peynir oyunu! | " /> peynir oyunu! | "/>

En Sıcak Konular

Mafyanın peynir oyunu!

30 Mart 2008 12:40 tsi
Mafyanın peynir oyunu!
İtalya'nın ünlü mozzarella peynirinin zehirli madde içerdiği söylenince peyniri ithal eden ülkeler alarma geçti. Olayın arkasında ise haraç alamayan İtalyan mafyasının olduğu öne sürülüyor.

İtalya'da, ünlü Mozzarella peynirinin kanserojen madde içerdiği yönündeki açıklamalar krize yol açtı. Önceki gün İtalyan makamlarınca yapılan bir açıklamada İtalyan'ın Campania bölgesinde bufalo sütünden üretilen peynirin kanserojen madde içerdiği ve sağlığa zararlı olduğu söylenince İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alemo “dioxin içeren Mozzarella peynirlerini geri çekme kararı aldık.” dedi. Peynir Fransa, Singapur, Japonya ve Güney Kore'de ise yasaklandı.

HARAÇ TOPLAMA YÖNTEMİ

Öte yandan İtalyan gıda güvenliği sorumlusu Rolando Manfredini peynirin kimyasal madde içermediğini, iddiaların bilimsel bir temele dayanmadığını söyleyince gözler İtalyan 'mozzarella mafyasına' çevrildi. Mafyanın, üreticilerden haraç alamadığı için 'lanetli peynir' söylentisini ortaya attığı iddia edildi. Mozzarella'nın üretildiği toprakların Napoli mafyasının hakimiyetinde olduğu ve çöplerden yayılan zehirli gazlara maruz kalan etlerin ve yiyeceklerin de yine mafya kontorolünde dağıtıldığı belirtiliyor. Öte yandan AB de 'İtalya peynirleri geri çekmezse ambargo uygulayacağını' açıkladı.


Türkiye'de de üretiliyor

İtalya'ya has peynir türü mozzarella, Türkiye'de de üretiliyor. Türkiye'deki peynir firmaları mozzarellayı Belçika'daki tekniklerle üretiyorlar. Öte yandan Türkiye'de mozzarella peyniri ile yapıldığı söylenen pizzaların genellikle taze kaşardan yapıldığı biliniyor. Taze mozzarella ise genellikle “İtalyan Stili” olarak adlandırılarak piyasaya sürülüyor. Tam yağlı sütten yapılan ve normal mozzarellaya göre daha yumuşak olan 'İtalyan Stili'nin daha lezzetli bir tadının olduğu ifade ediliyor. Tarım Orman ve Köy işleri Bakanlığı'ndan ise Türkiye'de Mozzarella ile ilgili nasıl bir tutum sergileneceği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.


Bakan'dan peynir pozu

İtalyan Tarım Bakanı, kanserli olduğu söylenen mozzarellanın tadına bakarak zararlı olmadığı ve güvenle tüketilebileceği mesajını verdi.

yenişafak



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,428 µs