En Sıcak Konular

Uzay üssü gibi hapishane

29 Mart 2008 17:35 tsi
Silivri'de, uluslararası standartlara uygun olarak yapılan 1 adet açık ve 8 adet ''L tipi'' kapalı cezaevi olmak üzere 9 ceza infaz kurumundan oluşan ''Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'', Avrupa'nın en büyük cezaevi olma özelliğini taşıyo

Silivri'deki yerleşke, en son teknolojik donanım, azami güvenlik, engelli hükümlüler için oluşturulan odaları ve 11 bin 16 kişilik kapasitesiyle dikkat çekiyor.

Modern ve hijyenik koşulların tam olarak sağlandığı mutfağı ve günde 30 bin ekmek çıkarabilecek kapasitedeki ekmek fırını, çamaşırhanesi, bulaşıkhanesi olan yerleşkede, açık görüş yerlerinde çocuklar için oyun parkları da bulunuyor.

Her biri bin 333 kişi kapasiteli olan L tipi kapalı ceza evlerinde 61 adet 21 kişilik, 40 adet tek kişilik, 4 adet de 3 kişilik birim bulunuyor.

''F tipi'' yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumlarında kalması gerekmeyen tutuklu ve hükümlülerin için planlanan ''L tipi'' kapalı ceza evlerinin her birinde, her ihtimale karşı 52 kişi kapasiteli yüksek güvenlikli bölüm de yer alıyor.

Toplam 11 bin 16 kişi kapasiteli olarak planlanan yerleşkede, 8 L tipi ceza evinde 2'şer açık ve bir kapalı spor alanı, konferans salonu, kütüphane, derslikler ve iş atölyeleri bulunuyor.

GÖZ BİYOMETRİSİ TARAMALI GÜVENLİK
Yerleşkede yeni bir teknoloji olan ''göz biyometrisi taraması'' kullanılacak, böylece izinsiz giriş ve çıkışlar engellenmiş olacak. Ziyaret ve personele yönelik uygulama içeri giriş ve çıkışlarda yapılacak.

Kişi ve eşya giriş çıkışları sırasında duyarlı kapı ve her türlü eşyanın detaylarının görülebildiği yüksek duyarlı X-Ray cihazları da kullanılarak güvenlik sağlanacak. 2 ayrı monitöre bağlı olarak çalışan ve eşyayı yakından gösterme imkanı sağlayan X-Ray sistemi sayesinde, yerleşkeye yasak eşya sokulması tamamen engellenecek.

Yerleşkede ayrıca iki duruşma salonu, hakim ve savcı odaları, kalemler ve diğer bazı bölümlerin yer aldığı bir adliye binası da inşa edildi.

Kullanımı ile yönetimi Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı olan adliyede, çok sanıklı ya da güvenlik riski yüksek duruşmalar görülecek.

1500 araç kapasiteli otoparka sahip olan yerleşkeye, tutuklu ve hükümlü yakınları modern bir bekleme terminalinden giriş yapacaklar.

Ziyaretçiler, cezaevi atmosferi dışında tasarlanan, restoran ve benzeri hizmetlerin verildiği bekleme alanından infaz kurumuna ait araçlarla yakınlarıyla görüşecekleri bölümlere götürülecek.

Cezaevlerindeki yakınları ile görüşen ziyaretçiler daha sonra yine aynı araçlarla ana bekleme salonuna getirilecek.

CEZAEVİ MÜDÜRÜ SEVÜK
Silivri Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Necati Sevük, 8 adet L Tipi kapalı ceza infaz kurumunun her birinin kapasitesinin bin 333 kişi, açık ceza infaz kurumunda da 400 kişi olduğunu söyledi.

8 adet L Tipi kapalı ceza infaz kurumunun her birinin, 61'er adet 21 kişilik ünitelerden oluştuğunu dile getiren Sevük, her bir ünitenin ortak kullanım alanı ile 3'er kişilik 7 yatak odası ve havalandırma bahçesi bulunduğunu belirtti.

Sevük, birimler içindeki yatak odalarının kapılarının açık olduğunu, uyudukları sırada isterlerse kalanların içeriden kapatıp kilitleyebileceklerini belirterek, her odanın içinde ''Acil çağrı butonu'' bulunduğunu kaydetti.

Necati Sevük, ısı merkezi, sağlık ocağı, fırın, mutfak, çamaşırhane, duruşma salonu ziyaretçi kabul salonu, atık su arıtma tesisi, 6 adet elektrik trafosu ve 2 adet su deposu bulunan yerleşkede, en son teknoloji kullanılarak güvenliğin azami seviyede sağlandığını vurguladı.

Sevük, her biri 323 güvenlik kamerası ile izlenen 8 adet kapalı cezaevinin her birinde tutuklu ve hükümlüler için 8'er iş atölyesi, 6 dershane, 1 adet çok amaçlı salon, 2'şer adet halı sahanın bulunduğunu vurguladı.

Açık ceza infaz kurumunun diğer infaz kurumlarındaki personel, hükümlü ve tutukluların faaliyetlerinin izlenmesi gibi bir amacı da bulunduğunu dile getiren Sevük, şu bilgileri verdi:

''Burada toplam 2 bin civarında personel görev yapacak. Açık cezada 298 hükümlü bugün itibarıyla mevcudumuz bulunmaktadır. Biz Eylül ayından itibaren, açık ceza evi için hükümlü kabul ediyoruz. Kapalı ceza infaz kurumlarında belirli süre kalan ve haklarında idare gözlem kurulunun açık ceza evi rejimine intibak edebileceği yönünde karar bulunanlar cezalarının son dönemlerini açık ceza infaz kurumlarında geçirebiliyor.''

Necati Sevük, açık ceza infaz kurumunda kalan hükümlülerin, ekmek fırını, genel mutfak, alışveriş merkezi ve ziyaret kabul salonunda bulunan kafeterya ve restoranlarda çalışabildiklerini anlattı.

Yerleşkeye tamamen erkek hükümlü ve tutuklu alınacağını belirten Sevük, şunları kaydetti:

''L Tipi ceza infaz kurumları ve açık ceza kurumumuz, örneği olmayan Avrupa'nın en modern kapasite olarak da yüksek ceza evlerinden birisidir. Kampüste kurumlarda en son teknoloji kullanılmıştır. Hükümlü ve tutukluların eğitim ve sosyal faaliyetlerine son derece önem verilmiş ve bunu destekleyecek şekilde atölye ve iş kolları ve spor alanları yerleştirilmiştir. Avrupa'daki pek çok ülkenin örnek alması gereken kurumlardandır. Burasının, bu yılın Nisan ayının ortasından sonra açılması planlandı. Yıl sonuna kadar bütün ceza evlerinden nakil bekliyoruz.''

Sevük, her ceza evinde çok modern kütüphaneler yer aldığını, ancak çoğunun boş olduğunu ifade ederek, herkesi kitap bağışında bulunmaya çağırdı.

AÇIK CEZA EVİNDE KALANLAR
Bu arada, yerleşkenin açık ceza evinde kalanlar günlerini ya çalışarak ya da yerleşke içerisindeki belli alanlarda gezerek geçiriyor.

Mutfakta çalışan Selim İlhan, Çanakkale Gökçeada Kapalı Ceza evinden 25 gün önce geldiğini ifade ederek, ''Burada sivildekine benzer bir hayat sürüyor gibi yaşıyoruz. Sabah işimize gidiyoruz. Öğlen paydosu ve çay molasımız var. Akşam da normal eve gider gibi gidiyoruz. Güzel bir ortam var. Telefon imkanı ve 24 saat sıcak suyu var. Banyo ve mutfak çok temiz, hijyenik. 69 günüm kaldı. Bunu bu şekilde geçirdiğimi için şanslıyım'' dedi.

Halit İlhan da, 3 ayı aşkın süredir Silivri'de bulunduğunu ve özgürlüğüne kavuşmasına 1 ay kaldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Burası dışarıya ayak uydurmak için son kademe olarak sayılabilir. Kendimizi daha rahat hissediyoruz. Sabah kalkıyoruz, kahvaltımızı yapıyoruz. Ben ana binada çay ocağı simit poğaça satışı ve ayrıca temizliğinde görevliyim. Öğlen yemek paydosu var. İşimiz saat 17.00'de bitiyor. Akşam yemeğinden sonraki saatler bize ait. Serbest saatler. Kitap okumak, sosyal faaliyetler, satranç, kütüphane fobi odalarımız var. Burası dışarıya ayak uydurmak için son kademe. Birden fazla ceza evinde kaldım. Burası Avrupa standartlarında. Burada insanın evinde bile bulamadığı sosyal yaşam için her şey var. 24 saat sıcak su var. Her şey steril, temiz. Dışarıda bulamayacağımız imkanlar burada sunuluyor. Mutlu sayılırız. Odalarımız 8'er kişilik. Çok rahat, temiz. Özel dolaplarımız var. Sunulan lüks yaşamını üstünde bir yaşam tarzı.''

Star



Bu haber 773 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,638 µs