En Sıcak Konular

TBMM'de bu hafta neler görüşülecek?

30 Mart 2008 10:37 tsi
TBMM, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarı için bu hafta mesai yapacak.

Geçen hafta ''temel yasa'' olarak görüşülmeye başlanan ve tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak 1. bölümüne geçilen tasarı, 6 bölüm halinde ele alınacak. Tasarıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile işçi ve işveren temsilcileri arasında varılan anlaşma uyarınca, önergelerle değişiklik yapılacak.

Buna göre, tasarıda, her 360 gün için yüzde 2 olarak uygulanacak aylık bağlama oranına, kademe getirilecek. Ancak, SSK'lı olup 10 yılı henüz doldurmamış kişilerin aylık bağlama oranı, 3600 gün için yüzde 3 olacak.

Tasarıya göre, emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı, her yılın aralık ayında açıklanan TÜFE ile o yılın GSYİH gelişme hızının yüzde 30'unun toplamına bir tam sayının ilave edilmesiyle bulunacak.

Kanun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa devlet memuru olanlar, genel sağlık sigortası kapsamına alınacak. Sigortalılara, çocuğun yaşaması kaydıyla bir defaya mahsus asgari ücretin üçte biri tutarında emzirme ödeneği verilecek. Gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında fiili hizmet zammı kaldırılacak.

Özel hastaneler, sağlık hizmeti bedelinin yüzde 20'sine kadar ilave ücret talep edebilecek. Çalışanlardan alınacak genel sağlık sigortası primlerine kademe getirilecek. Aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, brüt asgari ücretin üçte birinden az olanların genel sağlık sigortası primleri, devlet tarafından ödenecek. Yeşil kart, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 2 yıl sonra kaldırılacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte işe giren sigortalının emekli olması için aranan 7000 prim ödeme gün sayısı, her yıl 100 gün artırılacak. Bu süre, 2028 yılında 9000'e ulaşacak. İlk defa 2028 yılında işe girecek olan bir sigortalının emekliliğinde 9000 gün prim ödeme şartı aranacak. 2048 yılında kadın ve erkeklerde emeklilik yaşı 65'te eşitlenecek.

Ancak, sosyal tarafların itirazı üzerine emeklilik yaşı konusunda da tasarıda değişikliğe gidilecek. Düzenleme yürürlüğe girdikten sonra SSK'lı olarak işe başlayanların emeklilikte prim gün sayısı 7200 olacak. BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı üyelerinde ise herhangi bir değişiklik yapılmayacak ve bu kişilerin emekliliklerinde aranacak prim gün sayısı 9000 olacak.

Genel Kurul, 1 Mart Salı, 2 Mart Çarşamba ve 3 Mart Perşembe günü saat 23.00'e kadar çalışacak.

-KİT KOMİSYONU DENETİMLERİNE BAŞLIYOR-

TBMM KİT Komisyonu, 1. etap denetimlerine 2 Nisan Çarşamba günü başlayacak. Komisyon, ilk toplantısında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi (TCDD) ve bağlı ortaklıklarının 2006 yılına ait hesaplarını ele alacak.

Komisyon, 3 Nisan Perşembe günü Devlet Malzeme Ofisi ile Acıpayam Selüloz Sanayi A.Ş 'nin 2006 yılı hesaplarını denetleyecek.

Zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin sorunlarının belirlenmesi ve çözümlerin tespiti amacıyla kurulan ve geçen hafta ilk toplantısını yaparak çalışma takvimini belirleyen Meclis Araştırma Komisyonu, 2 Nisan Salı, 3 Nisan Çarşamba ve 4 Nisan Perşembe günü toplanarak yetkililerden bilgi alacak.
 
zaman



Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,225 µs