İşte AKP'nin önündeki 3 yol | " /> İşte AKP'nin önündeki 3 yol | "/>

En Sıcak Konular

İşte AKP'nin önündeki 3 yol

1 Nisan 2008 08:16 tsi
İşte AKP'nin önündeki 3 yol
AK Parti’nin önündeki üç seçenek ve bunların gerçekleştirilmesine yönelik siyasi tablo şöyle:

AKP’nin önünde, ‘Referanduma gitmeyi göze alarak anayasa değişikliği’, ‘anayasa değişikliği için muhalefetle uzlaşma’ ya da ‘sadece yüksek mahkemeye savunma verme’ seçenekleri bulunuyor.

AKP, Anayasa Mahkemesi’nin, kapatma davası iddianamesini kabul etmesinin ardından nasıl hareket edeceğine ilişkin stratejisini belirledi. Bugün Başbakan  Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilecek MYK toplantısında masaya yatırılacak plana göre AKP mini anayasa paketi ile ilgili süreci hızlandıracak. Muhalefet partileriyle görüşmeyi planlayan AKP, değişikliği TBMM’den bir hafta ya da en geç 10 gün içinde geçirmeyi planlıyor.

AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, muhalefet partilerini ziyaret ederek geniş mutabakat arayacaklarını söyledi. Ergün, olumsuz yanıt almaları halinde referanduma giderek anayasa değişikliğini gerçekleştirmeyi ciddi seçenek olarak düşündüklerini kaydetti.

Paketin içeriğinin geniş mi yoksa dar kapsamlı mı olacağına ise bugünkü MYK toplantısında Erdoğan karar verecek. Ayrıca AKP’nin yol haritasının da bugünkü grup ve MYK toplantısının ardından belirlenmesi bekleniyor.

AKP’nin önündeki üç seçenek ve bunların gerçekleştirilmesine yönelik siyasi tablo şöyle:

1. YOL: AKP, partilerin kapatılmasını zorlaştıracak anayasa değişikliği için muhalefetin desteğini arayacak. AKP yönetimi görüşeceği muhalefete, “Bizim teklifimiz bu. Siz neler yapılmasını istersiniz. Bize destek vermemeniz halinde biz yine de paketi geçireceğiz. Son kararı da referandumla halk verecek” mesajı verecek.

CHP, baştan “biz yokuz” dediği için AKP’nin “referandum sorununu aşmak için’ gidebileceği ilk adres MHP. TBMM Başkanı Köksal Toptan hariç 339 milletvekili bulunan AKP, 70 milletvekili olan MHP’nin desteğini alırsa 367 olan referandum sınırını rahatlıkla aşabiliyor. Ancak AKP ile MHP arasında anayasa değişikliği teklifi konusunda ciddi farklılıklar bulunuyor. MHP’nin, “kapatmada partiler yerine kişiler sorumlu olsun” eksenine oturttuğu formül, AKP’nin temelli kapatılmasını önlerken, Başbakan Erdoğan’ı siyasi yasaklı olmaktan kurtarmıyor. 20 milletvekili bulunan DTP ise AKP’nin resmen açıklanmayan, ancak kamuoyuna çeşitli alternatiflerle yansıyan teklifinde “şiddet ve teröre bulaşan partilerin kapatılmasının” öngörülmesi nedeniyle, “bu haliyle değişikliğe sıcak bakmıyoruz” diyor. 20 milletvekili bulunan DTP ile bağımsız milletvekillerinin desteğini alsa dahi AKP, 367 olan referandum sınırını aşamıyor.

2. YOL: MHP’nin desteğini alamaması halinde AKP’nin önünde referandum için “hodri meydan” diyerek anayasa değişikliği teklifini hayata geçirmek alternatifi bulunuyor. AKP’nin değişiklik teklifinde, Anayasa’nın 68. ve 69. maddelerinin değiştirilmesi yoluyla parti kapatmalarının zorlaştırılması öngörülüyor. AKP’nin değişiklik paketinde Avrupa Konseyi Venedik Kriterleri’nin anayasaya taşınması, şiddet ve teröre bulaşma dışında siyasi partilerin kapatılmaması isteniyor. Teklifte, partilerini, suç teşkil eden eylemlerin odağı haline getirecek siyasiler için de kesinleşmiş mahkeme kararlarının aranması öngörülüyor. Parti kapatılması talebine TBMM’den onay koşulu da AKP’nin mini anayasa değişikliği çerçevesinde tartıştığı formüllerin başında geliyor. AKP’nin bugün son şekli verilmesi beklenen teklifine göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, anayasaya uygun hareket etmeyen partiyi önce uyaracak, sonra Hazine yardımından mahrum bırakacak daha sonra da kapatılması istemiyle dava açacak. Anayasa değişikliğinin kabul edilebilmesi için en az 330 oya ihtiyacı olan AKP yönetimi, 339 milletvekilinin olası anayasa değişikliği oylamasında fire vermemesi için geçen hafta yemekli ikna toplantıları gerçekleştirdi.

3. YOL: AKP’nin önündeki üçüncü alternatif ise anayasa değişikliği planını rafa kaldırarak sadece Anayasa Mahkemesi’ne savunma verilmesine ilişkin olağan prosedürü izlemek. Bazı milletvekilleri kapatma davası sürerken anayasa değişikliğinin doğru olmayacağını belirterek “Sadece savunma verelim” görüşünü yansıttı.

Referandum seçenek
Ergün, anayasa değişikliğinin TBMM’den en genel siyasi mutabakatla geçmesi için çalışacaklarını, bu kapsamda muhalefet partilerini ziyaret edebileceklerini söyledi. Ergün şunları kaydetti:
“Bir anayasa değişikliği teklifi hazırlandığında ilk amacımız bunun parlamentodan bir mutabakatla geçirilmesi, parlamentoda halledilmesi olacaktır. Bu mümkün olmayabilir, o zaman tabii ki referandum da bir seçenektir. O seçeneği de anayasa değişiklikleri açısından Anayasa’nın öngördüğü bir seçenek olarak elbette kenarda tutmak imkânı vardır.”

Odasından izledi
Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin kapatma davasının iddianamesini kabul ettiğine ilişkin açıklamayı Başbakanlık’taki makamında televizyondan izledi. Kararın Bakanlar Kurulu toplantısına verilen öğle yemeği arasında açıklanması üzerine Erdoğan, bazı bakanlarla kısa bir durum değerlendirmesi yaptı.

milliyet



Bu haber 340 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,039 µs