'halk devrimi' | " /> 'halk devrimi' | "/>

En Sıcak Konular

Küba’da 'halk devrimi'

1 Nisan 2008 09:00 tsi
Küba’da 'halk devrimi'
Halkın cep telefonu, DVD player ve bilgisayar satın almasına ve otomobil kiralamasına geçen hafta izin verilmesinin ardından, sıradan vatandaşların turist otellerinde kalabilmesi de serbest bırakıldı

Raul Castro’nun girişimleri, ülkede on yıllardan bu yana görülen ilk gerçek reformlar diye yorumlandı.

Küba hükümeti, cep telefonu kullanımını halka serbest bırakmasının, mağazalarda bilgisayar, DVD player gibi elektronik cihazların satışına izin vermesinin ardından Küba halkının kendi ülkelerindeki uluslararası otellerde kalabilmelerine de izin verdi. Hükümetin açıklamasında, daha önce sadece yabancı turistlerin konaklamasına izin verilen uluslararası otellerde bundan böyle Kübalıların da konaklayabileceği belirtildi. Uluslararası turist otellerinde Kübalıların da kalmasına izin verilmesi, komünist ülkenin özgürleşmesi yolunda atılan adımların sonuncusu olarak yorumlandı.

17 dolar maaşla olur mu?
İktidar koltuğunu sağlık sorunları yaşayan Küba’nın efsanevi lideri Fidel Castro’dan devralan Devlet Başkanı Raul Castro (76), göreve geldiği 24 Şubat’ta ülkedeki bazı yasakların kalkacağını açıklamıştı. Raul Castro, geçen hafta bilgisayar, DVD player, cep telefonu ve mikrodalga fırın satışlarını serbest bırakmıştı.

Başkent Havana’daki Copacabana, Riviera ve Nacional otellerinin yetkilileri, konuyla ilgili talimatın kendilerine ulaştığını ve kararın yürürlüğe girdiğini söylediler. Bugüne kadar bu otellerde kalması yasak olan Küba halkının, uluslararası otellerde, yabancı turistlere uygulanan tarifeden konaklayabilecekleri ve ücretleri döviz üzerinden ödeyecekleri belirtildi.

Yılda ortalama 2 milyar dolar gelir getiren turizm sektörü ülkenin en önemli döviz kaynağı olarak öne çıkıyor. Ortalama maaşın 17 dolar olduğu Küba’da halkın turist otellerine ilgi gösterip göstermeyeceği bilinmiyor.

Bu arada Kübalıların hayat şartlarında iyileştirmeye yönelik atılan son adımlardan biri de Kübalıların otomobil kiralamasına izin verilmesi oldu.

1990’larda turizme açılan Küba’da uluslararası otellerde Kübalıların konaklamasına izin verilmemesi, ülkede ekonomik ayrımcılık uygulandığı eleştirilerine neden oluyordu.

Geçen salı günü Küba’daki mağazalarda bilgisayar, DVD player ve mikrodalga fırın gibi cihazların satışına izin verilmiş, cuma günü de Kübalıların cep telefonu kullanmasına izin çıkmıştı.

Raul Castro, tarım sektörünü  yeniden yapılandırmak için de adımlar atıyor.

milliyet



Bu haber 414 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,572 µs