En Sıcak Konular

Fok katliamı yapan avcı teknesi battı: 4 ölü

30 Mart 2008 20:29 tsi
Fok katliamı yapan avcı teknesi battı: 4 ölü Kanada'da fok avlamaya giden avcılar, teknelerinin batması sonucu soğuk sularda öldü. Diğer avcıları taşıyan tekneler ise katliamın merkezi haline gelen Magdalen Adası'nda doğru yol almaya devam ediyor.

Her yıl tüm hayvanseverlerin tepkisine rağmen yapılan fok katliamı Kanada'da yine başladı. Ancak ilk gün fok avlamaya giden avcılar, teknelerinin batması sonucu soğuk sularda öldü. Diğer avcıları taşıyan tekneler ise katliamın merkezi haline gelen Magdalen Adası'nda doğru yol almaya devam ediyor.

Dünyanın en büyük deniz memelisi avı Kanada'nın güneyindeki buzlarla kaplı St. Lawrence Körfezi'nde dün başladı. Yoğun buz tabakası nedeniyle avcıları taşıyan 16 teknenin fok sürülerine çok yaklaşamadı.

Kanada hükümeti, bu yılki av sezonunda 275 bin fokun öldürülmesine izin verdi. Hayvan hakları savunucuları, 'zalimce' yapılan avlamanın fok popülasyonuna zarar verdiğini iddia ediyor. Avcılar ve hükümet ise avlanmanın insanî olduğunu savunurken balıkçıların önemli bir gelir kapısından mahrum edilemeyeceğini vurguluyor. Av sezonu, izin verilen sayıya ulaşılıncaya kadar sürecek.

AVLANMA YÖNTEMİYLE BÜYÜK TEPKİ TOPLUYOR

Fok avı, özellikle avlanma yönteminin neden olduğu kanlı görüntüler nedeniyle eleştiriliyor. Avcılar, uzun saplı bir tür çekiç olan 'hakapik' le fokların kafataslarına seri darbeler indiriyor. Karla kaplı zemini kırmızıya boyayarak kaçmaya çalışan hayvanlar bir süre sonra hareketsiz kalıyor. Daha sonra hayvanların değerli derileri yüzülüyor. Kanada hükümeti bu yıl, dünyanın tepkisine neden olan avlanma görüntülerinin çekilmesini yasakladı. Ayrıca derilerin hayvanlar can vermeden yüzülmesinin önüne geçmek için, fokların şah damarlarının kesilmesi zorunluluğu getirildi.

TEKNE ALABORA OLDU FOK AVCILARI ÖLDÜ

Kanada'da başlayan fok avında, ava çıkanları taşıyan bir teknenin alabora olması sonucu 3 ya da 4 kişinin öldüğü bildirildi. Kanada Balıkçılık ve Okyanuslar Bakanlığı sözcüsü Michel Plamondon, Kanada'nın doğusundaki St. Lawrence Körfezi'nde batan teknede ölenlerin olduğunu açıkladı, ancak bir sayı vermedi ve teknedekilerin tamamının fok avcısı olduğunu söylemekle yetindi. Bölgede avlanan diğer avcılar ise, kazada 3 ya da 4 kişinin öldüğünü bildirdi.


GEÇEN YIL İZİN VERİLEN RAKAMDAN FAZLA AVLANDI

Yaklaşık 6 milyon fokun yaşadığı Kanada'da geçen yıl 270 bininin avlanmasına izin verilmiş, ancak 330 bin fokun avlandığı iddia edilmişti. Fok avı, derileri zarar görmemesi için fokların sopalarla dövülmesi ve canlı canlı yüzülmesi sebebiyle tepki görüyor.

AVRUPA BİRLİĞİ KISITLAMA GETİRİYOR

Avrupa Birliği de yükselen tepkiler sebebiyle Kanada'dan fok ve ürünlerinin ithalatına kısıtlama getirmek üzere hazırlıklarını sürdürüyor. Belçika ve Hollanda, bundan böyle Kanada'dan fok kürkü ve omega-3 bakımından son derece zengin fok yağlarını ithal etmeyeceğini açıkladı.

3-4 AYLIK FOKLAR VAHŞİCE ÖLDÜRÜLÜYOR

Her yıl yapılan fok avının şekli ve av sonrası ortaya çıkan manzara korkunç olarak değerlendiriliyor. Kanada Balıkçılık Bakanlığı tarafından sadece yetişkin fokların avlanmasına izin verildiği açıklansa da, avlanan fokların büyük bölümünü, derilerinin daha pahalı olması sebebiyle 3-4 aylık foklar oluşturuyor. Bu yavru foklar, avcıları gördüklerinde kaçmadıklarından, kalın sopalarla kafalarına vurulurken de savunmasız kalakalıyor. Ölesiye dövülen yavru foklar, daha sonra çengelli sopalarla buzların üzerinde teknelere sürükleniyor. Bu sırada hala ölmeyen birçok yavru fok canlı canlı yüzülüyor.

EN BÜYÜK MÜŞTERİSİ NORVEÇ

Yaklaşık 80 dolara alıcı bulan fok derileri daha çok Norveç, Rusya ve Çin'deki tekstilcilere satılıyor. Kanada, 2006'da fok avından 25 milyon dolar kazanmıştı. Avrupa Birliği; ABD, Hollanda ve Belçika'nın daha önce yaptığı gibi fok ürünlerinin ithal edilmesini yasaklamayı tartışıyor.
 
zaman



Bu haber 774 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,711 µs