‘Kapatma halka karşı’ itirafı! | " /> ‘Kapatma halka karşı’ itirafı! | "/>

En Sıcak Konular

‘Kapatma halka karşı’ itirafı!

30 Mart 2008 09:05 tsi
‘Kapatma halka karşı’ itirafı!
Yalçınkaya’nın, ‘Türban uyarımı ciddiye alsalardı dava açılmazdı’ şeklindeki sözleri, davanın Türk halkını hedef aldığını da ortaya koydu. Ancak araştırmalara göre halkın yüzde 80’i başörtüsü yasağına karşı...

AK Parti hakkında açtığı kapatma davasına gerekçe olarak başörtüsü düzenlemesini gerekçe gösteren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın açıklamaları, aslında davanın özgürlükler konusunda uzlaşan Türk halkına yönelik olduğunu ortaya koydu. Başörtüsü tartışmalarının gündeme oturduğu son dönemde yapılan anketlere göre, halkın yüzde 80’i bu yasağa karşı. En yeni yeni araştırma ise star’ın imzasını taşıyor. star’ın toplum adına konuşmak yerine toplumu konuşturan dev projesi, Türkiye’nin önde gelen sosyal bilimcileri yönetiminde VERİTAS’a yaptırıldı.

33 İLDE 4 BİN 500 KİŞİYLE GÖRÜŞÜLDÜ

‘DİNDAR -laik çatışması var mı’, ‘Başörtüsü hoşgörüyü azalttı mı’ gibi sorulara da yanıt aranan çalışmayı, Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Mümtaz’er Türköne, Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Ferhat Kentel ve Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Ahmet Demirel yönetti. Araştırma, 3-5 Mart tarihleri arasında, aralarında Adana, Ankara, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, İstanbul, İzmir, Kars, Van ve Zonguldak’ın da yer aldığı toplam 33 ilde gerçekleştirildi. Türkiye genelindeki 18 ve daha büyük yaşlardaki nüfusu temsil etmek üzere seçilen 4 bin 500 kişiyle yüz yüze görüşüldü.

BAŞÖRTÜSÜ SERBEST BIRAKILSIN MI?
POLLMARK 2007


POLLMARK araştırma şirketi tarafından yapılan ankette de halkın başörtüsü eğilimi ele alındı. Yasağın kalkmasını isteyenlerin oranı bir önceki yıla oranla artış gösterdi. Pollmark’ın yaptırdığı anketlerde ‘Üniversite öğrencilerinden isteyenlerin başörtüsü takması laikliğe aykırı mı olur’ sorusu yöneltildi. Bu soruya ‘Hayır’ yanıtını verenler 2006 yılının Mayıs ayında yüzde 68.9 iken, 2007 Ekim ayında yapılan son ankette yüzde 70.3’e çıktı. Aynı soruya ‘Evet’ cevabını verenler ise yüzde 26.3’da kaldı.


GENÇLER iSTEKLi

VERiTAS-2008


VERİTAS’IN araştırmasında, yasağın kalkmasını destekliyor musunuz’ sorusuna ‘evet’ diyenlerin oranı 75.2, ‘Hayır’ diyenlerin oranı yüzde 18.2, ‘fikrim yok’ diyenlerin oranı ise yüzde 6.6 olarak belirlendi. Bu tabloya göre, toplumun dörtte üçü başörtüsü yasağının kaldırılmasını savunuyor. Gençlerin yasağa daha yüksek oranlarda karşı çıktıkları belirlenirken, parti tercihlerine göre CHP’lilerin üçte biri, DSP’lilerin ise yüzde 57.1’i başörtüsü yasağına tepki gösteriyor.


Başörtüsü serbestisine rekor destek

A&G 2007


MEHMET Ali Birand ve Rıdvan Akar’ın birlikte hazırladıkları 32. Gün programında, 32. Gün ve A&G araştırma şirketinin ortak çalışmasıyla halkın başörtüsü, muhafazakarlık ve yeni sivil anayasaya bakış açısı irdelendi. 21-23 Eylül tarihleri arasında Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde, 38 il ve 128 ilçede, bunlara bağlı 157 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 924’ü kadın toplam 1863 denekle görüşüldü. Buna göre, Türkiye’de her yüz kadından 61’i başını kapatıyor. Bunun yanı sıra son 3.5 yılda başını örten kadın sayısında yüzde 2.9’luk bir azalma göze çarpıyor. Üniversitelerde başörtüsü yasağının kaldırılmasını savunanların oranı yüzde 73. Başörtüsünün siyasi bir simge olduğunu düşünenlerin oranı %19 iken, aksini söyleylenlerin oranı %yüzde 70...


Özgürlük dediler


METROPOL Stratejik Araştırma Merkezi’nin geçen yıl yaptığı araştırmaya göre, ankete katılanların yüzde 59’u yasağa karşı çıktı.


Tehdit değil


ANDY-AR Sosyal Aaştırma Merkezi’nin 2008’deki araştırmasında ise, başörtülü öğrencilerin yüzde 95’i, başı açıkların yüzde 52’si özgürlük istedi.


Herkes yasağa karşı
Ankethane-2008


BAŞÖRTÜSÜ tartışmalarının yoğun olarak yaşandığı 31 Ocak - 4 Şubat 2008 tarihleri arasında Ankethane Araştırma Şirketi’nin yaptığı araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. 12 il ve 140 ilçede 7 bin 422 deneğe ilk defa ‘başörtülü, başı açık kadınlar ve erkekler’ olmak üzere 3 kategoride soru soruldu. Deneklerin yüzde 80’i üniversitelerde başörtüsü yasağının kalkmasını istedi.

‘Başörtüsünün üniversitelerde serbest olmasını ister misiniz?’ sorusuna başörtülülerin yüzde 96.5’i (Evet), başı açıkların yüzde 73,1’i (Evet), erkeklerin de yüzde 78’i (Evet) yanıtını verdi.


Başörtüsü siyasi sembol değil


HÜRRiYET 2005


HÜRRİYET gazetesinin 7 Mayıs 2005 yılında internet sitesinden yaptığı anketten de yine benzer sonuç çıkmıştı. 17 binin üzerinde katılımın olduğu ankette ‘Başörtüsü tamamen serbest olsun, kıyafetlere kimse karışmasın’ diyenlerin oranı yüzde 92,1 iken başörtüsünün siyasi sembol olduğunu düşünenlerin ve bundan dolayı çözülmesine karşı olanların oranı sadece yüzde 5,4’de kaldı. ‘Başrötüsü kadına hakarettir, karşıyım’ diyenlerin oranı ise 0,9 olarak belirlendi.


Başsavcı ‘cesaret edemezler’ dedi mi?


YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın, basında yer alan ‘AK Parti’nin anayasa değişikliğine cesaret edeceğini sanmıyorum’ şeklindeki sözlerinin ardından Yargıtay Başkanlığı, sadece resmi açıklamalara itibar edilmesini istedi. Başkanlık ayrıca, Ergenekon operasyonu ile ilgili haberlerde de kamuoyunun yanlış yönlendirilmemesi gerektiğini bildirdi. Aksi taktirde yasada gösterilen yaptırımların uygulanacağını vurguladı.


Medyadan medyaya sansür


ERGENEKON soruşturmasıyla deşifre olan darbe girişimlerine ilişkin haber yapan gazeteler, meslekdaşlarının hedefi olmaya devam ediyor. Daha önce birçok soruşturmayı ‘yayın yasağına rağmen’ manşete taşıyan gazeteler, Ergenekon’la ilgili haberlerin gazetelerde yer almaması için baskı yapmaya başladı. Bu durum ‘medyadan medyaya sansür’ olarak nitelendi.

 
 
star gazetesi



Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,874 µs