En Sıcak Konular

İsrail-Suriye temasına Erdoğan aracı oldu

30 Mart 2008 21:08 tsi
İsrail-Suriye temasına Erdoğan aracı oldu Haaretz gazetesine konuşan kıdemli bir İsrailli bakan, İsrail'in Suriye ile temas kurma çabalarının çoğunun Başbakan Erdoğan'ın aracılığıyla yapıldığını söyledi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Suriye'nin iki ülke arasındaki barış müzakerelerinin yeniden başlaması konusundaki niyetlerini öğrenmek üzere son bir yılda Suriye Devlet Başkanı Başer Esad'a 20 kadar mesaj gönderdiğini, İsrail'in Suriye ile temas kurma çabalarının çoğunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aracılığıyla yapıldığı bildirildi.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'e konuşan ismini açıklanmayan kıdemli bir İsrailli bakan, Olmert'in, Suriye'nin, iki ülke arasındaki barış müzakerelerinin yeniden başlaması olasılığı konusundaki niyetlerini daha iyi anlamak amacıyla son bir yılda Esad'a 20 kadar mesaj gönderdiğini belirterek şunları yazdı:

"Kıdemli İsrailli bakana göre, Suriye ile temas kurma çabalarının çoğu, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aracılığıyla yapıldı. Ancak başkalarının aracılığıyla da çabalar yapıldı, ABD Kongre üyeleri ve bazı Avrupa yetkilileri dahil."

Ancak aynı kaynak, Esad'ın verdiği yanıtların İsrail'in beklentilerini karşılamadığını, Ölmert'in bu aşamada Suriye ile müzakerelerin başlatılmasının mümkün olmadığına inandığını da söyledi.

Gazete, Esad'a gönderilen mesajların, olası müzakerelerin gündem maddelerinin ne olacağını, ve Esad'ın, müzakerelere, Suriye'nin, İran, Hizbullah ve Filistin militan örgütleri ile olan bağlarını da dahil etmeye istekli olup olmadığını anlama çabalarını içerdiğini kaydetti.

-"ŞAM'A GÖNDERİLEN HER TEMSİLCİ ELİ BOŞ DÖNDÜ"

Esad'ın verdiği yanıtların tatmin edici olmadığını anlatan bakan, "Gönderilen her temsilci, Şam'dan eli boş döndü. Alınan izlemler, Esad'ın, Süriye rejiminin İsrail ile müzakerelere karşı olan ve İran ile ittifakın bozulmasını istemeyen üst düzey şahsiyetlerinin elinde tuzak olduğu" diye konuştu.

Gazete de, "Esad ile görüşen yabancı temsilcilerin bazıları, makamında vefat eden babasının yanısıra İran Cumhurbaşkanı Mahmut Amedinejad ve Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın fotoğraflarının yer almasına şaşırdıklarını, bunun da Suriye'nin, İran ve Hizbullah ile ittifaka güçlü bir biçimde bağlı olduğunun düşündürdüğünü söylediklerini yazdı.
 
zaman



Bu haber 374 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,511 µs