe izin verilmediği gerekçesiyle dışarıdan gelen 10-15 kişilik başka bir grup, Numune Hastanesi'nin önündeki yolu kapatmak isteyince polis tarafından çembere alındı. Bekleyiş sürerken eylemciler hastanenin arka çıkışına yöneldiler. Göstericiler, Hacettepe Hastanesi'nin önünde polis tarafından durduruldu. Burada göstericilerle polis arasında arbede yaşandı. Bu gruba destek veren SES'e üye başka bir grup da polis tarafından İbni Sina Hastanesi önünde durduruldu. Hacettepe Hastanesi önündeki cadde tek taraflı olarak trafiğe kapatıldı.

Eylemciler, polis tarafından bekletiliyor.

 

İSTANBUL

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB'nin oluşturduğu "Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek Platformu" üyeleri, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden AK Parti İstanbul İl Başkanlığı yakınına kadar gerçekleştirdikleri yürüyüşle tasarıyı protesto etti.

Akyıldız: "Kanun Anayasa Mahkemesi'nden döner"

Bugün Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'ı konfederasyon genel merkezinde ziyaret etti.

Akyıldız, TBMM'deki gelişmeleri yakından takip ederek bir düzeltme yapılması yolunu tercih edeceklerini belirterek, "Ama kamu çalışanları ve genel anlamda çalışanlar, sosyal güvenlikle ilgili düzenlemeden rahatlayarak sonuç alabilmiş değildir" dedi.

İş güvencesine sahip olmayan çalışanlarla ilgili düzenlemelerde mesafe alındığını, 9 bin prim ödeme gün sayısının 7 bin 200'e indirildiğini anımsatan Akyıldız, bunun ciddi bir mutabakat olduğunu söyledi.

Akyıldız, bu düzenlemeler karşısında 65 yaş, fiili hizmet ve güncelleme katsayısı ile ilgili değerlendirmelerin çalışanları zorladığını belirtti.

Akyıldız, "Bunlarla ilgili esnekliklerin sağlanabilmesi için bir takım tepkiler ortaya çıkmaktadır. Çalışanlar adına tüm eylemleri ve etkinlikleri saygıyla karşılıyoruz ve destekliyoruz" diye konuştu.

Akyıldız, "Ancak bizler farklı bir yöntem izlemeye karar verdik. Özellikle kamuda çalışanların yeni Sosyal Güvenlik Kanunu kapsamında olması Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçelerini ortadan kaldırmamaktadır. Bu yüzden bize göre bu kanun Anayasa Mahkemesi'nden yeniden geri dönecektir. Değerlendirmeleri bu noktada kamu çalışanları adına yapıp süreci de bu noktada kullanmak istiyoruz" dedi.

vatan



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,801 µs