En Sıcak Konular

Show muhabiri: Ben 'A' diyorum, kanal 'Z' yayınlıyor

29 Mart 2008 12:27 tsi
Show TV’nin Yüksekova muhabiri Yıldız İstanbul’a gönderilen haberlerin değiştirildiğini söyleyerek istifa etti. Gerekçe: ‘Biz A diyoruz, onlar Z yazıyor’

 

Show TV Haber’in Hakkari Yüksekova temsilcisi gazeteci Senar Yıldız, haberlerinin çarpıtılarak verildiği gerekçesiyle istifa etti. Nevruz olayları sırasında ilçedeki güvenlik güçleri tarafından darp edilmesini de ayrılma gerekçesi içinde sayan Yıldız’a Cihan Haber Ajansı Yüksekova Muhabiri Şevket Yılmaz da katıldı. Yılmaz da istifa gerekçesi olarak polis baskısı ile medyanın kullandığı dili gösterdi.

Bir kişinin yaşamını yitirdiği Nevruz olaylarıyla gündeme gelen Hakkari’nin Yüksekova ilçesi, bu kez de ulusal kanal ve ajanslara çalışan muhabirlerin istifasıyla gündemde. Gergin geçen Yüksekova Nevruz olaylarını izleyen Show TV’nin Yüksekova temsilcisi Senar Yıldız, İkbal Yaşar isimli 19 yaşındaki gencin yaşamını yitirdiği olayla ilgili haberlerin çarpıtılarak TV’ye yansıması nedeniyle çok zor durumda kalarak istifa ettiğini açıkladı.

Taraf’a konuşan Senar Yıldız, 19 yaşındaki İkbal Yaşar’ın ölümüyle sonuçlanan 23 marttaki Nevruz olayları sırasında çalıştığı televizyon kanalının ölüm haberini verme şeklinin kendisini bölgedeki halkla karşı karşıya getirdiğini aktardı. Nevruz olaylarına müdahale sırasında yaşamını yitiren Yaşar’ın “Uyuşturucu davasından arandığı ve bu nedenle öldürülmüş olabileceği’nin kendi kanalında haber olarak çıkmasının bölgede büyük tepki uyandırdığını söyleyen Yıldız, “Bu haberi dışarıdan gelen muhabirler yapmıştı ve bizi zor durumda bıraktı.

GÖRÜNTÜDEN FARKLI YORUM •

Dışarıdan gelen televizyon muhabirlerinin burada yaptıkları gerçek dışı haberlerle bölgede gerginliğe neden olduklarını belirten Yıldız şunları söyledi: “Ulusal kanal ve ajanslar çoğu zaman benzer sıkıntıları yaşamamıza neden oluyorlar. Burada yazdığımız metinler İstanbul’da değiştiriliyor. Bizim çektiğimiz görüntülere farklı farklı yorumlar yapılıyor. Nitekim biz o gün dayak yedikten, kameralarımız kırıldıktan sonra orada ulusal kanal kameraları önünde yaşanan ve bir kişinin ağır yaralanmasına neden olay kayda alınmasına rağmen ekrana verilmedi. Bunun için de temsilciliğini yaptığım kanaldan istifa ediyorum.”

Senar Yıldız’dan sonra Cihan Haber Ajansı’nın Yüksekova Muhabiri Şevket Yılmaz da istifa etti. Yılmaz, Taraf’a istifa gerekçesini “medyanın kullandığı dile tepki” olarak anlattı. Çalıştığı ajansla haberle ilgili bir problemin yaşanmadığına işaret eden Yılmaz, “Sorun genel. Nevruz olayları sırasında çevik kuvvet polisleri tarafından dövüldüm. Polis baskısı yüzünden çalışma koşulumuz yok. Medyanın kullandığı dilin bölgede nasıl bir gerginliğe yol açtığına da dikkat çekmek istiyoruz” dedi.

Yüksekova’da basın açıklaması yapan 29 sivil toplum örgütü de medyanın diline dikkat çekti. Açıklamada “Ulusal medyanın basın dilinin toplumsal barışa ve halkların kardeşliğine hizmet sunabilecek bir boyuta getirilme sorumluluğu taşınmalıdır, muhabirleri darp eden polisler ise yargı karşısına çıkarılmalıdır.”

TARAF

 



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,162 µs