En Sıcak Konular

Kuveyt Emiri El Sabah Türkiye'de

30 Mart 2008 18:34 tsi
Kuveyt Emiri El Sabah Türkiye'de Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmet El Cabir El Sabah, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Ekonomik ilişkilerin ele alınacağı görüşmelerin ardından El Sabah, temaslarının ardından 5 Nisan Cumartesi günü Türkiye'den ayrılacak.

Kuveyt Havayolları'na ait Boeing 747 tipi bir uçakla gelen El Sabah, Esenboğa Havaalanı'nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından karşılandı.
 
Karşılama töreninde ayrıca, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ankara'da görev yapan Arap ülkelerinin temsilcileri ve diğer yetkililer hazır bulundu.
 
Törenin ardından büyük VIP salonunda bir süre dinlenen El Sabah, daha sonra Gül ile birlikte apronda hazır bulunan araca binerek havaalanından ayrıldı.
 
Kuveyt Emiri'nin heyetinde, Dışışleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı ve Elektrik, Su İşleri ve Petrol Bakanı da bulunuyor.
 
Kuveyt Emiri, bugün Cumhurbaşkanı Gül ile Çankaya Köşkü'nde biraraya gelecek. Görüşmelerin ardından, Gül ve El Sabah ortak basın toplantısı düzenleyecek.
 
El Sabah, daha sonra Gül'ün onuruna vereceği akşam yemeğine katılacak. El Sabah, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yarın görüşecek.
 
Ziyaretin İstanbul ayağında ise Gül, El Sabah ve iki ülke işadamlarının katılımıyla 2 Nisan Çarşamba günü Türkiye-Kuveyt İş Forumu Toplantısı yapılacak.
 
Kuveyt Emiri El Sabah, temaslarının ardından 5 Nisan Cumartesi günü Türkiye'den ayrılacak.
 
Ziyaret, 1997 yılında 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Kuveyt'i ziyaretinden bu yana Türkiye ile Kuveyt arasında Devlet Başkanı düzeyindeki ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.
 
Ekonomik ilişkiler artıyor
 
Türkiye ile Kuveyt arasındaki ekonomik ilişkiler son yıllarda artış eğilimi gösteriyor.
 
Türkiye'nin, Kuveyt'e 2000 yılında 73 milyon 419 bin 533 dolarlık ihracatı, 2001 yılında 104 milyon 768 bin 916 dolar, 2002 yılında 139 milyon 36 bin 814 dolar, 2003 yılında 165 milyon 940 bin 762 dolar, 2004 yılında 265 milyon 777 bin 153 dolar, 2005 yılında 210 milyon 349 bin237 dolar, 2006 yılında 219 milyon 16 bin 823 dolar, 2007 yılında da 221 milyon 149 bin 547 dolar olarak gerçekleşti.
 
Türkiye'nin Kuveyt'e ihraç ettiği başlıca ürünler arasında demir-çelik ve plastik eşya, elektrikli makine ve cihazlar, tekstil ürünleri ve gıda maddeleri yer alırken, başlıca ithal ürünleri ise organik kimyasallar ve plastik ürünlerinden oluşuyor.
 
Türk firmaları Kuveyt'te çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor. Türk müteahhitlik firmalarınca 1972-2000 yılları arasında Kuveyt'te üstlenilen işlerin toplam tutarı 492 milyon ABD Doları düzeyinde gerçekleşirken, 2004 yılından sonra bu ülkede faaliyet gösteren inşaat firmalarının sayısında ciddi artış oldu.
 
Türk müteahhit firmaları Kuveyt'te taşeron olarak 109 milyon dolar tutarında ana okulu yapımı ve altyapı işleri üstlenmiş bulunuyor.
 
TEKFEN firması ile Kuveyt Petrol Şirketi arasında 2005 yılında petrol tankları yapımı amacıyla da kapsamlı bir iş sözleşmesi imzalanmıştı.
 
Türk şirketlerinin, Kuveyt'te önümüzdeki dönemde hayata geçirilmesi öngörülen büyük projelerde yer almaları bekleniyor.
 
Kuveyt yatırımları
 
Kuveyt şirketleri de Türkiye'de genel olarak, finans, gayrimenkul, ticaret ve endüstri alanında faaliyet gösteriyor.
 
Son dönemde Türkiye'deki özelleştirme ve şirket satın almalarına daha fazla ilgi gösteren Kuveyt firmalarının Türkiye'deki yatırımı 4 milyar dolara yaklaşmış bulunuyor.

cnnturk.com



Bu haber 383 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,557 µs