En Sıcak Konular

Kayıp helikopterlerin sırrı çözüldü!

31 Mart 2008 08:10 tsi
Kayıp helikopterlerin sırrı çözüldü! Jandarmaya ait 4 adet MI-17'nin izine rastlandı... Jandarma'nın, bakım yapılması için 4 yıl önce Rusya'ya gönderdiği 4 adet MI-17 helikopterinin, iflas eden firmanın alt yüklenicilerinin tesislerinde olduğu fotoğraflarla belgelendi.

Jandarma'nın, bakım yapılması için 4 yıl önce Rusya'ya gönderdiği 4 adet MI-17 helikopterinin, iflas eden firmanın alt yüklenicilerinin tesislerinde olduğu fotoğraflarla belgelendi. Jandarma'nın, bakım yapılması için 4 yıl önce Rusya'ya gönderdiği 4 adet MI-17 helikopterinin, iflas eden firmanın alt yüklenicilerinin tesislerinde olduğu fotoğraflarla belgelendi.

"Jandarma'nın kayıp helikopterleri" konusunda önemli gelişmeler oldu. Jandarma Genel Komutanlığı'nın depo seviyesi bakımı için 12 Mayıs 2004'te Rusya'ya gönderdiği 4 adet MI-17 helikopterinin "iflas" eden JSC Kazan firmasının "alt" yüklenicilerinin tesislerinde olduğu ortaya çıktı.

Hava filosu envanterinde 792 M01, 792 MO2, 793 MO3 ve 792 M18 kuyruk numaraları ile kayıtlı bulunan 4 helikopterin sökülmüş parçalarının tutulduğu tesisler fotoğraflarla tespit edildi. Uluslararası bakım sözleşmesinde "uyuşmazlık halinde Ankara Mahkemeleri'nin yetkili kılınması" ise "skandal" olarak yorumlandı.

MALİYEYE YAZI YAZDI

Jandarma Genel Komutanlığı, parçalara ayrılan helikopterlerini geri alabilmek için girişim başlattı. Adli Müşavir Hakim Albay Gazi Koçer'in imzası ile Ankara Muhakemat Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda şöyle denildi: "Jandarma Genel Komutanlığı, 14 Ekim 2002'de Joint Stock Company (JSC) Kazan şirketiyle MI-17 helikopterlerinin depo seviyesi bakımları yapılmak üzere sözleşme imzaladı.

Ancak, firma yükümlülüklerini yerine getirmediği için 21 Mayıs 2007'de sözleşme feshedildi ve teminat Hazine'ye irat kaydedildi. Rus firma, İçişleri Bakanlığı'nca bir yıl süre ile ihalelerden men edildi. Sözleşme gereğince 4 adet MI-17 helikopteri 12 Mayıs 2004'te Rusya'ya gönderildi. Helikopterlerin sözkonusu firmanın halen alt yüklenicilerinin tesislerinde bulunduğu tespit edildi.

Sözleşme gereğince uyuşmazlıklarda Ankara Mahkemeleri yetkilidir. JSC Kazan firmasının Yönetim Kurulu kararı ile Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyeleri Ekim 2006'da değiştirildi." Jandarma Genel Komutanlığı, 16 Ekim 2007'de Ankara Muhakemat Müdürlüğü'nden Rus şirketin eski ve yeni genel müdürleri ve yönetim kurulu üyeleri ile üçüncü şahıslar üzerindeki tüm alacaklarına "haciz" konulması için dava açılmasını istedi. Adli Müşavir Koçer, Jandarma Genel Komutanlığı'nın yazılı izni olmaksızın 4 helikopterin satılması ve devredilmesine engel olunması amacıyla "ihtiyati tedbir" kararı alınmasını talep etti.

CEVAP GELMEDi

Jandarma Genel Komutanlığı'nın JSC Kazan firması ve alt yüklenicileri hakkında "haciz" ve "ihtiyati tedbir" kararı alınması için dava açılması talebine ise cevap gelmedi. Adli Müşavir Koçer, 11 Ocak ve 22 Şubat 2008 tarihlerinde Ankara Muhakemat Müdürlüğü'ne gönderdiği iki ayrı yazı ile talep ettikleri davaların açılıp açılmadığını sordu. Ancak, Muhakemat Müdürlüğü Jandarma Genel Komutanlığı'na cevap vermedi.13

HELİKOPTERİMİZ DEFODA ÇÜRÜYOR

Jandarma, 1995'te Rusya Federasyonu'ndan 19 adet MI-17 helikopter satın aldı. Genel maksat helikopterleri, yıllarca terörle mücadelede görev aldı. Filodaki MI-17'lerden ikisi 3 yıl önce Hakkari'de düştü. Jandarma, elindeki 17 adet emektar helikopterin depo seviyesi bakımlarını yaptırmak amacıyla 2002'de uluslararası ihale açtı. İhaleyi JSC Kazan adlı Rus firması kazandı.

Sözleşme gereği 17 helikopterin 4'erli partiler halinde bakımının yapılması benimsendi. Firma, muhtemel bakım sürelerini ise 100 gün olarak açıkladı. 12 Mayıs 2004'de Esenboğa Havalimanı'ndan Antonow-124 tipi nakliye uçağı ile firmanın St. Petersburg'taki fabrikasına gönderilen helikopterlerden bir daha haber alınamadı. Bakımları yapılamadığı için 6 yıldır uçuşları yasaklanan 13 adet MI-17 helikopteri ise hangarlarda çürümeye yüz tuttu.

800 BİN DOLAR ÇÖPE GİTTİ

Hava filosunda bulunan 17 adet MI-17 helikopterin depo seviyesi bakımları için açılan ihaleyi 13,5 milyon dolarlık teklifle kazanan ve 14 Ekim 2002'de Jandarma Genel Komutanlığı ile sözleşme imzalayan JSC Kazan firmasına ödenen 800 bin dolarlık "avans" ise çöpe gitti. Helikopterlerin sökülen motor, gövde ve aktarma parçalarını elinde bulunduran "alt" yüklenici Rus firmaların ise "JSC firması bize olan borçlarını öderse helikopterlerin parçalarını iade ederiz" dedikleri öne sürüldü.

bugün



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,480 µs