ŞOK uyarı! | " /> ŞOK uyarı! | "/>

En Sıcak Konular

AB'den ŞOK uyarı!

31 Mart 2008 08:38 tsi
AB'den ŞOK uyarı!
Avrupa Birliği gayri resmi dışişleri bakanları toplantısında, AK Parti hakkındaki kapatma davasının Türkiye-AB ilişkilerine etkisi üzerinde duruldu. AK Parti'nin kapatılması halinde AB üyelik sürecini askıya alabilir. İşte sözleşmedeki riskli madde....

AK Parti kapatılırsa AB üyeliği askıya alınır!
 

Avrupa Birliği gayri resmi dışişleri bakanları toplantısında, AK Parti hakkındaki kapatma davasının Türkiye-AB ilişkilerine etkisi üzerinde duruldu. Edinilen bilgilere göre AB Dönem Başkanı Slovenya'nın ev sahipliğindeki toplantıya katılan 27 üye ülke dışişleri bakanı, görüşmelerin yüzde 60'lık bölümünde Türkiye'deki siyasi gelişmeleri değerlendirdi.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye'de yaşanan kritik süreçten duyduğu kaygıyı açık bir dille ortaya koydu. Rehn, AB üyesi ülkelerin temsilcilerini, Anayasa Mahkemesi'ne AK Parti kapatma davası başvurusu hakkında bilgilendirdi.

Özellikle reform süreci açısından bakıldığında bir siyasi parti hakkındaki kapatma davasının Kopenhag siyasi kriterleri ile uyuşmadığını anlatan Rehn, "Gelinen noktada Türkiye'de parti kapatma olayları yaşanırsa müzakereler kesilir." sözleriyle Brüksel'in tavrını netleştirdi.

Normal bir Avrupa demokrasisinde bu tür siyasi meselelere mahkemelerde değil sandıkta karar verildiğini kaydeden AB komiseri, hükümete, reform sürecindeki ivmeyi devam ettirme tavsiyesinde bulundu.

 Olli Rehn'in dayanak yaptığı madde: Çerçeve belgesinde müzakerelerin hangi durumlarda 'askıya alınacağı' açık bir biçimde belirtiliyor. Söz konusu maddeye göre Birliğin temelini oluşturan, özgürlük, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin Türkiye'de devamlı bir biçimde ihlal edilmesi halinde, komisyon, kendi inisiyatifi veya üye devletlerin talebi üzerine, müzakerelerin askıya alınmasını tavsiye edebiliyor.

Türkiye'nin tam üyelik sürecinde müzakerelerin seyrini düzenleyen "Müzakere Çerçeve Belgesi"nde, müzakerelerin hangi durumlarda "askıya alınacağı" açık bir biçimde belirtiliyor. Söz konusu madde, "Birliğin temelini oluşturan, özgürlük, demokrasi, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin Türkiye'de ciddi ve devamlı bir biçimde ihlal edilmesi halinde, Komisyon, kendi inisiyatifi veya üye devletlerin üçte birinin talebi üzerine, müzakerelerin askıya alınmasını tavsiye edecek ve ileriki bir dönemde tekrar başlatılması için şartlar önerecektir." diyor.

AB yetkilisi Olli Rehn, toplantı sonrasında düzenlediği basın toplantısında da, Anayasa Mahkemesi üyelerine bir çağrıda bulundu. Olli Rehn, "mahkeme üyelerinin, Türkiye'nin AB'ye katılım konusundaki hedefini göz önüne alacaklarını ümit ettiğini" söyledi. "Gymnich" tipi toplantıyı yöneten AB Dönem Başkanı Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Dimitrij Ruppel, Rehn'in ardından Dışişleri Bakanı Ali Babacan'a söz verdi. AB üyesi ülkelerin bakanları da, Babacan'a, parti kapatma konusunda AK Parti hükümetinin neler yapmayı düşündüğünü sordu. Zaman'ın edindiği bilgilere göre Babacan, geniş kapsamlı bir anayasa değişikliğinin Türkiye'nin gündeminde bulunduğunu hatırlattı ve "Siyasi partilerin kapatılması ve diğer konularla ilgili olarak Kopenhag Kriterleri ile uyumlu bir anayasa hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

Bakan Babacan, AK Parti iktidarında yapılan düzenlemeleri ve reformları aktardı, bunların laikliği yıpratan değil güçlendiren adımlar olduğunun altını çizdi. Babacan, "Anlayışımıza göre laiklik, din ve devlet işlerinin kesin çizgilerle ayrılmasıdır. Laiklik, hiçbir dinî kuralın devlet yönetimine etkide bulunmamasıdır. AK Parti olarak çalışmalarımız bu çerçevede yapılmıştır. Son beş yılda yapılanlara bakılırsa, kadın-erkek eşitliği ile ilgili yapılan reformlar, yeni Medeni Kanun... Bütün bu adımlar, Türkiye'deki laiklik çerçevesini güçlendiren adımlardır; yıpratan adımlar değildir." diye konuştu.

Üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören anayasa değişikliğine ilişkin olarak da AB'li mevkidaşlarına bilgi veren Ali Babacan, söz konusu düzenlemenin "özgürlükler adına" yapıldığını vurguladı. Babacan, "Buna tamamen dinî özgürlükler çerçevesinde bakılması gerekmektedir. Bu mesele eğitim hakkıyla ilgilidir. Özgürlükler ve temel haklar çerçevesinden bakıldığında Türkiye için atılması gereken bir adım olduğunu düşündük ve bu adımı attık." dedi.

Ankara, Kıbrıs için uyardı

AB gayri resmî dışişleri bakanları toplantısında, Kıbrıs'taki gelişmeler de ele alındı. Ankara, BM parametrelerinde kapsamlı çözüm için atılması gereken adımları aktardı. Kıbrıs Rum Kesimi'nde yapılan seçimler ve bunun hemen akabinde Rum Kesimi'nin yeni lideri Dimitris Hristofyas ile KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat arasındaki ilk buluşmanın ardından bir "fırsat penceresi"nin açıldığını AB'li bakanlara aktaran Ali Babacan, "Bu fırsat penceresi ilelebet açık kalmaz. En kısa zamanda tarafların çözüm için gayret sarf etmesi gerekir." uyarısında bulundu.


bugün



Bu haber 370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,245 µs