En Sıcak Konular

BM İslam karşıtı filmin yayınını kınadı

29 Mart 2008 11:45 tsi
Eşbaşkanlığını Türkiye ve İspanya'nın yürüttüğü BM Medeniyetler İttifakı Girişimi Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio, Hollanda'da İslam karşıtı filmin internet üzerinden yayınlanmasının ardından sağduyu çağrısında bulundu.

         
 BM Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, Sampaio'nun Hollanda Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders'in filminin internette yayınlanmasının ardından bir mesaj yayınladığı bildirildi.

Sampaio mesajında, söz konusu filmin amacının ''ayrımcılık, şiddet, nefret ve sosyal huzursuzluğu'' teşvik etmek olduğu ve İslam'ı hedef alan bu filmin Avrupa'nın ya da Batı'nın sanki İslam'a düşmanmış gibi son derece yanlış bir düşünceyi savunduğunu vurguladı.

Sampaio, Medeniyetler İttifakı'nın filmi kınadığını belirterek ifade özgürlüğü hakkının kendi içinde bir sorumluluk taşıdığını ve bu hakkın bir insan ya da grubu ''aşağılamak, küçük düşürmek, ayrımcılık yapmak ya da hakaret etmek'' amacıyla kullanılmaması gerektiğini öngördüğünü belirtti. Sampaio bu kapsamda ifade özgürlüğünün insanları ''ırkçılık, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığından korumayı'' engellemediğini belirtti.

İfade özgürlüğü ile ırkçı ve yabancı düşmanlığına dayalı söylemlerden korunma gerekliliğinin ancak birlikte varolabileceğini belirten Sampaio, çünkü ancak ikisi bir arada olduğunda demokrasinin anlamlı olabileceğini söyledi.

Sampaio, kışkırtıcı şekilde davranan aşırılık yanlısı grupların temsil ettiklerini iddia ettikleri kesimleri temsil etmediklerini belirtti. Batı toplumlarında yaşayan ve Müslüman olmayan kesimin büyük çoğunluğunun Müslüman toplumunu incitme gibi bir amacının olmadığını vurgulayan Sampaio, aynı şekilde Müslümanların büyük çoğunluğunun da bu tür kışkırtıcı eylemlere karşı şiddet yoluyla cevap vermenin doğru yol olmadığına inandıklarını söyledi.

Medeniyetler İttifakı girişimi ve girişime destek veren dostlar grubunun bu kapsamda sağduyu ve karşılıklı saygı çağrısında bulunduğunu belirten Sampaio, ''bırakalım aklın ve sağduyunun sesi duyulsun, diyalog üstün gelsin ve bu şekilde birbirimizi dinleyip birbirimizle konuşalım'' dedi.

 



Bu haber 375 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,335 µs