En Sıcak Konular

Arap Birliği'nde uzlaşı yok

1 Nisan 2008 08:10 tsi
Arap Birliği'ne üye ülkeler Şam zirvesinde pek çok konuda fikir birliği sağlayamadı.

Suriye'nin Başkenti Şam'da gerçekleştirilen Arap Birliği Zirvesi dünkü kapanış bildirisiyle tamamlandı.

Lübnan'daki Cumhurbaşkanlığı seçim krizi sebebiyle Suudi Arabistan ve Mısır gibi Arap dünyasının iki güçlü ülkesinin boykot ettiği Şam zirvesine, 22 üye ülkenin 11'inin devlet başkanı katılmadı.

Toplantıda bazı ülkeler dışişleri bakanı, hatta büyükelçilik seviyesinde temsil edildi. Şam'da gerçekleştirilen zirve, Arap dünyasının içinde bulunduğu çıkmazların yanı sıra yaşanan fikir ayrılıklarının yansıtması açısından da önem taşıyordu.

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in Ortadoğu turunun ardından, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün gibi ülkelerin devlet başkanları birer birer toplantıya katılmayacakları yönünde fikir bildirmişlerdi.

Geçen sene zirveye başkanlık eden Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın katılmaması ve onun yerine büyükelçisini göndereceği yönünde gelen açıklama, Şam'da soğuk duş etkisi yarattı. ABD'yi Şam zirvesi'ni baltalamakla suçlayan Suriye'nin Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, yapılan tüm engellemelere rağmen zirvenin zamanında ve yerinde yapılacağını duyurmuştu. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa zirvenin ertelenmesinin söz konusu olmadığını ifade etmiş, "Mısır ve Arabistan katılmasa da bu zirve yapılacaktır" açıklamasında bulunmuştu.

İki gün süren zirvede Filistin, Lübnan, Irak'taki sorunların yanı sıra İsrail ile olan barış süreci gibi bir çok konu masaya yatırıldı.


"TÜRKLER VE PERSLER DEVLET KURDU, BİZ BİRLİK OLAMADIK"

Temsilciler tek tek söz alarak sorunlar hakkında ülkelerinin fikirlerini beyan ettiler. Zirveye son anda sürpriz bir şekilde katılan Libya lideri Muammer Kaddafi, yaptığı konuşmada "Türkler ve Persler kendi devletlerini kurdu" diyerek Arapların birlik olamamasından yakındı. Kaddafi, Arap dünyasını "İran'ı dışlamamaya" çağırdı.

Kapanış töreninde Birliğin Genel Sekreteri Amr Musa Şam Bildirisini okudu. İsrail, "Arap barış önerisinin Tel Aviv'in tutumuna bağlı olacağı" yolunda uyarıldı. Arap hükümetlerinin, İsrail ile barış stratejilerini gözden geçireceği belirtilen deklarasyonda, hangi seçeneklerin görüşüleceği konusunda bilgi verilmedi.

Geçen Kasım'dan bu yana devlet başkanını seçemeyen Lübnan'daki siyasi krizin aşılması için son umut olarak görülen zirvede, bu konuda bir gelişme kaydedilmedi.

Liderler, krizin çözümlenmesi için Lübnan'daki partileri uzlaşmaya ikna etmeye yönelik çabalar sarf eden Arap Birliği Genel Sekreteri'nin arkasında olduklarını bildirmekle yetindi. Deklarasyonda ayrıca Irak'ın birliğinin korunması ve bu ülkedeki yabancı varlığına son verilmesinin hızlandırılması çağrısı yapıldı. Ancak Irak, topraklarındaki terörizm kınanmadığı için bildiriyi onaylamayı reddetti.

İsmail Heniyye hükümeti de Arap Birliği teşkilatı üyesi ülkelerin Şam Zirvesi'nde sergiledikleri tutuma tepki gösterdi. Hükümet adına açıklama yapan Sözcü Tahir en-Nunu, zirveye katılan liderlerin Filistin davasına destek yönündeki açıklamalarından memnun olduğu ancak zirveden ablukanın yarılması yönünde pratiğe dönük bir karar çıkmamasına üzgün olduklarını ifade etti.

Diplomatik kaynaklar son Şam zirvesinde Arap ülkeleri arasındaki fikir ayrılıklarının tavan yaptığı görüşünde birleşirken farklı bir açılım yapılmaması durumunda birliğin bölgedeki fonksiyonunun büyük ölçüde yara alacağı ön görüsünde bulunuyor.


cihan

 



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,131 µs