ŞOK! EXPO 2015 Fuarı Milano'da! | " /> ŞOK! EXPO 2015 Fuarı Milano'da! | "/>

En Sıcak Konular

ŞOK! EXPO 2015 Fuarı Milano'da!

31 Mart 2008 19:34 tsi
ŞOK! EXPO 2015 Fuarı Milano'da!
Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE), ''EXPO 2015''e ev sahipliği için aday olan İzmir ve Milano arasındaki tercihini Milano'dan yana yaptı. İlk gelen bilgilerde kazanan şehrin İzmir olduğu açıklanmıştı. Yapılan oylama sonucunda İzmir kaybetti.

Dünyanın sayılı büyük organizasyonlarından EXPO'ları düzenleyen BIE merkezinin bulunduğu Paris Kongre Sarayı'nda BIE üyeleri son kez, önce Milano'nun, daha sonra İzmir'in sunumunu dinledi. İki kentin sunumundan sonra salon boşaltılarak oylamaya geçildi.
 
Yapılan oylama saat 19:00 sularında açıklandı. Oylama sonucunda EXPO 2015 fuarının Milano'da yapılması kararlaştırıldı.
 
İlk gelen bilgilerde kazanan şehrin İzmir olduğu açıklanmıştı. Yapılan oylama sonucunda İzmir 65'e karşı 86 oyla kaybetti.

Milano'nun sunumuna ünlü desteği
 
İtalya'nın sunumu, UNICEF'in iyi niyet büyükelçisi Senegal'li şarkıcı Youssou N'dour'un seslendirdiği şarkı ile başladı.
 
Ünlü şarkıcı, kendi ülkesinde ve Afrika kıtasında özellikle yaşam standardının geliştirilmesi ve sosyal çalışmalarıyla tanınıyor.
 
İtalya'nın sunumunda konuşan Başbakan Romano Prodi, Türkiye'yi dost ve stratejik bir ortak olarak niteledi, gerek İzmir'in gerekse Milano'nun iyi bir hedef için mücadele verdiklerini söyledi.
 
Prodi, "Biz iyi bir dostuz ama şu anda birbirimize rakibiz. Yaşamda bu tür şeyler olur" diye konuştu.
 
İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema da Türkiye'ye sıcak mesajlar gönderdi ve "Türkiye bizim çok yakın dostumuz, siyasi, ekonomik ve kültürel yakınbağlara sahip olduğumuz bir ülke" dedi.
 
İtalya Milano Belediye Başkanı Letizia Moratti de kısa bir sunum yaptı.
 
İtalya'nın sunumunda ayrıca Hollanda Milli Takımı'nın ve Milan'ın ünlü oyuncusu Seedorf, ABD eski başkan yardımcılarından ve 2007 Nobel Barış Ödülü Sahibi Al Gore ve Fransa'nın ünlü ekonomistlerinden Jacque Attali kısa konuşmalarla destek verdi.
 
Milano'nun EXPO 2015 ev sahipliği için yarışma temasını, "Gezegeni Doyurmak, Yaşam için Enerji" konusu oluşturuyor.
 
İtalya'nın sunumu, dünyaca ünlü tenor Andrea Bocelli'nin yönetiminde Bologna Çocuk Korosu'nun seslendirdiği bir şarkı ile sona erdi.
 
Sunum sırasında, ön sırada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Prodi yanyana oturdu.
 
Türkiye'nin sunumu
 
BIE üyeleri daha sonra Türkiye'nin sunumunu dinledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin, halkı ve hükümetiyle EXPO 2015 İzmir projesinin arkasında olduğunu söyledi.
 
"Oylarınız sadece İzmir için değil, Avrasya ve Afrikayı kapsayan çok geniş bir alan için de büyük bir fırsat olacaktır" diyen Cumhurbaşkanı Gül, İzmir'de yapılacak bir EXPO'nun, daha önce hiç EXPO deneyimi yaşamamış halkları da EXPO ile tanıştırma şansı vereceğini kaydetti.
 
Dışişleri Bakanı ve EXPO 2015 Yürütme Kurulu Başkanı Ali Babacan da, "Parlamentoda gerekli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Türkiye bu işe kendisini adamıştır. Her kaynağını harekete geçirerek, EXPO 2015'i bir başarı öyküsüne dönüştürmekte kararlıdır. Son olarak EXPO 2015'i İzmir'de görmek istediğimizi söylemek istiyorum" dedi.
 
Türkiye adına ayrıca CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün en üst düzeydeki Türk yöneticisi Tomris Tüzmen ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş söz aldı.
 
İzmir'de EXPO şöleni

İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda da EXPO 2015 şöleni düzenlendi. Şölene Sertab Erener ve Kıraç konseriyle renk katarken, etkinliğe İzmir Valisi Kıraç, AK Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi, MHP Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yusuf Ali Karaman ile çok sayıda İzmirli katıldı.
 
Sertab Erener'den önce Cumhuriyet Meydanı'nı dolduran kalabalığa seslenen Vali Kıraç, "EXPO 2015 İzmir'e çok yakışacak. İzmir bunu istiyor. İzmir olarak biz bu süreci çok iyi takip ettik, çalıştık ve elimizden geleni yaptık" dedi.
 
Sertab Erener ve Kıraç üzerinde saat kulesinin resmedildiği "EXPO rüyası gerçeğe dönüşüyor, İzmir kazanıyor" yazılı pankart önünde şarkılarını seslendirdi.
 
Konseri izlemeye gelenlere Türk bayrağı ve EXPO bayrağı dağıtıldı. Konserde 500 polis görev yaptı.
 
EXPO'nun önemi

Uluslararası niteliğiyle olimpiyatlardan bile daha büyük bir organizasyon olan EXPO, önemli bir marka olarak da düzenlendiği kent için turistik referans niteliği taşıyor.
 
EXPO ilk kez 156 yıl önce 1851'de, sanayi devriminin ilk yıllarında İngiltere'de düzenlendi. Bu fuarda ilk telgraf sergilendi.
 
Fuar büyük ilgi çekti, milyonlarca insan dünyanın dört bir yanından getirilen ürünleri, icatları görmek için fuara akın etti. Fuarda bugün artık doğrudan ticaret yok. Büyük şirketler kentlerin yatırım olanaklarını yerinde görüyor.
 
EXPO 156 yılda 63 kez yapıldı, 500 milyonun üzerinde ziyaretçi çekti. EXPO 5 yılda bir yapılıyor ve  6 ay boyunca açık kalıyor.
 
EXPO fuarını düzenlemeye aday şehir, bir tema belirliyor. İzmir'in teması "Herkes İçin Sağlık." Bu temanın seçilmesinin 4 nedeni var:
 
Hipokrat'ın Bodrum'daki hekimlik çalışmaları, ilk ameliyatlara ev sahipliği yapan Denizli'deki Hierapolis, eczacılığın babası Galen'in Bergama'daki araştırmaları ve Bergama anktik kentinin yanındaki Asklepios tedavi merkezi.
 
EXPO, İzmir'de düzenlenirse sağlık alanında teknolojideki son yenilikler bu fuarda tanıtılacak, bilimadamları konferanslar verecek, katılımcı ülkeler kendi kültürlerini yansıtan gösteriler yapacak.
 
İzmir EXPO'yu alırsa, hızlı tren, otoyol, tüp geçit ve otel projeleri ile şehir adeta yeniden inşa edilecek; 20 milyar dolar fuarın altyapısı için harcanacak.
 
Fuar süresince 20-50 milyon turistin kenti ziyaret etmesi bekleniyor. En az 20 milyon kişi gelse zaten kentin altyapısı için harcanan para geri dönüyor. Zira Türkiye'de bir turist ortalama 850 dolar para harcıyor.

cnnturk



Bu haber 2,158 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,827 µs