En Sıcak Konular

Nasreddin Hoca Noel Baba’ya rakip!

1 Nisan 2008 13:28 tsi
Gurbetçi işadamı Nasreddin Hoca’nın çikolatasını yaptı. Timeturk, işadamı İlhami Arslaner’le Nasreddin Hoca çikolatasını konuştu.

Babasının yurt dışına öğretmen olarak atanması üzerine ailesi ile birlikte Almanya’nın Nürnberg eyaletine gelen Türk iş adamı İlhami Arslaner’in asıl mesleği inşaat mühendisliği. Üniversiteyi bitirdikten sonra uzmanlık alanında bir iş bulamayınca iş dünyasına açılan Arslaner; Taksi, seyahat acentalığı, reklam ve tanıtım, folya kaplama, oto lastik teminatı ve montaj işleri gibi sektörlerde isim yapmış. Arslaner’in son girişimi ise oldukça ilginç: Nasreddin Hoca çikolataları…

Türkiye’deki iş adamlarından Nasreddin Hoca çikolatası için destek bekleniyor

Nasrettin Hoca’nın eşeğe ters binişini anlatan meşhur fıkrasından esinlenilen figürün çikolatayla bir araya getirildiği Nasreddin Hoca çikolataları, çocukları olduğu kadar yetişkinleri de kendisine hayran bıraktı. İlk etapta 2000 adet üretilen çikolatalarda birinci kalite Alman çikolatası kullanıldı. Nürnberg, Düsseldorf, Aschaffenburg, Köln ve Münih’de dağıtımına başlanılan çikolataların pazarlanmasında büyük engellerle karşılaştıklarını söyleyen gurbetçi iş adamı; kültür dostu, Hocanın hayranı ve şeker-çikolata sektöründe faal olan iş adamlarından destek bekliyor. Tanıtım ve pazarlama için büyük bir sermayeye ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Arslaner, Almanlara Nasreddin Hoca’yı tanıtacak ve çocuklarımıza kültürel değerlerimizi aşılayacak bu güzel projenin layıkıyla değerlendirilebilmesi için Türkiye’deki yatırımcıların yardımlarına ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.

“Ya tutarsa” diyerek işe koyuldum

İstenildiği takdirde çikolataların Türkiye’ye de ihraç edilebileceğini belirten iş adamı emeklerinin ve iyi niyetli gayretlerinin boşa gitmesinden duyduğu endişeyi dile getirerek; “çocuklarımıza kendi değerlerimizi, kültürel mirasımızı oyun ve oyuncak vasıtasıyla daha kolay aktarabiliriz. En zor mesajları, çikolatanın yardımıyla çocuklarımıza zorlanmadan verebiliriz. Projeme ilgi duyacak iş adamlarıyla görüşmeye hazırım” diyor. Göle maya çalan Nasreddin Hoca kadar optimist olan ve “ya tutarsa!” diyerek işe koyulan iş adamı, Hocanın ismini ve çikolatanın patentini de satın almış. Kalıpların da elinde hazır bulunduğunu anlatan İlhami Arslaner, Almanya’daki gurbetçilerin yıllardan beri kuruştan tasarruf zihniyetini aşamamalarından, fiyat ne kadar makul olursa olsun ellerindeki zarif bir malı lüks olarak algılamalarından şikayet ediyor. 200 gr’lık jelatin poşetlerde üretilen Nasreddin Hoca çikolatalarının tanesini 1,75 € ‘dan satışa sunduklarını söyleyen iş adamı, bu rakamın maliyeti zor karşılamasına rağmen Almanya’daki Türk tüketici tarafından çok bulunduğunu söylüyor. Finansal zorluklardan dolayı henüz Almanlara ulaşmayı başaramadıklarını dile getiren idealist iş adamı, kendisini bu riskli girişime oğlunun sevkettiğini anlatıyor.

 

 

Çocuklarımıza Noel Baba çikolatları yerine Nasreddin Hoca çikolataları alalım

“Oğlum ne zaman alışverişe gitsek mutlaka Noel Baba figürlü çikolatalardan aldırıyordu kendisine. Her ne kadar Noel Baba özde Anadolu’lu olsa da, Batı’lı kültüre mal olmuş, kilisenin sahip çıktığı bir semboldür. Oğluma Noel baba çikolatası alırken rahatsız oluyordum.Çocuklarımız Noellerde Noel baba çikolatalarıyla Noel babayı, dolayısı ile Hıristiyan kültürü tanıyorlar, Paskalyada paskalya yumurtası şeklinde ya da tavuk, tavşan şeklinde çikolatalarla Batı kültürünü benimsiyorlar. Bizim bayramlarımız gurbetçi çocuklarımız için çok sönük kalıyordu. Biz kendi bayramlarımızda da Noel baba çikolatalarıyla, paskalya çikolatalarıyla sevindiriyorduk onları. Bu durum bir tezad teşkil ediyordu ve çocuklarımıza şu mesajı veriyorduk; bizim bayramımızın da kahramanı Noel babadır” diyerek çikolata işine hangi duygularla atıldığını anlatan iş adamı, Projesinin oluşumunda ve şekillenmesinde idealist duyguların ön planda olduğunu, ticari kaygıların sonradan geldiğini ancak maddiyat içerikli engellerden dolayı Projeyi yarım bırakmak zorunda kaldığını iletiyor.

Hacı amca Nasreddin Hoca çikolatasını markette satmadı

Bütün fedakarlıklara rağmen Müslüman camianın bazı tabularının da projenin yarım kalmasında etkili olduğunu anlatan Arslaner yaşadığı bir hadiseyi söyle anlatıyor; “Birgün büyük bir caminin marketine çikolatayı tanıtmak için gittim. Çikolatayı inceleyen tezgahtar amca yüzüme baktı ve “bu heykel değil mi? Bunu camide falan satamayız” dedi. Raflarda dizili Coca Cola şişelerini gösterdim ve “tabi tabi Hacı amca, siz bunları satmaya devam edin. Bunlar günah değil” dedim. Amca biraz düşündü ve “haklısın ya” dedi. Haklı olduğumu söyleyen Hacı amca kırk dereden su getirip çikolatayı almadı ve satmadı”.


Parayı veren düdüğü çalıyor ve Hoca yine haklı çıkıyor

İş adamı İlhami Arslaner, Almanya’da çikolata piyasasının devasa bir dünya olduğunu ve tekellerin yönetiminde olduğunu belirterek bir Nasreddin Hoca esprisiyle meseleyi özetliyor; “Parayı veren düdüğü çalar”. Bu dünyada yeni girişimcilerin rekabete fazla dayanamadıklarını ifade eden iş adamı, iyi bir tanıtım ve pazarlama teknikleriyle Nasreddin Hoca çikolatasının en azından Türkiye pazarlarında tutunabileceğine ve çocukları sevindirirken kültürümüzü de sevdirebileceğine inanıyor. Timeturk’e verdiği bilgilerde, çok halis niyetler taşıyan projenin yarım kalmasını istemediğini bildiren İlhami Arslaner, Türk işletmecilerin ilgisini ve desteğini bekliyor.

İletişim bilgileri: E-Mail: info@eurofolia.com

TIMETURK


 

 



Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,441 µs