En Sıcak Konular

Nepal’de Müslümanlara saldırılar artıyor

1 Nisan 2008 13:33 tsi
Nepal’de müslümanları hedef alan saldırılar arttı. Sivil kayıplara yolaçan ırkçı, faşist saldırılar camilere de yöneldi. Timeturk, olayın tanıklarıyla konuştu

Nepal’de bir camiye önceki gün düzenlenen bombalı saldırıda iki Müslüman hayatını kaybetti. Saldırıda cami cemaatinden birçok kişinin de yaralandığı bildirildi. Başkent Katmandu’nun 200 km güney doğusundaki Biratnagar’daki Choti Camiine motorsikletli iki kişinin dört bomba attığı belirtildi. Elliden fazla Nepalli Müslümanın akşam namazını kıldığı esnada caminin içine üç bomba atıldığı ve cami kapısında da bir bombanın patlatıldığı kaydedildi.

Nepal’in ikinci büyük kentinde bir camiye yapılan bombalı saldırı hükümet ve siyasi partiler tarafından kınandı. Müslüman liderler dini gerilimin artmaması için sağduyu çağrısında bulundu.

HİNDU BİR GRUP SALDIRIYI ÜSTLENDİ

Medyaya gönderilen bildirilerde olayı, aşırı Hindu Nepal Müdafaa Ordusu üstlendi. Grup, amaçlarının Nepal yeniden bir Hindu devleti halini alana kadar bu tür saldırılara devam etmek olduğunu belirtti.

Nepal Müdafaa Ordusu, Nepal’de intihar saldırıları düzenleyen bir grup ve ülkede Hindu krallığı kurma niyetiyle bir sene önce ortaya çıkan karanlık bir örgüt olarak biliniyor. 2006 senesinde parlamento yasa değişikliği yapıp, laik bir devlet olduğunu ilan edene kadar Nepal, dünyanın tek Hindu devletiydi. Hindu çoğunluk arasında o gün bugündür ciddi şiddet olaylarına rastlandı.

NAZRUL HASAN: SALDIRI POLİTİK AMAÇLI

Timeturk’e açıklamada bulunan İslami Sangh Nepal (Nepal İslam Organizasyonu) Genel Sekreteri Nazrul Hasan, olayın tamamen politik amaçlı olduğunu açıkladı. Olayın Nepalli Müslümanlar için acı verici olduğunu vurgulayan Nazrul Hasan, 10 Nisan’da yapılacak parlamento seçimlerinin ülkedeki saldırıları tetiklediğini bildirdi.

Nepal’de Müslümanların eğitim, sağlık ve askeri tüm alanlardan uzak tutulduğunu açıklayana Nazrul Hasan, “Biz Nepal hükümetinden Müslümanlara hak ve hukuklarını iade etmesini istiyoruz. Tüm azınlıklara hakları verilmesine rağmen Müslümanlar göz ardı ediliyor” diye konuştu. Cami saldırısının arkasında herhangi bir dini grubun olmadığını ifade eden Nazrul Hasan, “Nepalli Müslümanlar dini gruplarla bir sorun yaşamıyor, yönetimle yaşıyor” dedi.

Nepal Başbakanı Girija Prasad Koirala, parlamento seçimlerine işaret ederek “Saldırının yapılma niyeti hiçbir zaman fark edilemeyecek. Bu çeşit şiddet olaylarının meclis oluşturma yolundaki seçimler üzerinde hiçbir etkisi olmayacaktır” diye konuştu.

CIA’nın dünya gerçekleri kitabında Hindular 28 milyonluk nüfuslarıyla Nepal’in % 80’lik bölümünü oluştururlarken, Müslümanlar nüfusun % 4.2’sini oluşturuyor. Müslümanlara göre ise ülkede Müslümanların oranı yüzde 7 civarında.

SAKİN OLMA ÇAĞRILARI

BM Nepal misyonu, Asya monarşisinde fakir bırakılmış, Nepal toplum düzenini bozan camiye yapılan bu saldırıyı kınadı.

BM misyon şefi Ian Martin, “Biratnagar’ın Sarauchiya bölgesindeki cami saldırısını en ağır şekliyle kınıyorum ve saldırıda ölen ya da yaralananların ailelerine başsağlığı ve geçmiş olsun diyorum. Hiç şüphem yok ki dini ibadet yerlerini hedef alan bu tarz saldırılar Nepal’in tüm toplulukları tarafından nefretle karşılanacaktır” dedi.

Saldırılardan sonra binlerce öfkeli Müslüman sokaklara dökülüp ulaşımı felce uğrattı ve hükümetten Pazar sabahına kadar sokağa çıkma yasağı ilan etmesini istediler. Ama Müslüman azınlık liderleri, Müslümanlardan bu hüzünlü saatlerde sakin olmalarını istedi.

Müslüman Ethihad Organizasyonundan Cafer Ahmet Cemali, “Bu olayın daha büyük çatışmalara ve toplumsal şiddete yol açmamasına çalışıyoruz. Herkesten daha büyük toplumsal şiddet olaylarının patlak vermemesi için tetikte olmalarını istiyoruz.” dedi.
Nepal Müslümanlarının büyük bir bölümü Hindistan’la sınır komşusu olan güneydeki düzlüklerde yaşıyorlar.

Fakir bırakılmış güneyliler Katmandu’nun güç koridorlarının dışında tutulduklarını, hükümet ve orduda daha çok temsil hakkı istediklerini söylüyorlar.

TIMETURK



Bu haber 1,043 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,872 µs