En Sıcak Konular

İsrail'de kadın askerler tartışması!

30 Mart 2008 14:28 tsi
İsrail'de kadın askerler tartışması! İsrailli bazı din adamlarının oluşturduğu "Yahudi Halkının Yüksek Yargı Mahkemesi" adlı kurul, İsrail ordusunda kadınlara yer olmadığını savundu.

Kendilerini yüzyıllar öncesinin dini Yahudi yargı mahkemesi "Sanhedrin" olarak da adlandıran, ancak yasal bir niteliği bulunmayan kurul, bu konuda bir fetva (halaka) da yayımladı.

Yedioth Ahranot gazetesinin haberine göre, Sanhedrin, kadınların askerlik hizmetine alınmamasını ve halihazırda bu hizmeti yapanların da ordudan uzaklaştırılmasını istedi.

Haberde, fetvanın, İsrail"in koyu dindar kesiminden 3 askerin, Hesder Yeşivat adlı dindarlara ayrılan birliklerde, kadın eğitmenler tarafından verilen derslere katılmayı reddetmesi ve hapisle cezalandırılması sonrasına geldiğine işaret edildi.

Sanhedrin oluşumundaki hahamlar, kadınların karma birliklere kabul edilmesiyle İsrail ordusunun, siyasi ve ideolojik taleplere boyun eğdiğini öne sürüyor.

Fetvada, "hahamlar ve ebeveynlerin, kadın ve erkeklerin birlikte görev yaptığı orduya oğullarını göndermeyecekleri" belirtilerek, bu konuda bir esnekliğe ve uzlaşmaya yer olmadığı vurgulandı.

Sanhedrin meclisi üyelerinden Prof. Hillel Weiss, kadın ve erkekleri ayırmanın da yeterli olmayacağını, kadınların ordudan ayrılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"İhtiyat görevi için çağrıldığımda, ağır makineli tüfekleri nasıl kullanacağımı göstermek üzere kadın eğitmenleri göndermişlerdi. Ağır makinelinin horozunu bile kaldırmayı becerememişlerdi. Şimdi, kadın askerlerle karşılaştığımda, Zırhlı birliklerde veya tank sınıfında olmaktan gurur duyduklarını söylüyorlar. Bu bir şaka."

Prof. Weiss, kadınların orduda görev almalarına kesinlikle karşı olduğunu belirtmesine karşın, kadınların ordunun teknoloji birimleri ve diğer bölümlerinde görev alabileceğini, ancak bunun askerlik görevi çerçevesinin dışında tutulması gerektiğini ifade etti. Orduna görev alamayan veya istemeyenler için gönüllülük esasına dayanarak, kamu hizmetlerinde çalışmak gibi bir alternatif de bulunduğunu hatırlatan Sanhedrin üyesi Profesör, burada görev alacak kadınlara bile üniforma giydirilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Sanhedrin"in fetvasında, İsrail ordusunun savaş alanındaki başarısızlıklarına da değinilerek, (kadın-erkek) karma birliklerin oluşturulmasının, inançların zayıflamasına yol açtığı savunuldu. Fetvada, "Dostla düşmanı karıştırmakla farklı cinsiyetleri karıştırma arasında bir bağlantı var görünüyor. Bu karmaşa, cinsiyet ayırımını ırkçılık olarak gören Siyonizm sonrası İsrail ordusunun özelliğini yansıtıyor" denildi.

Edinilen bilgiye göre, kendilerini Sanhedrin (veya Devamı) olarak tanımlayan hahamlar kurulunun resmi bir niteliği bulunmuyor. Kendi atamalarını kendileri yaparak, İkinci Süleyman Mabedi"nin yıkılması sonrası ortadan kalkan yüksek dini mahkeme kurulunu (Sanhedrin) canlı tutmaya çalışıyor.

hurhaber



Bu haber 320 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,592 µs