En Sıcak Konular

Piyasayı kapatma korkusu sardı, 5 milyar dolar kaçtı

29 Mart 2008 13:18 tsi
Anayasa Mahkemesi, 14 Mart'ta gönderilen AK Parti'nin kapatılmasıyla ilgili iddianamenin ön görüşmesini pazartesi günü yapmaya hazırlanırken, olumsuz beklentiler piyasaları altüst etti.

İktidar partisinin kapatılma ihtimalinden korkan yabancı yatırımcılar, hisse senedi ve bono-tahvil satıp dövize yöneldi. Reuters'in haberine göre, siyasî tedirginlik dolayısıyla piyasalardan yabancı çıkışı hızlandı. Kaçan paranın 5 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Dün dolar, 7 ay aradan sonra ilk kez 1,3 YTL'yi görürken, Euro 2,050 YTL'nin üstüne çıktı. Faiz yüzde 18,6'ya yükseldi. Alınan bilgilere göre, bazı yabancı bankalar, döviz işlemcilerine "Kapatma davası kabul edilirse 1,35 YTL'den dolar alın" emri verdi. Olumsuz hava, dünya borsalarındaki yükselişe rağmen İstanbul Borsası'ndaki çöküşü hızlandırdı. Yüzde 2,79 değer kaybeden endeks 39 bin 501 puana düştü.

Piyasalardaki hareketliliği Zaman'a değerlendiren Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, yabancıların bono piyasasından çıkarak dövize döndüğünün altını çizdi. Yurtdışında büyük bir olumsuzluk olmamasına rağmen yabancıların dövizde alıma geçtiğine işaret eden Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Aslan da ciddi bir durumla karşı karşıya olunduğuna dikkat çekti. "Yabancıların demokrasiye olan inançları zayıflamış durumda." tespitinde bulunan Aslan, davanın reddedilmesi halinde bile Türkiye'nin risk priminin arttığını dile getirdi. Fortis Portföy Fon Yöneticisi Bora Yılmaz ise, "Mahkemeden pazartesi nasıl bir karar çıkacağını kestirmek zor. Bu durum yabancıları ciddi anlamda tedirgin ediyor. Davanın kabul edilmesi durumunda ciddi zarara uğrayabilecekleri endişesiyle son bir haftadır çıkış yönünde bir tavır sergiliyorlar." dedi.

Bankalararası piyasada dolar önceki güne göre yaklaşık yüzde 2 artarak 1,3040 YTL'ye kadar yükseldi. Dolar böylece geçen yılın eylül ayından beri en yüksek düzeyi görmüş oldu. Euro da 2,05 YTL'ye çıkarak Temmuz 2006'dan beri en yüksek düzeye ulaştı. İMKB ise 1.133 puan düşerek 39 bin 501 puandan kapandı. AK Parti'ye açılan kapatma davasıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'nin pazartesi vereceği karar öncesindeki tedirginlik kurdaki yükselişin temel nedeni oldu. Kurda daha önce yaşanan artışlarda yerli yatırımcı satışa geçip kurun 'ateşini' düşürüyordu. Ancak yabancıların siyasi gerilim sebebiyle satışa geçmesi sonrasında bu kez yerli de yabancıya eşlik etti. Uzmanlar, doların 1,30 YTL'yi aşması halinde 1,40'a kadar önünün açılabileceğini düşünüyor. Ancak içeride siyasi tansiyonun düşmesi ve yurtdışının normalleşmesi halinde kurların tekrar 1,25-1,30 bandına dönebileceği dile getiriliyor. TEB Yatırım Yurtdışı İşlemler Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Büyükbayram, "Yabancı yatırımcılar AK Parti kapatılır, Avrupa Birliği'ne katılım süreci, özelleştirmeler sekteye uğrar ve enflasyon artar, büyüme yavaşlar diye endişeli. AK Parti ile ilgili belirsizlik sürdüğü sürece dolar yükselecek; 1,31'u geçebilir, hatta gerginlik sürerse 1,40 seviyeleri görülebilir. İMKB'nin 39.000 seviyesinin altına inmesi muhtemel" dedi. Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber, 2007 Ekim-2008 Şubat döneminde 1,15 YTL ile dip yapan doların artık yükseliş trendine girdiğini söyledi. Reçber, kısa vadede 1,31 yeni lira düzeyinin görülebileceğini kaydetti. İnfo Menkul Değerler'den Selim Işıklar ise dünya borsaları yükselirken İMKB'nin dün yüzde 2,79 ile en çok kaybettiren olduğuna dikkat çekti ve "Pazartesi günü Anayasa Mahkemesi'nin kapatma iddianamesiyle ilgili vereceği karar nedeniyle piyasalar diken üstünde hareket etti. Karar öncesi iyice tedirgin olan yatırımcı dibe yaklaşan fiyatlara rağmen satışlarını sürdürdü." diye konuştu.
 

zaman



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,538 µs