En Sıcak Konular

Cami kapatılınca sokakta namaz kıldılar

29 Mart 2008 11:49 tsi
Hollanda'nın Arnhem kenti yakınlarında, Almanya sınırında bulunan Zevenaar kasabasında belediye camiyi kapatınca Türkler sokakta namaz kılarak kararı protesto etti.

Hollanda Diyanet Vakfı'na bağlı Mevlana Camii'nin içinde yer aldığı bina kompleksinin cami bölümünün, belediye tarafından onarım gerekçesiyle haber verilmeksizin kapatılması üzerine hazırlıksız yakalanan Türkler vatandaşlar, namazlarını sokakta kılmaya başladılar. Caminin giriş kapılarının anahtarlarının değiştirilerek kapatılmasıyla camide kullanılan bütün eşya da içeride kaldı.

Belediye, caminin içinde yer aldığı ve bir bölümünde eski bir kilise olduğu ''Juvenaat'' adlı eski tarihi binanın, konut kooperatifi aracılığıyla yeniden onarılacağını öne sürerek, Türklerin cami olarak kullandığı bölümü boşaltmalarını istedi. Yaklaşık 70 metrekarelik bir alanı cami olarak kullanan Türk toplumu ise, kendilerine yeni bir cami yeri gösterilmediği için binayı terk etmek istemedi. Binayı kiralayan konut kooperatifi ve belediye ile sürdürülen görüşmelerden sonuç alınamayınca, konut kooperatifi üç hafta önce caminin su, elektrik ve kaloriferlerinin kesileceğini cami yönetimine bildirdi. Görüşmeler devam ederken, konut kooperatifi caminin iki aylık kira parasını da geri ödeyerek belediyenin izniyle binanın cami olarak kullanılan bölümünü kapattı.

Zevenaar Mevlana Camii Cemiyeti Başkanı ve aynı zamanda Hollanda Türk İslam ve Kültür Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Dağsoy, belediye ile uzun süredir yeni bir cami yerinin sağlanması konusunda görüşmelerin sürdüğünü doğruladı.

A.A'ya açıklamada bulunan Dağsoy, ancak herhangi bir anlaşmaya varılmadan camilerinin kapatılmasını anlayamadıklarını ve bunu kendilerine karşı yapılmış ayırımcı bir yaklaşım olarak gördüklerini söyledi.

Yaklaşık 150 hanenin bulunduğu Zevenaar kasabasındaki Mevlana Camii'nin, ibadet yanında vatandaşlar için bir buluşma ve sosyal kültür merkezi görevi gördüğünü belirten Oktay Dağsoy, vatandaşların büyük bir şaşkınlık içinde kaldıklarını belirtti.

Kapalı olduğunu bilmeden, 26 Mart Çarşamba gününden bu yana camiye gelen ya da yakınlarda bir başka kente gidemeyen Türklerin sokakta namaz kılmak zorunda kaldıklarını anlatan Dağsoy, belediye derhal yeni bir yer göstermediği takdirde, kilitleri değiştirerek binaya gireceklerin bildirdi.

Dağsoy, olayın öğrenilmesinden hemen sonra, yaklaşık 40 vatandaş ile belediye binasına giderek meclis toplantısı sırasında oturma eylemi yaptıklarını, belediye başkanının birkaç gün içinde sorunun çözüleceği sözünü vermesine karşılık hiçbir şey yapılmadığını söyledi.

Belediyenin kendilerini bilinçli olarak kasaba dışına çıkarmak istediğini savunan Dağsoy, ''eski bir okul binasını geçici olarak cami yeri olarak verebileceklerini bildirdiler, ancak bunu da kasaba dışındaki sanayi bölgesinde yeni bir cami yerinin satın alınması ve üç yıl içinde bitirilmesi koşuluna bağladılar'' dedi.

Camide çalışan, Türkiye'den gelen resmi din görevlisi İbrahim Altın da belediye görevlileri kapatmak üzere geldiklerinde camide olduğunu, caminin su ve elektriğinin kesilmesinin ardından ve kaloriferinin kapatılmasının ardından kapıların anahtarlarının da değiştirildiğini belirtti. Altın, caminin kapatılmasından sonraki ilk cuma namazını sokakta kıldırmak zorunda kalmasından büyük utanç duyduğunu belirtti.



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,614 µs