En Sıcak Konular

Dünyada gözler Bükreş'e çevrildi

1 Nisan 2008 12:20 tsi
NATO’nun en büyük zirvesi, yarın akşam Romanya’nın başkenti Bükreş’te başlayacak. Üç günlük zirveye Afganistan, NATO’nun genişlemesi ve Kosova maddeleri damgasını vuracak.

NATO’nun en büyük zirvesi, yarın akşam Romanya’nın başkenti Bükreş’te başlayacak. Üç günlük zirveye Afganistan, NATO’nun genişlemesi ve Kosova maddeleri damgasını vuracak.

Üç gün sürecek Bükreş Zirvesi’nde Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül temsil edecek.Zirveye daha önce açıklanan haftalık programında görünmemesine karşın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması bekleniyor. Zirvede Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de bulunacak.

NATO üyesinin 26 ülkenin hükümet ve devlet başkanları ve çok sayıda bakanının yanısıra, NATO ile ortaklık anlaşmaları olan 23 ülkenin liderlerinin de hazır bulunacağı zirvede teşkilata üye olmak isteyen devletler, Afganistan, ISAF’a katkıda bulunan NATO dışındaki ülkeler ve BM gibi uluslararası örgütler de en üst düzeyde temsil edilecek.

Böylece, Bükreş, ABD Başkanı George W. Bush’un yanısıra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’u da ağırlayacak. NATO Zirvesi’nde Avrupa Birliği ve Dünya Bankası da temsilcilerini bulunduracak.

TOPLANTILAR

Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu’nun evsahipliğinde gerçekleşecek Bükreş Zirvesi’nde yarın akşam düzenlenecek çalışma yemeği ile resmen başlayacak. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları'nın katılacağı yemekte zirvenin ana konuları olan NATO genişlemesi, Afganistan ve Kosova üzerinde durulması bekleniyor.

Görüşmelere Perşembe sabahı düzenlenecek Kuzey Atlantik Konseyi toplantısında devam edilecek. Sabah toplantısının ardından Avrupa-Atlantik Ortaklık Konseyi, çalışma yemeğinde biraraya gelecek. Toplantı, NATO üyesi ve NATO ile ortaklık anlaşmaları bulunan 49 ülke buluşacak.

Öğleden sonra ise, Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) asker sağlayan NATO üyesi ve üye olmayan ülkelerin katılacağı Afganistan toplantısı yapılacak. Toplantıda Afganistan Devlet Başkanı Karzai ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da bulunacak.

Bükreş Zirvesi, Perşembe günü sırasıyla düzenlenecek NATO-Ukrayna Komisyonu ve NATO-Rusya Konseyi toplantıları ile sona erecek.

AFGANİSTAN İÇİN YENİ SİYASİ-ASKERİ STRATEJİ

Afganistan’a yönelik yeni bir siyasi-askeri stratejiye ilişkin bir deklarasyonun benimsenmesi öngörülen NATO Zirvesi’nde müttefikler, bu ülkeye yönelik “uzun vadeli askeri angajmanı”nı teyit edecekler.

Zirve’nin önemli konularından birini, Afganistan’ın güneyinde sürdürülen NATO operasyonlarına yönelik ek asker talebi oluşturacak.

Türkiye dahil, NATO ülkelerinin çoğu, ek asker talebine sıcak bakmıyor. Türkiye, halen Kabil bölgesinde ISAF’da görev yapan 675 asker bulunduruyor.

Ancak, beklenmeyen bir yerden, NATO yönetimini ve ABD’yi sevindiren bir öneri geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ülkesinin Afganistan için ek bin askeri sağlayacağını geçtiğimiz günlerde Washington ve Londra’ya ilettiği ortaya çıktı.

Bu arada Fransız basınına göre, Fransız askerlerinin, çarpışmaların yoğunlaştığı Afganistan’ın güneyinde değil, doğusuna konuşlandırılması isteniyor.

Nicolas Sarkozy’nin attığı bu adımın, Afganistan’da halen bin 600 asker bulunduran Fransa’nın NATO’nun askeri kanadına dönüşünü “kolaylaştırmayı” amaçladığı belirtiliyor.

NATO’NUN GENİŞLEMESİ

Bükreş Zirvesi’nin ağırlıklı diğer bir konuyu, NATO’nun genişlemesi oluşturacak. Bu çerçevede, NATO’nun, Arnavutluk, Hırvatistan ve Makedonya’ya “resmen” örgüte katılmayı davet etmesi öngörülüyor. Ancak Makedonya’nın ismi konusunda bu ülke ile NATO üyesi Yunanistan arasındaki anlaşmazlığın henüz gidirilemediğine dikkat çekiliyor.

DİĞER KONULAR

NATO’nun Afganistan konusunda ortak bir tutum sergileneceği umutları sürmekle birlikte ittifaktaki çatlakları ortaya koyacak birçok konunun bulunduğuna dikkat çekiliyor. Bu konuların arasında bazı NATO üyesi ülkelerin tanımayı kabul etmediği Kosova, Bush Yönetiminin “füze kalkanı” planları ve Rusya ile ilişkiler gibi konular bulunuyor.

Bu arada, NATO Zirvesi’ne katılacak olan Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Washington’un “füze kalkanı” projesi ve NATO’nun Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO üyeliği planlarına ilişkin olumsuz görüşlerini bir kez daha dile getirmesi bekleniyor.
 
Hürriyet



Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,994 µs