En Sıcak Konular

İsrail Filistin topraklarını kazıyor

31 Mart 2008 16:52 tsi
İsrail Filistin topraklarını kazıyor Şimdi Barış örgütü, yayımladığı raporla Olmert hükümetini eleştirdi ve hükümetin taahhütlerinin aksine yerleşimlerde faaliyetin hızlandığını belirtti.

İsrail merkezli Şimdi Barış örgütü, Tel Aviv'in Annapolis konferansında Filistin topraklarındaki konut inşaatlarını dondurma sözü vermesinden sonra bu yöndeki çabaları artırdığını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın bölgeye düzenlediği ziyaret sırasında yayınlanan Şimdi Barış'ın raporuna göre Batı Şeria ve Kudüs'teki inşaat çalışmaları son aylarda hız kazandı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Kasım ayında ABD'de düzenlenen Annapolis konferansında, 'yol haritası' planının öngördüğü şekilde Filistin topraklarındaki yerleşim birimlerinin genişletilmesi çalışmalarının dondurulacağı sözünü vermişti. Şimdi Barış raporuna göre geçtiğimiz yıl 46 yerleşim birimi inşaatına izin veren İsrail, Annapolis'ten sonra 750 inşaata yeşil ışık yaktı. İsrail hükümeti, Filistin Devleti'nin müstakbel başkenti Doğu Kudüs'te ise 3 bin 648 konutun inşa edilmesine onay verdi. Filistin topraklarındaki 101 yerleşim birimi de sürekli genişletilmeye devam ediyor. Şimdi Barış örgütü, İsrail hükümetini Annapolis'te verdiği sözleri yerine getirmemekle suçladı.

Raporun açıklanmasının ardından Kudüs Belediyesi'nden de yeni bir inşaat planı açıklaması geldi. Plana göre İsrail, Doğu Kudüs'te 600 yeni apartman inşaatına başlayacak.

Başbakan Olmert ise Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki inşaat planlarının barış görüşmelerini sekteye uğratmayacağını savundu.

RICE, YENİ YERLEŞİM BİRİMİ İNŞAATLARININ DURDURULMASINI İSTEDİ

Üç günlük resmî bir ziyaret için Ortadoğu'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, barış görüşmelerinin doğru yönde ilerlediğini, fakat İsrail'in yerleşim birimi inşaatlarını durdurması gerektiğini söyledi.

Ürdün'ün başkenti Amman'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la görüşen Rice, yol haritası barış planını ihlal eden inşaatların durdurulması çağrısı yaptı.

YEŞA KONSEYİ: HÜKÜMET ONAYLAMASA DA İNŞAATLAR SÜRECEK

Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimcileri temsil eden Yeşa Konseyi ise, Şimdi Barış'ın raporuna sert tepki gösterdi. Konsey, İsrail hükümetinin bölgedeki inşaat çalışmalarının durdurulmasını istediğini ifade ederken, yerleşim birimlerinin doğal büyümesinin durdurulamayacağını bildirdi. Konseyden yapılan açıklamada, "Hükümet inşaatları onaylamazsa, yerleşim birimleri hükümet onayı olmadan genişler" denildi.

Timetürk



Bu haber 374 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,757 µs