En Sıcak Konular

'Sabit soygun'a son!

29 Mart 2008 13:33 tsi
'Sabit soygun'a son! Sabit telefon hizmetinden alınan sabit ücret konusundaki son gelişmeleri değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, “sabit ücret konusunda, tüketicinin ortak tepkisi harekete geçiyor” dedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

Sabit telefon hizmeti satın alan her tüketici, her ay ödediği konuşma bedelinin yanı sıra sabit ücret adı altında, satın aldığı tarifeye göre belli bir miktar parayı Türk Telekom’a ödemektedir. Bugün itibariyle standart tarife üzerinden sabit telefon hizmeti alan tüketici, KDV dahil her ay 14.17 YTL. ücret ödemektedir.

Herhangi bir hizmet ve konuşma bedeli karşılığı olmaksızın, sadece iletişime hazır bulundurmak için alındığı ifade edilen sabit ücretlere tüketicilerin tepkileri giderek artmaktadır.

Bu tepkilerin ilk yansıması, tüketiciler tarafından başlatılan yargı girişimlerinde kendisini göstermiştir. Ülkenin değişik yerlerindeki birçok Tüketici Sorunları Hakem Heyeti tarafından “sabit ücretlerin tüketiciye iadesi ve bir daha tahsil edilmemesi” yönünde kararlar verilmiş, bu kararlara karşı Türk Telekom tarafından Tüketici Mahkemeleri’nde itirazda bulunulmuştur. Geçtiğimiz günlerde yapılan bu itirazlar üzerine mahkemelerce farklı kararlar verilmiş, yargının çelişkili kararları, tüketicileri de şaşırtmıştır.

Tüm bu gelişmelere karşın tüketicinin sabit ücrete olan tepkisi artarak devam etmektedir. Özellikle bir yıl boyunca ödenen sabit ücret toplamının 170,04 YTL olduğu ve bu para ile;

·         1287 adet yumurta

·         425 adet ekmek

·         12,5 kilo et

·         5,78 gram külçe altın

·         50 litre benzin

Satın alınabildiği düşünüldüğünde, tüketicinin sabit ücrete olan tepkisi artmakta, adeta kendisinden her ay alınan bu parayı “sabit soygun” olarak görmektedir.

Yargı tarafından sabit ücretin alınabileceğine ilişkin kimi kararlar verilmişse de, yargısal faaliyetin sonuç olarak kamu vicdanını tatmin etmek amacına hizmet ettiği düşünüldüğünde, bu konuda 19 milyon tüketicinin ortak tepkisini somutlaştırmak ve ilgilileri harekete geçirmek için, Tüketiciler Birliği öncülüğünde ülke çapında bir tepki ve imza kampanyası başlatılıyor: sabit soyguna son!

Telekomünikasyon Kurulu Başkanlığı’na,

Türk Telekom AŞ. ne,

Türk Telekom AŞ. nden sabit telefon hizmeti satın almaktayım.

Dönemsel fatura ile tarafımdan “sabit ücret” adı ile tahsil edilen paranın haksız olduğunu düşünüyorum. Haksız olarak alınan bu ücret; vicdanımı, aklımı ve cüzdanımı olumsuz yönde etkilemektedir.

Sabit ücret adı altında yapılan tahsilâtın durdurulmasını ve haksız paranın artık alınmamasını istiyorum.

Adı, soyadı, imza

Bu metin, ilki bugün Adana’da kurulan standda ve özellikle www.sabitsoygun.org adresindeki sitede tüketicilerin imzasına açılmıştır. Tüketiciler Birliği’nin şubeleri tarafından ülkenin değişik kentlerinde kurulacak imza standları ile tüketicinin ortak tepkisi toplanacak ve kampanya nihayetinde konunun muhatabı olan Telekomünikasyon Kurulu ve Türk Telekom’a iletilerek konu ile ilgili gelişmelerin takipçisi olunacaktır.

 

 

Nazım Kaya

Genel Başkan

 



Bu haber 1,125 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,797 µs