En Sıcak Konular

İşte AK Parti'nin kapatmaya karşı formülü

30 Mart 2008 21:38 tsi
İşte AK Parti'nin kapatmaya karşı formülü Parti kapatmayı zorlaştıracak anayasa değişikliğiyle ilgili süreç netleşti. İktidar, parti kapatmaya karşı değişiklik paketini gelecek hafta Meclis Başkanlığı'na sunacak. İşte AK Parti'nin formülü...

AK Parti, bundan önce bir hamle daha yapacak. Geniş bir uzlaşma için muhalefet ile temasa geçilecek. CHP, MHP, DTP ve DSP yöneticileri ile görüşülecek. AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Ergün, "Öncelikli hedefimiz uzlaşmadır. Bir masanın etrafında müzakere etmek mümkün. Olmazsa referandum görülüyor." dedi.

AK Parti, anayasa değişikliğinin yol haritasını belirledi. İktidar partisinin önünde iki seçenek bulunuyor. Birincisi, muhalefetin, özellikle MHP'nin desteği ile 367 sayısını aşarak bu değişikliğin yapılması. Bu sağlanırsa anayasa değişikliğinin 15 Nisan'a kadar Meclis'ten geçmesinin önünde engel bulunmuyor. İkinci seçenek ise referandum. Meclis'te yeterli çoğunluk sağlanamaması durumunda halkoylamasına gidilecek. AK Parti'nin oyu bunun için yeterli. Böylece, AK Parti'nin kapatılıp kapatılmamasına bir ölçüde halk karar vermiş olacak. Referandum için uygun görülen tarih mayıs ayının son haftası. AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Ergün, anayasa değişikliği yapmalarının milli iradeyi ve demokrasiyi savunma anlamı taşıdığı görüşünde. Ergün, bazı çevrelerin eleştirdiği parti kapatmayla ilgili düzenlemeyi yapma gerekçelerini anlatırken iddianameden çarpıcı örnekler verdi. İddianamede bir milletvekilinin kanun teklifi vermesi, hatta imza atmasının bile suç olarak görüldüğünü hatırlatan Ergün, "Başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliğine imza attığı için 330 kişiye bile yasak istenebilirdi. O zaman bu dava AK Parti'yi değil, Meclis'i kapatma davası olur. Adeta konuşmayan, yasa teklifi bile veremeyen partiler isteniyor. Parti kapatma sistemimizi değiştirmezsek bundan sonra partilerin siyaset yapması zorlaşır." dedi. Kapatma davasının AB süreci, ekonomi, terörle mücadele gibi konularda olumsuz etkiler yapacağına işaret eden Ergün, AK Parti'nin Doğu ve Güneydoğu'daki oy potansiyeline dikkat çekti. Kapatma davasının PKK terör örgütünün işine yarayacağını belirtti.

İktidar partisi, muhalefetin kapısını çalsa bile anayasa değişikliğinin Meclis'ten uzlaşmayla geçmesi imkânsız görülüyor. CHP ve DSP, dava açıldığı için böyle bir düzenlemeye yanaşmıyor. MHP, parti kapatmaya karşı çıksa da kapatmaya sebep olanların cezalandırılmasını istiyor. MHP'nin bu yaklaşımı Başbakan Erdoğan'ın da içinde bulunduğu 71 AK Partilinin siyasi yasaklı hale gelmesi anlamına geliyor. MHP'nin desteği alınamazsa AK Parti'nin anayasayı değiştirmek için gerekli 367 sayısını aşma imkânı yok. AK Parti'nin, DTP tam destek verse bile 330-350 arasında bir oyla değişikliği hayata geçirmesi bekleniyor. Bu da anayasa değişikliğinin referanduma gitmesi anlamına geliyor. Türkiye, son olarak 21 Eylül'de cumhurbaşkanını halkın seçip seçmemesi odaklı bir referandum yaşamıştı. AK Partili Ergün, parti kapatma davasının referanduma sunulması durumunda tıpkı cumhurbaşkanlığı oylamasında olduğu gibi yüksek oranda "evet" oyu çıkacağına inanıyor. Ergün, "Yüzde 70'ler civarında destek alacağımızı düşünüyorum." diyor.

Değişiklik paketi, partililere anlatıldı

AK Parti, yaklaşık iki haftadır üzerinde çalıştığı parti kapatmayı zorlaştıracak anayasa değişikliği paketini tamamladı. Gruplar halinde görüşülen milletvekilleri, genel hatları aktarılan anayasa değişikliğine tam destek verdi. Bu konuda somut adım pazartesi gününden sonra atılacak. Anayasa Mahkemesi'nin davaya ilişkin vereceği kararın ardından akşam saatlerinde Erdoğan başkanlığında toplanacak Merkez Yürütme Kurulu'nda son bir değerlendirme yapılacak. Salı gününden itibaren muhalefet partileri ile temas trafiği başlayacak.

AK Parti'nin hazırladığı teklif, Anayasa'nın 68., 69. ve 84'üncü maddelerinde değişiklik öngörüyor. AB kriterlerine göre hazırlanan teklif, partilere dava açmayı da, kapatmayı da zorlaştırıyor. Anayasa değişikliğine göre, siyasi partiler şiddet, ırkçılık ve teröre bulaşmaları, yurtdışından para almaları, tüzük ile programlarının anayasa ve yasalara aykırı olmaları durumunda kapatılabilecek. Kapatılmadan önce 'uyarı' mekanizması işletilecek. Başsavcının dava açma talebinin Meclis tarafından onaylanma zorunluluğu da teklifler arasında yer alıyor. Pakette, 5 yıl olan siyasi yasak süresinin değiştirilmesi ve açılmış davaların düşeceğine ilişkin geçici madde de bulunuyor.

Zaman



Bu haber 857 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,412 µs