En Sıcak Konular

4 büyük ile su müjdesi verdi

29 Mart 2008 21:40 tsi
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, geçen yıl yaşanan kuraklığın bu yıl yaşanmayacağını Mart ayı yağışlarının uzun yıllar ortalamasının çok üstünde olduğunu belirterek 4 ilde kesinti yaşanmayacağı müjdesini verdi.

Bir dizi inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere Uşak'a gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, geçen yıl yaşanan kuraklığın bu yıl yaşanmayacağını Mart ayı yağışlarının uzun yıllar ortalamasının çok üstünde olduğunu söyledi.

Uşak Öğretmenevi toplantı salonu'nda basına kapalı olarak gerçekleştirilen koordinasyon kurulunda kenti ilgilendiren ciddi kararlar aldıklarını söyleyen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Uşak'ın 40 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılayacak Diken Dere Barajı projesini hayata geçirme kararı aldıklarını kaydetti. Ülke genelinde geçen yıl yaşanan kuraklığın bu yıl yaşanmayacağını kış yağmurları ve mart ayındaki yağışların kendilerini sevindirdiğini ifade eden Bakan Eroğlu, "Bu yaz kuraklık yok. İstanbul, İzmir, Bursa ve Kocaeli gibi büyük şehirlerde içme suyu sıkıntısı yaşanmayacak" dedi.

Mart ayında Uşak ve bölgesindeki yağışların 60 kilogramı aştığını bir haftaya kadar 70 kilogram seviyesine ulaşacağını umduklarını söyleyen Bakan Veysel Eroğlu, "Bu sene ülke genelinde Mart ayı yağışları uzun yıllar ortalamasının üstünde gerçekleşti. Yer altı suları da destekledi. Geçen yıl yaşanan kuraklık yok. İç Anadolu, Ege ve çoğu bölgemizde bu yıl kuraklık yaşanmayacak. Şuandaki durum çok kötü değil.

Tek problem geçen yıl barajlardan kuraklık nedeniyle çok su kullandık. Bazı bölgelerdeki barajlarımızda bu nedenle su seviyeleri düşük. İnşallah Nisan ayı yağışları da beklediğimiz gibi olursa hiçbir sorun yaşanmayacak. İstanbul, Bursa, İzmir ve Kocaeli'de içme suyu problemimiz yok. Ankara'da Büyükşehir Belediyesi su getiriyor. Biz her türlü tedbiri alıyoruz. Kuraklık yok geçen yılki içme suyu sıkıntısı yaşanmayacak" dedi.

SULAMA SİSTEMİNDE ÖRNEK PROJE UYGULANACAK

Uşak'ın 40 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılayacak modern bir proje yapacaklarını ifade eden Bakan Eroğlu, "Küçükler Barajı ve diğer kaynaklar Uşak'ın içme suyunu karşılıyor ama bugün bir karar aldık ve Diken Dere barajını yapacağız. Hemen tatbikat projesi ihalesinin yapıp 2009 yılı içerisinde temelini artacağız. Uşak'taki diğer sulama projelerini de hızlı bir şekilde bitireceğiz. Burada örnek bir proje daha başlatıyoruz. DSİ daha önce sulama amaçlı projelerde kuyuları kazıp bırakıyordu. Şimdi burada örnek olması için iki proje uygulayacağız.

Bundan böyle sulama için yapılan çalışmalara DSİ de katılacak sadece kuyu kazmakla kalmayacaklar diğer aşamalarda da görev alacaklar. Valilik ve Tarım Bakanlığı da destek verecek. Türkiye'ye örnek olacak iki adet sulama sistemini burada uygulayacağız. Projeyi açıklamaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Elektrik tesisatı, enerji nakil hatları ve kapalı sistem dahil olmak üzere örnek bir proje olacak. Damlamalı sulama sistemi için faizsiz kredi temin edeceğiz.

Bununla ilgili talimatı verdik. 3 yıl ödemesiz 15 yıl uygun vadelerle ödemeli faizsiz kredi imkanı vereceğiz. Böylece örnek bir sulama sistemini burada başlatmış olacağız. Son olarak özel ağaçlandırmanın önündeki engelleri aşarak tüm yetkileri Valiliğe ve Orman müdürlüklerine vereceğiz. Özel Orman kurmak isteyen vatandaşlarımızın talebine hızlı bir şekilde en geç 7 gün içinde karşılık vereceğiz. Bunu da ilk defa burada uygulayacağız" diye konuştu.

ntvmsnbc



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,442 µs