En Sıcak Konular

Kapatmaya Hollandalı tarihçiden tepki

31 Mart 2008 08:55 tsi
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)'ne yönelik Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tarafından açılan kapatma davasına bir tepki de Hollandalı tarihçi Alexander de Groot'tan geldi.

Hollanda'nın prestijli kurumlarından Leiden Üniversitesi öğretim üyesi tarihçi Alexander de Groot, "AK Parti'nin başına gelenler de bir gün geçer. Türkiye'de yaşanılan bu durum bir büyüme buhrancığı. Halkın çoğunluğunun kabul ettiği partiyi kapatmak kesinlikle olacak şey değil. Bir hakimin bir devleti yöneten bir parti ve onun liderini altüst ettiği görülmüş değildir" dedi.

De Groot, başsavcının yaptığının anayasa ile bağdaşmadığını belirterek, "Bir tarihçi olarak kapatmayı, hukukçu olmama rağmen kesinlikle tasavvur etmem. Şunu itiraf etmeliyim tüm Batı bu kapatmayı kesinlikle hoş görmüyor.Son üç haftadır Türkiye'deki yaşanılan gelişmeler gerçekten fazla oldu. Kendim, Avrupalı ve Hollandalı Türkiye uzmanı dostlarım bunu kabul etmiyorlar" diye konuştu.

-"TÜRKİYE'DE SAFLAR YER DEĞİŞTİRDİ"-

Türkiye'de safların yer değiştirdiğine, Atatürkçü görünenlerin kökten dinci olduklarına işaret eden Hollandalı tarihçi, Atatürk'ün dini konularda çok hassas olduğunu belirterek, "Özellikle başörtüsü konusunda herhangi bir karar almadı, alamazdı ve aldırmazdı, Eğer yaşasaydı Atatürk, bu gün bunlar olmazdı.Atatürk o kadar zeki idi ki çok çalışkandı. Bu günkü Atatürkçüler hakikaten üçüncü sınıf" şeklinde konuştu.

De Groot, AK Parti'inin Avrupa ile bütünleşmesi için iktidarda kalması gerektiğini, en son ihtimal olarak AK Parti'nin yeni bir isim ile yoluna devam etmesinin elzem olduğunu vurguladı.

-"TÜRKİYE KESİNLİKLE AB'YE ÜYE OLMALI-

AK Parti içinde çok değerli olarak nitelediği bakan ve milletvekilleri olduğuna dikkat çeken Tarihçi de Groot, bunlardan birisinin de Dışişleri Bakanı Ali Babacan olduğunu söyledi.

Babacan'ın Hollanda'daki üç günlük temaslarını yakından izleme fırsatı bulduğunu aktaran Alexander de Groot, "Gerçekten şaştım ben.Çünkü sayın Babacan o kadar fevkalade konuştu ki beni çok etkiledi. Daha önceki dönemlerde Türkiye'den gelen ünlüler, yüksek rütbeliler ve bakanlar konuşur, konuşur bir mesaj vermeden çekip giderlerdi. Bu gün ise farklı bir değerli ve kaliteli bir bakan geliyor ve kısa bir içten samimi bir konuşma yapıyor.Ben hayran kaldım fevkalade kaliteli bir adam Ali Babacan" şeklinde düşüncelerini dile getirdi.

De Groot, Babacan'ın Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinde fevkalade önemli rol oynadığını ve oynamaya devam edeceğini dile getirdi.

Avrupa ile Türkiye arasında ortak istikbalin olduğunu kaydeden Tarihçi, şunları söyledi: "Babacan, sanayicilere yaptığı konuşmasında tarihi süreci çok iyi özetledi ve topu Avrupa'ya attı. 'Avrupalılar siz de bize karşı gelişmelisiniz' dedi. Bu fevkalade bir söz. Bu benim ve benim çevremdekilerin çok hoşuma gitti.Türkiye böyle bakanları Hollanda'ya ve Avrupa'nın değişik ülkelerine sık sık göndersinler.Bu konuşmaların ardından çok iyi sonuçlar çıkabilir. Bence Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne kesinlikle üye olması lazım"

-"TÜRKİYE, AVRUPA'NIN BÜTÜNLÜĞÜ İÇİN ÇOK MÜHİM"-

Alexander de Groot, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğinin bölgedeki bütün ülkelerin menfaatine olduğunun altını çizdi.

Avrupalı dostlarına sürekli Yugoslavya örneğini verdiğini hatırlatan de Groot, "Nerede kaldı bu ülke yok oldu. Mahvedildi. Bazı önemli toplantılarda görüştüğüm önemli Avrupalı yetkililere, siz efendiler diyorum aynı şeyi Türkiye için istemiyor musunuz? Türkiye'nin içinde de bir sürü gruplar var. Türkiye'nin yeri de garanti değil. O da kırılabilir. Oyun oynamayın onlarla" şeklinde tepkisini dile getirdi.

"Türkiye, Avrupa'nın bütünlüğü için o kadar mühim ki bunu anlatamam" diyen Hollandalı tarihçi, Türkiye'deki bütünlük için de şu anki sistem içindeki partinin devam etmesinin gerektiğini anlattı.

De Groot, AK Parti'yle ilgili davayı duyunca tamamıyla "şoke olduğunu", demokratik bir ülkede yargıtayın inisiyatifi ile önemli bir siyasi partinin kapatılması istenmesi ile ilgili davanın açılması çok ilginç bulduğunu sözlerine ekledi.

zaman



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,969 µs