En Sıcak Konular

Kapatma davası için kim ne dedi?

31 Mart 2008 16:19 tsi
Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti ile iligili iddinameyi kabul etmesinden sonra gözler muhalefete çevrildi.

Mustafa Özyürek:"Beklenen bir karardı. Aksi yönde karar alınabilrmiş havasını AKP yanlıları veriyordu. Bugüne kadar pek çok parti kapatma davası açıldı, görüşülmesi kabul edildi. Oybirliğiyle görüşülmesine karar verilmesi oy birliğiyle kapatılacak anlamına gelmez. Sayın Gül bir partide siyaset yapmadığı için onu etkilemeyecektir. Cumhurbaşkanlığından önceki eylemlerinden sorumlu olduğu için onun da sorumlu tutulması gerektiği yönünde bir karardır. Diğerlerinin milletvekilliği de düşecektir. Başbakan olarak da göreve devam edemez ama ara seçimle bağımsız seçilebilir. 5 yıl hiçbir partinin üyesi olamaz.

Görülmekte olan bir davayı etkileyecek bir düzenleme hukuka aykırı olur"

Kemal Kılıçdaroğlu:CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "Anayasa Mahkemesi'nin bu kararına göre, Cumhurbaşkanları, Cumhurbaşkanı seçilmeden önceki fiilleri nedeniyle yargılanabilirler. Bu gerçek ortaya çıkmıştır ve bu çok önemlidir" dedi.

TBMM'de, Anayasa Mahkemesi'nin, AK Parti'ye açılan kapatma davasını kabul etmesiyle ilgili soruları cevaplayan Kemal Kılıçdaroğlu, "Anayasa Mahkemesi'nin kararı, bir açıdan çok çok önemli. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararına göre, Cumhurbaşkanları, Cumhurbaşkanı seçilmeden önceki fiilleri nedeniyle yargılanabilirler. Bu gerçek ortaya çıkmıştır ve bu çok önemlidir. Bu konuda siyasi ve akademik çevrelerde tartışmalar vardı. Bu tartışmalar Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bu kararla noktalanmıştır" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin oybirliği ile aldığı davayı kabul kararının ise normal bir karar olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi'nin kendilerinin açtığı bazı davaları da şekil yönünden iade ettiğini, şekil şartlarını tamamladıktan sonra davayı tekrar açabildiklerini hatırlattı.

Kılıçdaroğllu, "Bu prosedürü doğal bir prosedür olarak görmek lazım. Şekil değerlendirmesinde, dilekçenin tam olup olmadığına bakılıyor. Anayasa Mahkemesi eğer dilekçe tamsa, şekil açısından, dava açılmasına karar verir. Bu karar; ne Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kapatılmasına yönelik bir karar, ne de kapatılmamasına yönelik kir karardır. Sürecin değerlendirilmesine başlanacak bir karar. Yargılama süreci bu çerçevede başlamış oluyor. Burada asıl önemli olan, Cumhurbaşkanı'nın yargılanıp yargılanmayacağı, bu sürecin içinde olup olmamasıyla ilgili karardır. Anayasa Mahkemesi 7'ye 4 Sayın cumhurbaşkanı'nın da bu süreç içinde konumunun değerlendirileceğini gösteriyor. Bu, sayın Cumhurbaşkanı'nın yasama dokunulmazlığının olmadığını, bu çerçevede durumunun değerlendirilebileceği gibi yaklaşımı ortaya koyuyor."

Hakkı Suha Okay:CHP, AK Parti'nin bundan sonra ne yapması gerektiğini açıkladı. İşte CHP'ye göre, AK Parti'nin yapması gerekenler...

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AK Parti hakkındaki kapatma davasıyla ilgili olarak, ''AKP'ye tavsiyem şudur: Laikliğe aykırı eylemlerin odağı olmadığının savunmasını yapsınlar'' dedi

Okay, Anayasa Mahkemesinin, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada iddianamenin kabul edilmesine ilişkin soruları yanıtladı.

İddianamenin kabulüyle, davanın usulüne uygun açıldığının tespit edildiğini ifade eden Okay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yönünden ise oy çokluğuyla karar alındığını anımsattı. Okay, Anayasaya göre, cumhurbaşkanının, seçildikten sonra işlediği suçlarla ilgili, vatana ihanet dışında yargılanamayacağına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yoksa cumhurbaşkanlarının, milletvekilleri gibi dokunulmazlığı yoktur. Yapılan açıklama, bu davanın esastan incelenmesine, usule ilişkin bir eksiklik olmadığının kabul açıklamasıdır. Siyasi partilerle ilgili kapatma davaları, kendine özgü bir tespit davası mahiyetindedir. Yargıma sürecinde Ceza Muhakemesi Kanunundaki gibi, iddianamenin geri çevrilmesi gibi bir düzenleme de yer almıyor. Bunu bir rutin ceza davası gibi değerlendirmek de mevcut düzenlemeler karşısında mümkün değildir.''

''ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDEN VAZGEÇİLSİN''
Yargılama sürecinin başladığına işaret eden Okay, AK Parti'nin, yargılama sürecinde savunmasını vereceğini söyledi. Okay, ''AKP'ye tavsiyem şudur: Laikliğe aykırı eylemlerin odağı olmadığının savunmasını yapsınlar'' dedi.

Okay, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştırılmasına yönelik anayasa değişikliğinin gündeme gelmesi halinde, değişikliğin 367'nin altında ve 330'un üzerinde bir oyla kabul edilmesinin, referandum sonucunu doğuracağını anımsattı.

Okay, yasamanın, yargıyı etkisizleştirmeye yönelik bir düzenleme yapmasının, hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayacağını dile getirdi.

AK Parti hakkındaki davanın da laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiği iddiasıyla açıldığına işaret eden Okay, bu nedenle yapılacak anayasa değişikliğinin toplumda yeni gerginlik ve kırılganlıklara neden olacağını, laikliğin oylanmasına dönüşeceğini savundu.
Böyle bir anayasa değişikliklerinden vazgeçilmesini isteyen Okay, CHP'nin değişikliğin Genel Kurulda kabul edilmesi halinde Anayasa Mahkemesine başvuracağını bildirdi.

''NE KAPATILMASINA NE KAPATILMAMASINA YÖNELİK''
Bu arada, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Kültür Üniversitesinden gelen bir grup öğrenciyi kabul etti.
Kılıçdaroğlu, gazetecilerin Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin soruları üzerine, şöyle konuştu:

''Anayasa Mahkemesinin kararı, bir açıdan çok önemli: Anayasa Mahkemesinin bu kararına göre, Cumhurbaşkanları, cumhurbaşkanı seçilmeden önceki fiilleri nedeniyle yargılanabilirler. Bu gerçek ortaya çıkmıştır. Bu çok önemlidir. Bu konuda gerek akademik çevrelerde, gerek siyasi çevrelerde tartışmalar vardı, bu tartışmalar Mahkemenin verdiği kararla noktalanmıştır.
Anayasa Mahkemesinin, oybirliğiyle aldığı karar ise normal, bildiğimiz sıradan bir karar. CHP olarak daha önce, Anayasa Mahkemesine dava açtığımızda, Mahkeme şekil yönünden bizim bazı taleplerimizi iade ediyordu, o şekil tamamlandıktan sonra tekrar dava açabiliyorduk. Bu prosedürü, doğal bir prosedür olarak görmek gerekir.''

Başka bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, ''Bu karar ne AK Parti'nin kapatılmasına ne de kapatılmamasına yönelik bir karar. Sürecin değerlendirilmesine başlanacak bir karar'' dedi.

Muhsin Yazıcıoğlu:"Türkiye'nin istikrarını bozacak ve ülkemizi daha derin ve kaygı verici istikrarsızlığa sürükleyecek bir gelişme olmamasını temenni ediyorum" şeklinde değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesi tarafından görüşülecek olan bir davayla ilgili çok fazla yorum yapmayı doğru bulmadığını ifade eden Yazıcıoğlu, "Keşke yasalarımız, zamanında demokratik kurallar çerçevesinde daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulmuş olsaydı. Süreci hep beraber takip edeceğiz" dedi.
 

8 sütun



Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,667 µs