Rus ruleti | " /> Rus ruleti | "/>

En Sıcak Konular

NATO’da Rus ruleti

1 Nisan 2008 10:37 tsi
NATO’da Rus ruleti NATO tarihinin en büyük zirvesi yarın Bükreş’te başlıyor. Batı ittifakının Rusya ile ilişkilerinin geleceğini şekillendirecek zirvede, yakında görevleri sona erecek 'iki topal ördek' ABD Başkanı Bush ve Rus lider Putin, ABD’nin füzel kalkanı

Zirve gündeminde Afganistan’a asker takviyesi ve ABD’nin füze kalkanı projesinin yanı sıra Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya üyeliği var.

Putin, iki eski Sovyet cumhuriyetinin üyeliğine karşı sert mesajlar verecek. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, "NATO bu iki ülkeyi utanmazca içine çekmeye çalışıyor" dedi.

ROMANYA’nın başkenti Bükreş’te çalışmalarına başlayacak NATO zirvesinde Washington, Moskova’ya karşı 5 yıldan beri hazırlıklarını yaptığı iki büyük kozu, eski Sovyet cumhuriyeti Ukrayna ile Gürcistan’ın NATO’ya üyelik sürecinin başlatılmasına destek vererek yeni bir Rus ruletine başlayacak.

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından temsil edileceği NATO zirvesinde askeri ittifakın 26 üye ülke lideri oy birliği ile NATO’nun genişleme planı çerçevesini çizecek.

Zirvede ittifakın doğuya genişleme stratejisi iki bölüme ayrılıyor. Birincisinde Arnavutluk ile eski Yugoslavya cumhuriyetleri Hırvatistan ve Makedonya’nın üyelik başvuruları ele alınarak sorunsuz işleme alınması bekleniyor.

Asıl hararetli tartışma ise Rusya’nın hiçbir koşulda kabul edemeyeceğini, düşmanca tavır sayacağını ilan ettiği Ukrayna ile Gürcistan’ın ittifaka üye olmak için eylam planının kabul edilmesi.

PUTİN’DEN SERT MESAJ

Görev süresi 7 Mayıs’ta sona erecek Rusya Lideri Vladimir Putin, son bir defa böylesine kapsamlı toplantıda boy gösterecek.

Ukrayna ile Gürcistan’ın NATO’ya üyelik yolunun açılacağı endişesiyle Bükreş’teki zirveye katılma kararı alan Putin, başta ABD olmak üzeri tüm NATO üyesi ülke liderlerine "Ukrayna ile Gürcistan adımı atarsanız büyük hata yapmış olursunuz" mesajı verecek.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dünkü açıklamasında, "NATO, Ukrayna ve Gürcistan’ı utanmazca kendi içine çekmeye çalışıyor" diyerek, ABD’yi de eski Sovyet cumhuriyetlerine sızmakla suçladı.

Lavrov, bu iki ülkenin NATO üyesi olması halinde "jeopolitik açıdan son derece olumsuz bir değişim" meydana geleceğini söyledi.

NATO’ya ve Bush’a hayır

Ukrayna’daki sol partiler, ABD başkanının gelişi öncesinde başkent Kiev’de NATO ve Bush’u protesto gösterisi düzenledi. 

Hürriyet



Bu haber 330 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,751 µs