karar bekleniyor! | " /> karar bekleniyor! | "/>

En Sıcak Konular

İzmir için karar bekleniyor!

31 Mart 2008 19:04 tsi
İzmir için karar bekleniyor! Dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olan EXPO 2015’in nerede yapılacağına ilişkin belirsizlik sürüyor. Delegelerden gelen ilk haberlere göre İzmir’in ev sahipliğinde yapılacak. Ancak oylama henüz tamamlanmadı.

Uluslararası Sergiler Bürosu yetkilileri, EXPO 2015 oylamasının bitmediğini ve kazananın henüz netleşmediğini söylediler.

 
Dünyanın sayılı büyük organizasyonlarından EXPO’ları düzenleyen Uluslararası Sergiler Bürosu’nun (BIE) merkezinin bulunduğu Paris Kongre Sarayı’nda İzmir için nefeslerin tutulduğu saatler yaşandı. BIE Genel Kurulu, yapılan oylama sonucunda EXPO 2015’in İzmir’de yapılmasına karar verdi. İzmir, EXPO 2015 için Milano ile yarışıyordu.

BIE Genel Kurulu’nda İtalya’nın sunumunun ardından yapılan İzmir’in sunumu, delegeleri ve katılımcıları adeta büyüledi. Sunum deniz, gemi sesleri ve İzmir görüntüleri eşliğinde, Hüsnü Şenlendirici’nin sunduğu klarnet dinletisiyle başladı. Ardından İzmir’i tanıtan son derece modern teknolojiyle hazırlanmış sinevizyon gösterisi sunuldu. Bu gösteride İzmir’in tarihi ve doğal güzellikleri vurgulanırken, gerek altyapı, gerekse modern teknoloji bakımından Avrupa kentlerinin standartlarından herhangi farkı olmadığı vurgulandı.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın, hükümetin İzmir EXPO 2015 projesine verdiği desteği bir kez daha teyit etmesinin ardından, İzmir’in Cumhuriyet Meydanında devam eden şölenin coşkusu canlı olarak sahneye aktarıldı ve İzmir’deki kalabalıkların “EXPO’yu istiyoruz” şeklindeki tezahüratları, Paris’te BIE Genel Kurulu’nda da dakikalarca yankılandı.
 

 

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konuşmalarının ardından, sunuma katılan bütün heyet üyeleri sahneye çıkarak, İzmir için bestelenen tema şarkı çalınırken eşlik ettiler. Bu sırada Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Milano Belediye Başkanı Letizia Moratti ile İtalya Başbakanı Romano Prodi’yi sahneye davet etti. Türk ve İtalyan heyetler sahnede hep birlikte şarkıya eşlik ederken, dostluk açısından güzel görüntüler verdi.

ROBERTO CARLOS’TAN EXPO DESTEĞİ
İzmir’in sunumu sırasında kürsüde yapılan konuşmaların yanı sıra alanlardan mesleklerinin önde gelen isimleri, yaptıkları kısa konuşmalarla İzmir’in projesine destek verdiler. Organizasyona Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Fenerbahçeli futbolcu Roberto Carlos, İzmir kültür, Sanat Eğitim Vakfı Başkanı Filiz Sarper Eczacıbaşı, iş adamı Mustafa Koç, piyano sanatçıları Güher ve Süher Pekinel, iş adamları Lucien Arkas, Ümit Boyner, İzmir Valisi Cahit Kıraç, manken Güzide Duran ve sanatçı Sezen Aksu.

EYFEL KULESİ EXPO MİRASI
EXPO, İngilizce’de sergi anlamına gelen Exposition kelimesinden geliyor. EXPO, ilk kez 1851 yılında Londra’da yapıldı. 1876’daki buluşmanın adresi Philadelphia’ydı ve organizasyonda telefon, daktilo ve dikiş makinesi görücüye çıktı. 1893’de bu kez Chicago’da elektriğin sokak aydınlatmasında kullanılması fikri kabul gördü. 1939’da televizyon ve kadınların vazgeçilmezi naylon çorap dünyaya tanıtıldı.

EXPO organizasyonları, düzenlendikleri kentlere önemli miraslar da bıraktı. Paris’in sembolü Eyfel Kulesi 1889 yılında kentte düzenlenen dünya fuarının bir mirası oldu.

ntvmsnbc



Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,779 µs