yargı darbesi yapılıyor | " /> yargı darbesi yapılıyor | "/>

En Sıcak Konular

Lagendijk: Türkiye'de yargı darbesi yapılıyor

29 Mart 2008 10:43 tsi
Lagendijk: Türkiye'de yargı darbesi yapılıyor Avrupa Parlamentosu'nun Dış İlişkiler Komisyonu'nda parlamentonun son Türkiye raporunun ele alındığı toplantıda Ankara'ya sert eleştirilerde bulunuldu.

Avrupa Parlamentosu (AP)'nin Türkiye Raportörü Hollandalı Hıristiyan Demokrat milletvekili Ria Oomen-Ruijten Türkiye'de herkesin güvenebileceği bir yargı sistemi olmadığını söyledi.

Türkiye'de yaşanan son gelişmelere değinen Ria Oomen-Ruijten, "TBMM üçte iki çoğunlukla üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasına karar veriyor, fakat uygulanmıyor. Ben dünyada böyle başka bir ülke bilmiyorum. Bunun örneği yok. Yargı bağımsızlığından yanayım. Ama Türkiye'de herkesin güvenebileceği bir yargı maalesef yok. Bu Türkiye'nin eksiği. Bu konuda çalışma yapılması gerekiyor'' dedi.

AKP ve DTP'ye karşı açılan kapatma davalarına da karşı çıktığını belirten Hollandalı parlamenter, hızla yargı reformları yapılarak bu sorunun çözülebileceğini kaydetti.

Oomen-Ruijten, yaşananlar nedeniyle Türkiye raporu taslağında yargıya karşı eleştirilerini sertleştirmeyi düşündüğünü söyledi.

Hükümetin reformlar konusunda kararlılık mesajları verdiğini, ancak artık geçirilecek zaman olmadığını belirten Oomen-Ruijten, ''TCK 301'de Türkiye artık ürününü ortaya koymalı'' dedi.

Raportör Oomen-Ruijten, ''Orduya da güçlü mesaj vermek gerekiyor. İyi işleyen modern demokrasi istiyorlarsa kendilerini sınırlamalılar'' diye konuştu.

Lagendijk: Yargı darbesi yapılıyor

Türkiye-AB Karma Parlamento Eş Başkanı Joost Lagendijk de Türkiye'de bir yargı darbesi yapıldığı görüşünü savundu.

Lagendijk, "AKP ve DTP'ye açılan davalar hala beklemede. Bu konuda çok açık olmalıyız. Türkiye'de siyasi sürece yargı darbesi yapılıyor. Yargı, halkın çoğunluğunun seçimine 'yanlış' diyor. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez. Yargının verdiği imaj çok kötü. Türkiye'de yargı reformu talebi konusunda tutumumuz sert olmalı.'' dedi.

AP'nin Türkiye raporunun taslağında "Ergenekon soruşturmasının kararlılıkla sürdürülmesi ve örgütle ilişkisi olanların yargıya teslim edilmesi" isteniyor.

Raporda yeni sivil anayasa girişiminin insan hakları ve özgürlüklerin anayasanın merkezine yerleştirilmesi için çok önemli bir fırsat sunduğu kaydediliyor.

Hükümetten parlamentodaki çoğunluna dayanarak reformlar konusunda kararlı bir tavır sergilenmesinin istendiği raporda, geçen yıl "ordunun siyasete müdahale çabasının demokrasinin üstünlüğüyle sonuçlanması" memnuniyetle karşılanıyor.

Kürt sorunu

Raporda hükümete "Kürt sorununun çözümünü amaçlayan siyasi girişimin başlatılması" çağrısı da yapılırken, DTP'li siyasetçilerden "demokratik Türk devleti içinde Kürt sorununa siyasi çözüm için yapıcı katkıda bulunmaları" isteniyor.

Belgede PKK’nın eylemleri de kınanıyor ve örgüt önkoşulsuz, derhal silah bırakmaya çağırılıyor.

Kıbrıs sorununa, BM gözetiminde kapsamlı çözüm bulunması gereğine vurgu yapılan taslak belgede, Ada'dan ''Türk askerlerinin çekilmesinin çözüm müzakerelerini kolaylaştıracağı'' savunuluyor.
 
BBC



Bu haber 256 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,062 µs