En Sıcak Konular

Yoksa barışıyorlar mı?

31 Mart 2008 11:45 tsi
Yoksa barışıyorlar mı?    
İsrail ve Suriye arasında 2000'de kesilen barış müzakerelerinin yeniden başladığı iddia edildi.

Haaretz gazetesi, İsrail Başbakanı Olmert'in Şam yönetimi ile, Başbakan Erdoğan'ın arabuluculuğunda görüştüğünü yazdı.

Barış karşılığı Golan

Son bir hafta içinde başbakan dahil olmak üzere İsrail hükümetinin üç önemli isminin, barışa hazır olduklarını duyurmuş olması söylentileri güçlendiriyor. İsrail, 1967'den beri işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'ni barış karşılığında Suriye'ye bırakacak.

Şam'da yapılan Arap Birliği zirvesine, Suriye'nin Lübnan'daki devlet başkanlığı seçim sürecini baltaladığını iddia eden Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün'ün boykotu damgasını vururken, iddialara göre Suriye, Arap aleminde tepki yaratabilecek bir şekilde İsrail ile gizlice görüşmeye başladı. İki devletin yakında müzakerelere başlayacağı, hatta tarafların zaten bir süredir gizlice görüştüğü yolundaki iddialar, Tel Aviv Yönetimi'den gelen son açıklamalarla da güç kazandı.

Haaretz Gazetesi'ne konuşan ve ismi verilmeyen üst düzey bir İsrailli bakan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in son bir yılda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a 20 kadar mesaj gönderdiğini, iki ülke arasında temas kurma çabalarının çoğunun Başbakan Tayyip Erdoğan'ın aracılığında gerçekleştiğini söyledi. Erdoğan'ın dışında, bazı ABD Kongre üyeleri ile Avrupalı yetkililerin de zaman zaman arabulucu olduğu bildirildi.

Olmert, "gizli müzakereler" konusunda ilk ipucunu çarşamba günü verdi. Olmert, "Suriye ile barış yapmaya hazırım. Suriyelilerin de İsrail ile barışmaya hazır olduğunu umuyorum. Umarım şartlar oturup konuşmamıza müsaade eder. Ancak bu, illa ki bizi yanyana otururken göreceksiniz anlamına gelmez" dedi.

BEN-ELİEZER: BEDEL BELLİ

İsrail Altyapı Bakanı Benyamin Ben-Eliezer de cuma günü, barış müzakerelerine yeniden başlama çabalarını doğrulayarak, "Hem son günlerde, hem de daha öncesinde görüşmeler oldu. Bunu hoş karşılıyorum" diye konuştu. "Bunun bedelinin ne olacağını çok iyi biliyoruz" sözleriyle işgal edilen Golan Tepeleri'nden çekilebileceklerini ima eden Ben-Eliezer, Şam ile yeni müzakere sürecini Savunma Bakanı Ehud Barak'ın yürüttüğünü duyurdu.

BARAK: SAVAŞ VEYA BARIŞ

Cuma günü Avrupalı büyükelçilerle kapalı bir toplantı yapan Ehud Barak, Şam ile müzakereleri "İsrail dış siyasetinin ana hedefi" olduğunu bildirdi. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada Barak, bu süreçte Suriye'yi "aşırılık yanlılarının arasından ayırmayı" hedeflediklerini de belirtti. Barak, İsrail'in bölgede en güçlü devlet olduğunu ve bu yüzden "güçsüz" Suriye ile anlaşma ihtimali bulunduğunu ifade etti. Barak, "Sonuçta İsrail ile Suriye, ya savaş meydanında, ya da müzakere masasında karşılaşacak" dedi.

İsrail ile Suriye arasındaki müzakereler 2000 yılında kesildi. İsrail, Suriye'nin Lübnan'daki Hizbullah'a ve Filistinli gruplara desteği kesmesi karşılığında, 1967'de işgal, 1981'de de ilhak ettiği Golan Tepeleri'nden çekilmeyi öneriyor. Ancak Suriye, İsrail'in yine aynı dönemde, aynı bölgede işgal ettiği tüm topraklardan çekilerek, sınırını Taberiye Gölü'nün doğu kıyısına çekmesini şart koşuyor.

aktif haber



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,071 µs