'çeteyi deşifre etmek'te uzlaşalım | " /> 'çeteyi deşifre etmek'te uzlaşalım | "/>

En Sıcak Konular

Uzlaşacaksak, 'çeteyi deşifre etmek'te uzlaşalım

29 Mart 2008 15:24 tsi
Uzlaşacaksak, 'çeteyi deşifre etmek'te uzlaşalım Son günlerin popüler konusu haline gelen 'uzlaşma'nın ardında ne yatıyor? Murat Belge'ye göre Ergenekon'da geri adım atma adıım yatıyor. 'Sakın ha' diyor Belge, 'uzlaşacaksak, çeteyi deşifre etmekte uzlaşalım'

'Uzlaşma': nerede?

Murat Belge / Radikal

Son günlerin liste başı kavramı 'uzlaşma'. "Uzlaşın, aman hemen uzlaşın" deniyor, "bu memleket bu kadar gerginliği kaldırmaz."

Kendime göre bir 'siyasi felsefe' edindiğimden beri 'uzlaşma' kavramına, 'konsensus' kavramına birinci derecede önem veririm. Krizler içinde debelenen Türkiye de, bence, bir gün huzura kavuşacaksa, uzlaşma ve konsensus sayesinde kavuşacaktır. Bundan şüphem yok.

Gelgelelim, şu günlerde sürekli terennüm edilen bu 'uzlaşma' benim anladığım nesne değil. Bunun adı da böyle konulmamalı.

Nedir sorun? Nerede uzlaşılacak?

Yargıtay, AKP'yi kapatma davası açmış. Eski Cumhurbaşkanı Sezer'in atadığı yargıçlarıyla Anayasa Mahkemesi buna karar verecek.

Bir yanda bu var.

Bir yanda da, bir aralık gene sönümlenir gibi olan 'Ergenekon' soruşturması yeniden hızlandı, son derece çarpıcı yeni bilgilerle devam ediyor. Bunun yanı sıra, yayımlanması Nokta'nın kapanmasına sebep olan, Amiral'in darbe günlüğünün amiralin bilgisayarından çıktığı Emniyet tarafından doğrulandı.

Bu türden bir gelişme var.

Şimdi bu iki gidiş arasında bir 'uzlaşma' olması bekleniyor. Taraflar birer adım geri atacak. Nasıl olacak bu? Herhalde şöyle: Anayasa Mahkemesi gelen dosyayı geri gönderecek ve dava açılmayacak. Buna karşılık Ergenekon soruşturması durdurulacak. Gözaltında veya tutuklu olanlar da serbest bırakılacak muhtemelen.

Yani, birileri çeteler oluşturmuş, bir darbe için gerekli ortamı yaratmak için bir anı boş geçirmemişler bu yolda ve ortada bir dizi işlenmiş cinayet var. Ayrıca, Yargıtay binasının krokisi, Genelkurmay Başkanı'nın korunma planı gibi tuhaf şeylerin ortaya çıkmasıyla, henüz gerçekleşmemiş ama ciddi ciddi düşünülen başka cinayetlerin de sırada olduğuna dair kuvvetli karineler var.

'Bununla uzlaşın' deniyor.

Bunu demek, gerçekten çok fazla bir şey olduğu için herhalde, 'Uzlaşın' diyen, aynı zamanda 'Böyle şeyler yok. Bunlar uydurma' diyor, diyebiliyor. Böyle 'komplo' iftiralarına kulağını tıkayacağını söylüyor.

Doğru, tıkamak gerek. Yalnız kulağını değil, izanını, vicdanını, epey bir şeyi tıkamadan olmaz bu.

Yani bu 'sağduyulu', bu 'olgun', bu 'âkil' çağrının sahipleri 'Kriminalite ile uzlaşın' diyorlar. Böyle formüllenince, sarsıcı gelibilir kulağa ama aslında şöyle bir düşünürsek bu bizim yakın tarihimiz boyunca yapageldiğimiz şey. Alışığız buna, bir kere daha da yapabiliriz.

Ama mantık düzeyinde de bayağı zorlayıcı. Birtakım adamlar, darbeyi meşru gösterecek huzursuzluk ortamını hazırlamak üzere örgütlenmişler, çalışmışlar. Başarısız oldukları da söylenemez. Şimdi, 'huzur bozulmasın' gerekçesiyle, 'Bunlarla uzlaşın' deniyor. Amacı huzuru bozmak olanın elini serbest bırakarak nasıl bir huzur bulacağız?

Uzlaşma olacaksa, çeteyi tamamen deşifre etme hedefinde olur.



Bu haber 360 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,064 µs