En Sıcak Konular

Erdoğan'ın yerini Şener alabilir mi?

29 Mart 2008 09:34 tsi
Erdoğan'ın yerini Şener alabilir mi? AKP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi yasaklı olması varsayımı kulisleri hareketlendirdi... Peki, Erdoğan'a alternatiflerin en büyük adayı Şener, Erdoğan'ın yerini dordurabilir mi?

Vatan Gazetesi'nden Ruşen Çakır'ın bugünkü köşe yazısı...

Şener Erdoğan’ın yerini alabilir mi? 

AKP hakkında kapatma davası açılmasıyla birlikte gözler yeniden Abdüllatif Şener’e çevrildi. Şener hakkında peş peşe haber, yorum ve spekülasyonlar yapılıyor. Bütün bunların temelinde AKP’nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması ve Başbakan Erdoğan’ın siyasi yasaklı olması varsayımı yatıyor.

Öncelikle Şener gibi deneyimli bir ismin siyasi geleceğinin, bir partinin başına gelebilecek kötülüklere endekslenmesi kendisi için de pek iyi bir durum olmasa gerek. Hele bu parti, oluşum ve gelişiminde onca emeği bulunan AKP ise durum daha da vahim demektir.

AKP’yi AKP yapan Erdoğan, Gül, Arınç, Şener gibi isimleri yıllardır yakından izlemeye çalışan bir gazeteciyim. Bu şahsiyetleri biraz tanıyor, duygu ve düşüncelerini az buçuk anlayabiliyor ve atacakları adımları bir ölçüde kestirebiliyorsam, Şener’in AKP’nin kapatılmasını arzuladığına inanabilmem çok zor.

Ancak bazı iflah olmaz AKP düşmanlarının yaydığı, Şener ile Erdoğan arasında aslında hiçbir şey olmadığı; Şener’in kopuşunun şike olduğu ve Erdoğan’ın devre dışı kalması durumunda AKP’nin başına geçeceği yolundaki spekülasyonların gerçekle hiçbir ilişkisi olmadığının da altını çizmeliyim. Bildiğim kadarıyla Şener eski yol arkadaşlarıyla ciddi bir kopuş yaşadı. Bunda dış faktörler de etkili oldu ancak esas sorun bazı siyasi konulara bakışta ve onları ele alış yöntemlerinde yaşandı.

Şener senaryoları

Son günlerde Şener’in adı öne çıktıkça, ondan haz etmeyen ve varlığını AKP’ye karşı bir tehdit olarak algılayan çevreler ciddi olarak belden aşağıya vuruyorlar. Şener’i nerdeyse “İslami hareketin en tehlikeli düşmanı” olarak ilan etmeye kadar varabilecek bu saldırıların hemen tümü mesnetsiz. Bu arada Şener ile Erdoğan arasındaki kopuş hakkında birtakım senaryoların kaleme alındığını, ortada bazı video kasetlerin bulunduğunu iddia edenler var ki bu tür söylentiler bile siyasi hayatımızın ne kadar kirlenmiş olduğunun açık bir kanıtı.

Şener AKP’nin kapatılmasını istesin veya istemesin, böylesi bir durumda doğacak siyasi boşluğu doldurabilmek için şimdiden kolları sıvıyor olabilir mi? Sanmıyorum. Eğer böyle bir hazırlığı varsa da boşuna olduğunu çok geçmeden anlayacaktır. Yakın tarihimizi hatırlayalım: RP kapatılınca herkes, hatta yeni isimleri de yanlarına alarak FP’ye geçtiler. FP’nin ilk döneminde Erdoğan öncülüğündeki yenilikçi kanat etkili oldu. Fakat zamanla Erbakan’ın yenilikçilerin önünü kesmesi parti içinde ayrışmaları hızlandırdı. FP de kapatılınca Erdoğan ve arkadaşları fırsatı değerlendirip AKP’yi kurdular ve büyük bir başarı elde ettiler.

Günümüz AKP’si içindeyse bir “yenilikçi” kanat yok. Zaten bunun toplumsal karşılığı da mevcut değil. Öte yandan Şener böylesi bir kanadı parti içinde oluşturmak yerine milletvekili adayı olmadı ve AKP dışı çevrelere yönelerek kendine siyasi bir alan yaratmaya çalıştı. Dolayısıyla Şener yeni bir parti kurabilir ama bu asla AKP’nin devamı olamaz. Veya Şener varolan bir partinin başına geçebilir ama bu da ne bugünkü AKP olur, ne kapatılma durumunda onun yerine Erdoğan tarafından kurdurulacak devam partisi olur.

Son bir soru: Şener’in liderliğinde, içinde merkez sağ ve soldan bilinen bazı figürlerin de bulunduğu yeni bir oluşumun şansı ne olur? Pek olabileceğini sanmıyorum. Çünkü Şener bugüne kadar AKP’yi genellikle “usul” yönünden eleştirdi; öze ilişkin söyledikleri hep gölgede kaldı. Öte yandan kendisiyle birlikte zikredilen isimlerden nerdeyse hiçbiri kamuoyunda herhangi bir heyecan yaratmıyor. Hatta tam tersine “yine mi bunlar?” dedirtenlerin sayısı hayli yüksek.

Sonuç olarak şunu söyleyebilirim: Taş yerinde ağırdır. Keşke Şener eleştirilerini biraz yumuşatıp AKP’de etkili bir pozisyonda kalmaya çalışsa ve bunu becerebilseydi. Zira Gül’ün de Çankaya’ya gitmesinin ardından Erdoğan’ın yanıbaşında, Şener gibi makul, AKP’ye oy vermemiş kesimleri bilen, tanıyan, önemseyen bir isme şiddetle ihtiyacı var.



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,996 µs