En Sıcak Konular

Kapatmaya Devlet Bahçeli formülü

31 Mart 2008 10:22 tsi
Ecevit-Bahçeli-Yılmaz hükümetinin 2001’de hazırladığı ancak 303 oyla kadük kalan değişiklik paketi tekrar gündemde. Parti kapatmanın önünü kesecek formül:

ANASOL-M Koalisyon Hükümeti’nde yapılmak istenen kadük kalan parti kapatmayı zorlaştıran anayasa değişikliği teklifi 7 yıl sonda yeniden gündeme geliyor.

Anayasa’nın parti kapatmayla ilgili 69’uncu maddesi değiştirilerek, Anayasa Mahkemesi’ne ‘odak olma’nın tespitiyle ilgili olarak tanınan sınırsız ve belirsiz takdir yetkisini diğer mahkemelerin vereceği kararla sınırlandıran teklifi, 2001 yılında dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ile başbakan yardımcıları Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz birlikte hazırlamıştı.

ODAK OLMA ŞARTLARI

Meclis'teki oylamasında 303 oy çıktığı için kadük olan teklifte ‘5+5’ olarak bilinen cumhurbaşkanının iki kez seçilmesinin yanında, milletvekillerinin özlük haklarıyla ilgili düzenleme de yer alıyordu. Teklif parti kapatmayla ilgili maddede ise ‘odak olma’ için mahkeme kararı şartı aranıyordu. Değişiklik teklifinin gerkçesinde şöyle denmişti:

‘69 uncu maddede öngörülen değişiklikle siyasî partilerin kapatılmasını zorlaştırılmaktadır. Türkiye’nin onayladığı uluslararası belgeler ve özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi açısından siyasî partileri korumaya yönelik daha ileri düzenlemelerde de zorunlu. Anayasa Mahkemesi’ne odak olmanın tespitiyle ilgili olarak tanınan sınırsız ve belirsiz takdir yetkisinin sınırlanma olumlu bir adım olacaktır. Suç ve cezaların şahsiliği prensibinden hareketle suç oluşturan eylemleri işleyen kişilerin cezalandırılması, bunun bir partiye mal edilmemesi gerektiği belirtilmiştir.’

İşte kadük olan madde

ANAYASA 69: Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 69 uncu maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. ‘Bir siyasi partinin 68 inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak o partinin kanunla belirlenen ölçütlere göre bu nitelikteki fiilleri işlediğinin yetkili mahkemelerce kesin hükme bağlandığı ve bu kesin hükmün odak oluşturmaya yeterli olduğu hususunun Anayasa Mahkemesi’nce tespit edilmesi halinde karar verilir.’

KRİTİK HAFTA

Siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran Anayasa değişikliği konusunda somut adımın bu hafta atılması bekleniyor. Anayasa Mahkemesi’nin kapatma davasıyla ilgili bugün vereceği kararın ardından, AK Parti’nin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında konunun ele alınacağı belirtiliyor. Paketin akıbetini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tavrı belirleyecek. Erdoğan’ın tavrına göre, paketin bu hafta TBMM Başkanlığı’na sunabileceği de ifade ediliyor. Parti kapatmalarını zorlaştıran düzenlemenin Meclis’ten oy birliği ile geçirilmesini hedefleyen AK Parti, TBMM’de temsil edilen partilerle temasa geçmeye hazırlanıyor.

ÖNCE UYARI

AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün, diğer partilerle görüşme yapılabileceğini belirterek, paketin de ona göre şekilleneceğini söyledi. Yapılması planlanan değişiklikle siyasi partilerin kapatılması için öncelikle uyarı mekanizması getirilecek. Kapatılmaya gerekçe oluşturan siyasiler önce uyarılacak. Dikkate alınmaması durumunda bu kişilerin partiden uzaklaştırılması istenecek. Uyarıya rağmen parti tavrını değiştirmezse bu kez gereğinin yerine getirilmediği gerekçesiyle partiye kapatma davası açılabilecek. Ayrıca, hangi eylemlerin suç sayılacağı da Anayasa’da açıkça yer alacak.

Star gazetesi
 



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,657 µs