Tecavüzcü tohumlar! | " /> Tecavüzcü tohumlar! | "/>

En Sıcak Konular

Tecavüzcü tohumlar!

29 Mart 2008 11:58 tsi
Tecavüzcü tohumlar! “Domatesin eski tadı yok” diyenler haklı çıktı. Bilimsel araştırmalar meyve ve sebzelerin besleyici değerinin eskiye oranla azaldığını kanıtladı. Prof. Dr. Tayfun Özkaya verimli fabrika tohumları ve modern tarım yöntemlerinin bize neler ettiği

Endüstriyel tohumlardan elde edilen sebze ve meyvelerin besleyici özellikleri konusunda bilgileri derleyebileceğimiz çeşitli araştırmalar dünyanın değişik ülkelerinde yapılmıştır. Minnesota Üniversitesi tarafından ABD’de Kızılderili yerel tohum çeşitlerinden elde edilen ürünler ile marketlerden alınan endüstriyel tohumlardan elde edilen ürünlerin besleyicilik özellikleri karşılaştırılmıştır. Kızılderili çeşitleri bu açıdan üstün bulunmuştur. Örneğin fasulyelerde antioksidan düzeyleri bazı çeşitlerde Kızılderili çeşitleri lehine yüzde 50, bazı çeşitlerde ise 3,5 misli hatta 21 misli yüksek bulunmuştur. (Şu web sayfasından İngilizce olarak okuyabilirsiniz: http://www.sare2006.org/documents/presentations/Kara_Ferguson.pdf)

İngiltere’de yapılan diğer bir araştırmada 1930’da ve 1980’de Tarım Bakanlığının gerçekleştirdiği sebze ve meyvelerin mineral madde değerlerini içeren araştırmaların sonuçları karşılaştırılmıştır. Buna göre 50 yıllık bu sürede sebzelerde kalsiyum, magnezyum, bakır ve sodyumda; meyvelerde ise magnezyum, demir, bakır ve potasyumda önemli düzeylerde gerilemeler oluşmuştur. Kayıp görülmeyen tek mineral fosfor çıkmıştır. En büyük düşüş sebzelerde beşte bir düzeyine düşen bakırdadır. Sonuçlar bu düşüşlerin endüstriyel tarımın gelişmesinden veya çeşitlerin değişmesinden meydana gelebileceği şeklinde yorumlanmıştır. 

ABD’de benzer tarzda yapılan bir araştırma ile 1950–1999 yılları arasındaki 50 yıllık süre içinde 43 sebze ve meyvede 13 besin maddesinde besin değerlerindeki değişimler incelenmiştir. Protein, kalsiyum, fosfor, demir, riboflavin ve askorbik asit düzeylerinde 1999’da 1950’ye göre düşmeler görülmüştür. Örneğin ıspanakta askorbik asitte (C vitamini) düşme oranı yüzde 52’dir. Soğanda ise bu düşme yüzde 28’dir. Demir oranındaki düşüşler soğanda yüzde 56, ıspanakta ise yüzde 10 olmuştur.

Araştırmacılar bitkilerin besin içeriklerindeki değişimleri aradan geçen bu süre içinde çeşitlerdeki farklılık ile açıklamışlardır. Islah çalışmalarında verim artışı sağlanırken besin maddelerinde düşüş gerçekleşmektedir. Aynı şekilde büyüme hızı ile zararlı ve hastalıklara dayanıklılık, verimle zararlı otlara dayanıklılık arasında ters yönde ilişki vardır. Bu nedenle endüstriyel çeşitlerle yapılan tarım nerede ise kaçınılmaz olarak tarım kimyasalları ile gerçekleştirilebilmekte, endüstriyel tarımı güçlendirmektedir.

Araştırmacılar brokoli, patates vb. birçok üründe değişik çeşitleri kullanarak aynı koşullar altında yapılan denemelerde antioksidanlarda görülen farklılıkların çeşitlerden kaynaklandığını belirtmektedirler. Bu nedenle bugün organik tarım yapan üreticilerin endüstriyel çeşitleri kullanarak besleyici değeri yüksek ürünler elde edemeyeceklerini, eski çeşitlerin veya besin içeriği açısından geliştirilecek yeni çeşitlerin kullanılması gerekeceğini de eklemektedirler. 

Bu araştırma ve incelemelerden geldiğimiz nokta şu:
• Endüstriyel tohumlar tarım kimyasalları ile yapılan endüstriyel tarım sisteminin yayılmasını kışkırtıyor.
• Kimyasal ilaç ve kimyasal gübrenin kullanımını artırıyor.
• Bu da hem gıdalarda hem de su, toprak ve havada kirlenme sorununu getiriyor.
• Diğer yandan sebze ve meyvelerin besin değerleri de geriliyor.

Sonuç ne mi oluyor? ABD’de akciğer kanseri dışındaki kanser olaylarının 1952–1997 arasındaki 45 yılda yüzde 40 arttığı belirtilmektedir. Tarım ilaçları kullanımı kanser dışında doğum defektleri, nörolojik düzensizlikler ve endokrin bozulmaları ile de yakından ilgili bulunmuştur. 1992’de ağırlık esas alınarak ABD’de uygulanan tarım ilaçlarının yaklaşık yarısının endokrin sistemi bozucu olduğu bilinmektedir. Geçen yıl ülkemizde tohum yasası çıktığında ve bu yıl UPOV sistemine dâhil olduğumuzda yaptığımız itirazların ne kadar haklı olduğu bilmem anlaşılıyor mu? Çiftçileri ve tüketicileri savunduklarını iddia eden parti ve kuruluşların bu verileri ciddi ciddi incelemeleri gerekmiyor mu?

Özgür tohumu savunmaya devam edeceğiz.

Prof. Dr. Tayfun Özkaya



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,306 µs