Tehlikenin farkında mısınız? | " /> Tehlikenin farkında mısınız? | "/>

En Sıcak Konular

Tehlikenin farkında mısınız?

1 Nisan 2008 09:12 tsi
Tehlikenin farkında mısınız? Kapatma davası oy birliği ile kabul edildi. Türkiye'yi istikrarsızlığa sürükleyecek, AB'den koparacak, ekonomik ve siyasi krizi derinleştirecek süreç iddianamenin kabulüyle resmen başlamış oldu. Karar sonrası piyasalarda dalgalanma yaşandı. Döviz yüksel

Anayasa Mahkemesi , AK Parti'ye kapatma davası talebini görüşmek üzere toplandı. Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, toplantı sonucunda kısa bir açıklama yaparak; iddianamenin Abdullah Gül dışında kalan bölümünün kabulüne oy birliğiyle, Abdullah Gül yönünden de kabulüne ise oy çokluğuyla karar verildiğini açıkladı.
ÖN SAVUNMA İÇİN 30 GÜN

AK Parti'nin 30 gün içinde ön savunmasının Anayasa Mahkemesi'ne verilmesinin ardından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü bildirecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının esas hakkındaki görüşü AK Parti'ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama; AK Parti yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

EK SÜRE VERİLEBİLİR

Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı AK Parti ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.

7 ÜYE GEREKLİ

AK Parti hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.

Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

SİYASETİN ETKİNLİĞİ ARTTI

Türkiye son 5 yılda AB sürecinde demokratikleşti, dünyada siyasi etkinliği arttı. Bir yandan da ekonomik olarak büyüdü, ihracatı ikiye katlandı. Halk, 'reformlara devam' vaadine ikinci kez yüzde 47 oy vererek hükümeti destekledi.

GEREKÇE BAŞÖRTÜSÜ

İkinci dönem Karagümrük'ten Ergenekon'a uzanan çetelerle mücadele yoğunlaştı. Kangrene dönüşen 'başörtüsü yasağı'nı kaldırmak için MHP'nin getirdiği öneri, hükümetin katılmasıyla 'anayasa değişikliği' olarak çıktı.

ARACILARLA MESAJ VERDİ

Bu süreçte yayınlanan 'irtica' konulu gazete haberleri yalanlanmalarına rağmen, başsavcı tarafından 'iktidar partisini kapatma' gerekçesi sayılıyor. Başsavcı, 'tekzip edenleri çıkarırız, zaten asıl mesele başörtüsü' diye medyaya fısıldayabiliyor.

DEMOKRASİ UYARISI

Hukukçular 'anayasa değişikliği'nin bir yasama faaliyeti olduğunu, cumhurbaşkanının suçlanamayacağını belirterek iddianameyi 'yok hükmünde' saydı. AB, 'yargıya güvensizliği' vurgulayarak, 'müzakereyi keseriz' uyarısında bulundu.

AB TEPKİLİ

Ancak Anayasa Mahkemesi iddianameyi kabul etti; dolar 1.31'i, euro 2 bin YTL'yi aştı, borsa yüzde 3,25 değer kaybetti. Dünya medyası haberi 'istikrara tehdit', 'Türkiye AB'den uzaklaşıyor', 'yabancı sermaye kaçacak' diye verdi. Dava sürecinde Türkiye'yi zor günler bekliyor.


Raportör 'iade koşulları var' demişti

Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can'ın hazırladığı ön inceleme raporunda, “iddianamenin iade koşullarının bulunduğu”nu belirten Can, “İddianame, Anayasa Mahkemesi'ne sunulduğu anda kabul edilmiş de sayılabilir” görüşüne yer vermişti. Raportör, İddianame'yi değerlendirirken, kapatma için sunulan delillerin “kapatma için yeterli bir şüpheyi yaratıp yaratmadığı “na, iddianamedeki suç unsuru içerdiği belirtilen bazı beyanların basından alındığına, bu beyanlara yapılan tekziplerin iddianamede yer almadığını CMK'ya göre Savcı'nın sadece partinin aleyhine olan delilleri değil, lehine delilleri de göstermesi gerektiğini vurgulamıştı. Kezban Bülbül- Behçet Güngör- Bilal Çetin-Yusuf Çelebi-Fazlı Şahan-Hamdi Ateş

 


Dava sonucuna ilişkin açıklamalar yapmıştı


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, bir siyasi parti genel başkanı gibi heyet kabul edip, beyanatlar vermeye başladı. “Anayasayı değiştirmeye cesaret edemezler” dedi.

İddianamede, delil olarak gösterilen gazete kupürleriyle ilgili olarak 71 kişinin siyaseten yasaklanmasına ilişkin tekzip metinleri olsa dahi “En az 40 milletvekilinin bu kapsama girmesi zor görünüyor” dedi. Davanın sonucuna ilişkin görüş bildirdi.

Yalçınkaya, Referans Gazetesi Yazarı Nuray Başaran'la yaptığı sözde “of the record” görüşmede davanın seyrini etkileyecek çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinin değişikliğine ilişkin çalışma nedeniyle yaptığı açıklamayla ilgili olarak, 'AK Parti geri adım atsa, belki bu kapatma davası ile karşılaşmayacaktık” tavrının ortaya koydu.

Yargıtay, kapatma davası haberleriyle ilgili medyayı uyarırken, Başsavcı Yalçınkaya bizzat kendisi davayla ilgili açıklamalarda bulunarak bu uyarıyı dikkate almadı.

Yeni Şafak



Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,102 µs