En Sıcak Konular

İşte Ergenekonun derin arşivleri!

29 Mart 2008 08:54 tsi
İşte Ergenekonun derin arşivleri! Ergenekon soruşturması kapsamında ortaya çıkan bilgiler zanlıların 'geniş arşivleri'ndeki belgeleri de gün yüzüne çıkardı. İşte derin arşivden bir demet.

Soruşturmanın dayanağı olan Tuncay Güney'in 2001 yılında yapılan operasyonda ele geçirilen belgelerinde sadece Ergenekon yapılanmasıyla ilgili dokümanlar değil, birçok farklı konuda rapor ve yazı var. Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün arşivindeki birçok belgenin Güney'deki belgelerle aynı ve benzer olduğu saptandı. İşçi Parti Genel Merkezi'nin bir katının tamamen arşiv için ayrıldığı iddia edilirken, Yargıtay krokisinden Genelkurmay Başkanı'nın koruma planına kadar birçok evrak elde edildiği öne sürülüyor.
Türkiye'yi sarsan Ergenekon operasyonunda tutuklanan zanlıların ev ve işyerlerinden çıkan birbirinden ilginç 'derin bilgilerin' olduğu dokümanlar, planlar, raporlar soruşturmanın temelini oluşturuyor. Zanlılar bu belgelerdeki bilgiler ışığında sorgulanıyor. Soruşturmada şimdiye kadar gelinen süreçte ortaya çıkan 'derin arşiv' şöyle:

 

1- Belge fabrikatörü Tuncay Güney


Ergenekon Operasyonu'na dayanak olan belgelere aslında yıllar önce ulaşılmıştı. Dönemin İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan 2001 yılında bir ihbar üzerine Tuncay Güney'in bürosunu bastı. Güney'in bürosundan Ergenekon örgütünü anlatan çok sayıda doküman çıktı. Ergenekon örgütünün şeması '21. Yüzyılda Kemalist Hareket' isimli iki sayfalık bir belgenin içindeydi. Bu dokümanda şu ifadeler yer alıyor: "TSK bünyesinde faaliyet gösterdiği iddia edilen gizli bir örgütlenmenin olduğu, Ergenekon örgütünün Ergenekon başkanlığına bağlı, beş daire komutanlığı, iki daire başkanlığından oluştuğu, beş daire komutanlığının TSK mensupları, iki daire başkanlığının sivillerden oluştuğu, sadece Ergenekon başkanı tarafından bilinen 'Oeparasyon Dairesi Komutanlığı' altında bir yapılanmanın olduğu, Ergenekon örgütünün yazılı ve belirli amaca giden kurallar çerçevesinde faaliyet yürüttüğü, Ergenekon örgütünün bu faaliyetleri gerçekleştirebilir olduğu, örgütün amacının TSK mensubu ve sivil şahısları kullanarak, Atatürk adını, ilke ve inkılaplarını maskeleme yaparak illegal kazanç, gizli istihbarat, legal ve illegal faaliyetler, naylon terör örgütü kurmak, naylon şirketler oluşturma, suikast ve propaganda gibi yöntemler vasıtasıyla bir örgütlenme oluşturup, gizlilik prensipleri altında Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm devlet kademelerini ele geçirip, örgütün amaçları doğrultusunda bir devlet yapısı kurmak olduğu.."

Gazete ve TV planları

Güney'in ofisinde bulunan başka bir belgedeyse Ulusal Kanal ve Cumhuriyet gazetesinin ortak bir anonim şirket adı altında birleştirilmesi öngörülüyor. Bu belgede, "Bu şirketin yönetim kurulu başkanlığını ve yönetim kurulu üyeliğine getirilecek kişiler önemlidir ve özenli bir seçim yapılmalıdır yazıyor". 'MİT, Medya ve Ajan Gazeteciler' başlıklı 40 sayfalık bir rapordaysa bazı gazetecilerin isimleri sıralanarak, CIA ve MİT gibi çeşitli istihbarat örgütleri adına çalıştıkları öne sürülüyor.
Güney'in arşivinin diğer başlıkları şöyle:
"Ergenekon Analiz Yeni Yapılanma, Lobi Çok Gizli, Birleşik Komün Girişim, Octobus (State Organized Crime) Mafia, Masonik Bildenberg çetesi, Türkiye'yi Türksüzleştirme Operasyonu, Alevi Dernek Vakıf Kurma Çalışmalarının Amaç ve Sonuçları, Kürdistan Nasıl Kurulacak, Gizli Uluslararası İnsan Kaçakçılığı Raporu, Yeni Milis, Kuvayı Milliye Cephesi, İşçi Partisi'nin Türk ve Kürdü Birlikte Örgütleme Tasarım Analiz, Şirket Gizli Gerçekler Gözlem ve Analiz..."

2- Veli Küçük'ün derin arşivinde yok yok


Operasyonda Küçük'ün evinden çıkan belgelerin birçoğu Güney'inkilerle aynıydı. Bazılarıysa büyük benzerlik taşıyordu. 'Ergenekon Analiz Yeni Yapılanma Yönetim ve Geliştirme Projesi', 'Şirket Gizli Gerçekler Gözlem Analiz' raporu, ulusal medya oluşturma planlarının yer aldığı 'Televizyon Analiz Yönetim ve Geliştirme Projesi /Türkiye'de Televizyon Yaşlılar için çok Yeni Gençler İçin Çok Eskidir' başlıklı 39 sayfalık doküman, MİT'in tarihsel süreç içinde işlevini yitirdiğini öne süren 'Casusluk Mesleği' yazılı evrak, ulusal güç birliğinin kurulması, ulusal gençlik hareketinin oluşturulması ve örgütlenmesine dair 'Kemalist Model Ulusal Gençlik Hareketi Dinamik Ulusal Güç Birliği Kuvayı Milliye Cephesi Araştırma Gözlem Analiz' başlıklı rapor, yeni mafya örgütlenmesi, Ergenekon için lobi çalışmaları yürütülmesi ve bu kapsamda özel güvenlik şirketlerinin kurulması gerektiği şeklindeki dokümanlarla Güney'inkilerle benzer.
Bunun dışında Güney'in gözaltına alındığı operasyonu yapan dönemin Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan'la ilgili mali, ailevi ve diğer konularda detaylı bilgi notu, Doğu Perinçek tarafından yazılan 'Arzederim' diye biten faksla gönderilmiş bilgi notları, Uğur Mumcu'nun İsrail ajanları tarafından öldürüldüğü iddiasının yer aldığı MİT belgesi bulundu. Küçük'ün evinde bulunan belgelerden biri Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek hakkında dönemin İstanbul Valisi Erol Çakır tarafından verilen 2001 yılına ait siciliydi. Küçük'ün Gayrettepe'deki evinde ayrıca doktorlar Ayhan Sandal ve orhan Fevzi Gümrükçüoğlu hakkında açılan bir davanın iddianame ve kararı bulundu. Sandal ve Gümrükçüoğlu bir operasyonda gözaltına alınan işadamı Mustafa Albayrak'a 'sahte işkence raporu' vermekten yargılanmıştı. 'Jandarma Kurmay Albay Yahya Şahin'e yapılan komplo ve komploya katılan kişiler' diye başlayan bir dosya da vardı.

3- İşçi Partisi'nden tartışılan krokiler...

Ergenekon Operasyonu'nda İşçi Partisi (İP), Ulusal Kanal ve Aydınlık Dergisi'nde aramalar yapıldı.
İP genel merkezindeki dördüncü katın arşiv haline getirildiği öne sürüldü. Partinin kurumsal arşivinin yanısıra de MİT, TSK, Emniyet, Milli Eğitim, yargı ve üniversite görevlileri hakkında çeşitli bilgilerin olduğu bilgi notları da olduğu iddia edildi. Bilgi notlarından bazıları haberleştirilmişti. İddialara göre İP Genel Merkezi'ndeki arşivde Yargıtay üyeleri hakkında fişler tutulmuştu. Belgede, AKP'ye yönelik kapatma davasına ilişkin dosya, kapatma davasının iddianamesini hazırlayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın babası, Ergenekon Operasyonu'nda gözaltına alınıp serbest bırakılan Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk'un verdiği bir yemeğe ilişkin notlar da bulunduğu öne sürüldü. İP Genel Merkezi'nde ele geçirildiği öne sürülen belgelerden ikisi çok daha önemliydi. Bazı gazetelerde yer alan iddialara göre, İP'te bir CD'nin içinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na ait ayrıntılı kroki vardı. Haberlere göre çok ayrıntılı hazırlanan krokide yakalanmadan binaya giriş ve çıkışlar gösteriliyordu. Başka bir CD'de de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, Kara Kuvvetleri Komutanı olarak 2005 Şubat'ında Balıkesir' e yaptığı ziyaretin koruma planının bulunduğu öne sürüldü. Ayrıca ele geçirilen diğer CD'lerde de 1987, 1988 ve 1989 yıllarına ait, Van'ın Gürpınar ve Başkale sınırını gösteren '21. Sınır Komutanlığı' nın Kış Tertiplemesi' başlığı altındaki haritanın da olduğu iddia edildi. Perinçek'in evinin basılmasından sonra eşi Şule Perinçek, evdeki 15 bine yakın dosya ve kitabın teker teker incelendiğini söylemişti. İP yetkilileri ise ele geçirilen belgelerle ilgili savunmalar yaptı. Kapatma davasının iddianamesinin açıklandıktan sonra özetlendiği, Yargıtay krokisinin İP'te bulunmadığını ifade ettiler.

RADİKAL



Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,251 µs