En Sıcak Konular

CHP AKP'ye akıl verdi

31 Mart 2008 15:48 tsi
CHP, AK Parti'nin bundan sonra ne yapması gerektiğini açıkladı. İşte CHP'ye göre, AK Parti'nin yapması gerekenler...

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AK Parti hakkındaki kapatma davasıyla ilgili olarak, ''AKP'ye tavsiyem şudur: Laikliğe aykırı eylemlerin odağı olmadığının savunmasını yapsınlar'' dedi

Okay, Anayasa Mahkemesinin, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada iddianamenin kabul edilmesine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İddianamenin kabulüyle, davanın usulüne uygun açıldığının tespit edildiğini ifade eden Okay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yönünden ise oy çokluğuyla karar alındığını anımsattı. Okay, Anayasaya göre, cumhurbaşkanının, seçildikten sonra işlediği suçlarla ilgili, vatana ihanet dışında yargılanamayacağına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yoksa cumhurbaşkanlarının, milletvekilleri gibi dokunulmazlığı yoktur. Yapılan açıklama, bu davanın esastan incelenmesine, usule ilişkin bir eksiklik olmadığının kabul açıklamasıdır. Siyasi partilerle ilgili kapatma davaları, kendine özgü bir tespit davası mahiyetindedir. Yargıma sürecinde Ceza Muhakemesi Kanunundaki gibi, iddianamenin geri çevrilmesi gibi bir düzenleme de yer almıyor. Bunu bir rutin ceza davası gibi değerlendirmek de mevcut düzenlemeler karşısında mümkün değildir.''

-''ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDEN VAZGEÇİLSİN''-

Yargılama sürecinin başladığına işaret eden Okay, AK Parti'nin, yargılama sürecinde savunmasını vereceğini söyledi. Okay, ''AKP'ye tavsiyem şudur: Laikliğe aykırı eylemlerin odağı olmadığının savunmasını yapsınlar'' dedi.

Okay, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştırılmasına yönelik anayasa değişikliğinin gündeme gelmesi halinde, değişikliğin 367'nin altında ve 330'un üzerinde bir oyla kabul edilmesinin, referandum sonucunu doğuracağını anımsattı. Okay, yasamanın, yargıyı etkisizleştirmeye yönelik bir düzenleme yapmasının, hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayacağını dile getirdi.

AK Parti hakkındaki davanın da laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiği iddiasıyla açıldığına işaret eden Okay, bu nedenle yapılacak anayasa değişikliğinin toplumda yeni gerginlik ve kırılganlıklara neden olacağını, laikliğin oylanmasına dönüşeceğini savundu.

Böyle bir anayasa değişikliklerinden vazgeçilmesini isteyen Okay, CHP'nin değişikliğin Genel Kurulda kabul edilmesi halinde Anayasa Mahkemesine başvuracağını bildirdi.

-''NE KAPATILMASINA NE KAPATILMAMASINA YÖNELİK''-

Bu arada, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Kültür Üniversitesinden gelen bir grup öğrenciyi kabul etti.

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin soruları üzerine, şöyle konuştu:

''Anayasa Mahkemesinin kararı, bir açıdan çok önemli: Anayasa Mahkemesinin bu kararına göre, Cumhurbaşkanları, cumhurbaşkanı seçilmeden önceki fiilleri nedeniyle yargılanabilirler. Bu gerçek ortaya çıkmıştır. Bu çok önemlidir. Bu konuda gerek akademik çevrelerde, gerek siyasi çevrelerde tartışmalar vardı, bu tartışmalar Mahkemenin verdiği kararla noktalanmıştır.

Anayasa Mahkemesinin, oybirliğiyle aldığı karar ise normal, bildiğimiz sıradan bir karar. CHP olarak daha önce, Anayasa Mahkemesine dava açtığımızda, Mahkeme şekil yönünden bizim bazı taleplerimizi iade ediyordu, o şekil tamamlandıktan sonra tekrar dava açabiliyorduk. Bu prosedürü, doğal bir prosedür olarak görmek gerekir.''

Başka bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, ''Bu karar ne AK Parti'nin kapatılmasına ne de kapatılmamasına yönelik bir karar. Sürecin değerlendirilmesine başlanacak bir karar'' dedi.

bugün



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,686 µs